HomeNieuwsVan science tot zand: innovatie op topsnelheid met mission I.A.M.
Steven van Roon

Van science tot zand: innovatie op topsnelheid met mission I.A.M.

“Je bent gek.” “Waarom zou je dat doen?!” “Ongelooflijk...” Dat is wat Steven van Roon, oprichter van Mission I.A.M. en manager van het Robotics Centre aan de Universiteit Twente, vaak te horen krijgt wanneer hij zijn plan deelt: 120 kilometer rennen door de Jordaanse woestijn tijdens de beruchte Marathon des Sables – niet alleen voor de sport, maar voor de wetenschap.

Van Roon gebruikt deze extreme uitdaging als springplank voor een veel grotere missie: het ontwikkelen van een bionisch been waarmee mensen met een amputatie in 2030 zelf deze ultramarathon kunnen lopen. Een project dat grenzen verlegt, zowel technologisch als menselijk.

Steven van Roon

Dit gaat niet om die ene race. Het gaat om de 1.600 dagen die volgen. Dit is een startpunt van een doorbraak die het dagelijks leven van duizenden mensen kan verbeteren.

Steven van Roon

Samen met studenten en onderzoekers van het NEUBOTICS Lab van de Universiteit Twente, gedreven ambassadeurs en ambitieuze atleten wordt er hard gewerkt aan een geavanceerde prothese waarmee gebruikers natuurlijk kunnen bewegen én volwaardig kunnen deelnemen aan extreme sportieve prestaties. 

Het project Mission I.A.M. (Innovatie – Ambitie – Mobiliteit) is meer dan een technologisch experiment; het is een beweging. Met elke trainingsdag, elk testrapport en elke iteratie wordt de lat hoger gelegd – letterlijk en figuurlijk. “Gekke ambities maken de wereld mooier,” aldus Van Roon. “En als dit ‘gek’ is, dan omarm ik dat volledig.”

Mission I.A.M. laat zien hoe topsport, technologie en doorzettingsvermogen samen kunnen komen in één inspirerende missie. Volg het verhaal, de obstakels én de overwinningen via de socialmediakanalen van Steven van Roon en Mission I.A.M.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)