Deze week verschijnt De Bosatlas van de energie, een atlas die een veelzijdig beeld schetst
van verleden, heden en toekomst van energie in Nederland. Ook het Green Energy Initiative van de Universiteit Twente dacht mee over de inhoud en leverde een financiële bijdrage. De Bosatlas van de energie is bestemd voor een breed publiek en verkrijgbaar bij de boekhandel.
Nederland energieland
Nederland heeft een rijke energiegeschiedenis. Sinds de Gouden Eeuw danken we een flink deel van
ons economisch succes aan royale voorraden turf, steenkool, aardolie en aardgas in eigen bodem. Dat succes duurt voort tot vandaag de dag: de energie-industrie produceert ieder jaar voor tientallen
miljarden euro’s en houdt tienduizenden mensen aan het werk. Ook voor de toekomst van ons land is energie belangrijk. Dankzij de ligging aan zee, de sterke positie van de zeehavens en de aanwezigheid van gas en een gasinfrastructuur heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie als Europees energieknooppunt, onder meer voor aardgas, biomassa en windenergie.
Op basis van historische bronnen, actuele gegevens en toekomstscenario’s brengt deze atlas verleden heden en toekomst van energie in Nederland in beeld. Met honderden kaarten en prachtige luchtfoto’s van Karel Tomeï maakt De Bosatlas van de energie voor een breed publiek zichtbaar dat energie een cruciaal fundament onder de Nederlandse samenleving was, is en blijft.
Green Energy Initiative
Aan de Universiteit Twente vindt veel onderzoek plaats op het gebied van duurzame energie. Denk hierbij onder meer aan onderzoek naar nieuwe materialen voor bijvoorbeeld zonnecellen, hoe je biomassa in kunt zetten voor de energievoorziening en hoe je met behulp van ICT slimme energienetwerken kunt creëren. Al het onderzoek op het gebied van duurzame energie is gebundeld in het samenwerkingsverband Green Energy Initiative.
Het Green Energy Initiative leverde een financiële en een inhoudelijke bijdrage aan de Bosatlas van de Energie. Samen met een vijftal UT-vakgroepen werden data en afbeeldingen aangeleverd, onder andere op het gebied van bio-energie, smart grids en high tech materialen.