Over zes weken is het zo ver. Dan klinkt in Londen het startschot voor de Mongolia Charity Rally. Justin Dorneanu en Avinash Narayanaswamy van de Universiteit Twente beginnen dan aan een reis van 17.000 kilometer. Onderweg stoken ze zelf biodiesel, gemaakt van frituurvet. De twee zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de rally. Ondanks wat tegenslag tijdens een testrally naar Rome blijven ze optimistisch. "Onze reactor werkt goed. En de auto rijdt prima op de zelfgestookte biodiesel."
Het plan van Justin Dorneanu en Avinash Narayanaswamy klinkt simpel. Ze willen meedoen aan de Mongolia Charity Rally van Londen naar Ulan Baatar in Mongolië. Hierbij kiezen ze niet voor de kortste route en al helemaal niet voor de meest gebruikelijke brandstof. Ze hebben een route van 17.000 kilometer uitgestippeld en onderweg zullen ze met een zelfgebouwde reactor frituurvet omzetten naar biodiesel. Het frituurvet zamelen ze onderweg in bij restaurants en cafetaria's.
TESTRALLY
Om de auto en de reactor te testen deden de twee onlangs mee aan de Wonders of Waste Rally, van Rotterdam naar Rome. Die voorbereidingsrit was echter geen onverdeeld succes. De twee coureurs strandden in het plaatsje La Môle in het zuiden van Frankrijk als gevolg van een defecte stuurbekrachtigingspomp. Ze konden de testrally niet uitrijden. Toch komen ze positief terug van hun testrit. "We hebben aangetoond dat onze reactor goed werkt. En de auto rijdt prima op de zelfgestookte biodiesel. Beter dan verwacht zelfs." Ondertussen is de auto overigens weer volledig gerepareerd.
IMPROVISEREN
"Dat de auto problemen kreeg is vervelend. En zoiets kan natuurlijk ook tijdens de rally naar Mongolië gebeuren," vertelt Dorneanu. "We gaan rijden in een veertien jaar oude Volkswagen Golf met 290.000 kilometer op de teller. Onderweg zullen we dus wel eens moeten improviseren, maar dat is juist allemaal onderdeel van het avontuur waar we het voor doen."
METHANOL
Het duurt nog zes weken voor de echte rally start. Dorneanu en Narayanaswamy steken nu al veel tijd in de voorbereidingen. Om biodiesel te maken hebben ze bijvoorbeeld methanol nodig. Dit is een giftig goedje dat onderweg niet zomaar verkrijgbaar is. Daarom schrijven ze nu al allerlei universiteiten met een chemische faculteit aan, waar ze tijdens de rally langskomen. "Dit begint te lopen. De eerste toezeggingen hebben we ondertussen al binnen," vertelt Dorneanu.
SPONSOREN
"Verder zijn we momenteel druk op zoek naar extra sponsoren die ons met geld of middelen willen bijdragen. Zo hebben we bijvoorbeeld nog tenten, kampeerartikelen en gereedschap nodig. We doen niet alleen een beroep op bedrijven; ook giften van particulieren zijn van harte welkom." Het geld dat de rallyrijders ophalen gaat naar de goede doelen Save the Children en Solid Care for Sustainable Development.
DOCUMENTAIRE
De twee UT'ers rijden overigens niet alleen. Ze worden op de voet gevolgd door een filmmaker die een vierdelige documentaireserie over het tweetal zal maken, bestemd voor internationale televisie.
MONGOLIA CHARITY RALLY
De Mongolia Charity Rally (niet te verwarren met de reguliere Mongolia Rally) is een race van Londen naar Ulan Baatar in Mongolië. Het is geen race in de klassieke zin van het woord, waarbij degene die het eerst aankomt de winnaar is. Het draait allemaal om het avontuur. De deelnemers kunnen zelf een route samenstellen. Dorneanu en Narayanaswamy kiezen voor een avontuurlijke route van 17.000 kilometer langs onder meer Praag, de poolcirkel, Sint Petersburg, Moskou, het Oeralgebergte, Kazachstan, het Baikalmeer en de steppes van Noord Mongolië. Ze verwachten dat ze ongeveer honderd dagen na de start in Ulan Baatar aankomen.
MEER INFORMATIE
Meer informatie over het team, is te vinden op de website van Momentum from Waste. Meer informatie over de Mongolia Charity Rally vind je hier.