HomeNieuwsEuropese Commissie investeert €16 miljoen in DIH-HERO

Europese Commissie investeert €16 miljoen in DIH-HERO Snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

De Europese Commissie investeert €16 miljoen in DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg. Dit project bestaat uit een consortium, geleid door de Universiteit Twente als coördinator, van 17 partners in 10 Europese landen. Het project heeft als doel een onafhankelijke organisatie te creëren die verbindingen legt tussen kennisinstituten, commerciële bedrijven, investeerders en overige stakeholders. DIH-HERO stimuleert samenwerking tussen deze partijen zodat ze hun producten en diensten sneller naar de gezondheidszorg markt kunnen brengen.

De Universiteit Twente heeft een leidende rol gekregen in dit project en coördineert de activiteiten van het Europese netwerk. Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica bij Universiteit Twente en coördinator van het Europese project, licht toe: “De weg naar het integreren van medische innovaties in de klinische praktijk is moeilijk en vergt zowel tijd als substantiële investeringen. De weg naar de patiënt kan daardoor lang zijn en meerdere stappen omvatten, zoals klinische tests, het ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, het opzetten van een commerciële organisatie, het bereiken van investeerders en het regelen van distributie. Daarnaast zijn meerdere partijen bezig met diverse innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen wij het overzicht houden en ervoor zorgen dat deze elkaar waar mogelijk aanvullen en versterken.”

Innovatie

De Europese Commissie wil deze innovatiecyclus verbeteren en de ontwikkeling van robotische producten en diensten versnellen door de relevante stakeholders met elkaar te verbinden. De 17 partners in het consortium vertegenwoordigen een netwerk van innovatiehubs met specialisten in gezondheidszorg, kennisinstituten, investeerders en bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De universiteit kreeg tijdens de lobby voor het project ook belangrijke hulp in de vorm van steunbrieven van de topsector Life Sciences & Health (LSH) van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Overijssel. Eddy van Hijum, gedeputeerde voor de portefeuille Economie van de Provincie Overijssel, licht toe: "DIH-HERO is een project waar de provincie Overijssel zich om meerdere redenen graag aan verbindt. Wij geloven in het belang van robotica voor de gezondheidszorg en zien het project als een prachtige manier om de innovatie op dit gebied aan te jagen. Wij verwachten veel van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers. Samen kunnen we initiatieven ontplooien om ervoor te zorgen dat patiënten sneller profijt hebben van alle voordelen die de toepassingen van robotica in de gezondheidszorg opleveren."

Kennis delen

Door de krachten te bundelen wil DIH-HERO de komende vier jaar een organisatie opbouwen die ervoor zorgt dat innovatieve producten en diensten beschikbaar komen voor patiënten en de gezondheidszorg professionals.  Dat doel wil het consortium bereiken door kennis te delen, de juiste stakeholders met elkaar te verbinden en gerichte investeringen te stimuleren binnen het volledige ecosysteem van de gezondheidszorg.

“We zijn heel blij met deze subsidie van €16 miljoen, waarvan meer dan €8 miljoen wordt verdeeld onder commerciële bedrijven voor het ondersteunen van hun activiteiten in de ontwikkeling en implementatie van digitale technologieën”, verklaart Stefano Stramigioli. 

Financiering 

In Europa gevestigde kleine, middelgrote en midcapbedrijven kunnen zich aanmelden voor financiering via open inschrijving vanaf de zomer van 2019 tot de lente van 2021. De financiering is bestemd voor reiskosten, de ontwikkeling van demonstrators en de overdracht van technologie.

“Wij zijn ervan overtuigd dat DIH-HERO een groot verschil kan maken in de innovatie van gezondheidszorg door bij te dragen aan het beschikbaar maken van uitstekende producten en diensten waar patiënten van kunnen profiteren,” concludeert Stramigioli.

Binnen de Universiteit Twente zijn zowel het Technical Medical Centre als het Digital Society Institute betrokken bij de uitvoering van het DIH-HERO-project.  Naast het DIH-HERO is de UT ook betrokken bij het RIMA-project, waarbij een vergelijkbaar netwerk zich zal richten op de inzet van robotica voor inspectie en onderhoud van industriële installaties.

Nederlandse informatiedag

Op 20 juni 2019 organiseert de Universiteit Twente de Nederlandse informatiedag voor kleine en middelgrote bedrijven die benieuwd zijn naar wat het DIH-HERO-netwerk voor hen kan betekenen. Bezoek de evenementpagina voor meer informatie.

Voor meer informatie en details over komende inschrijvingen: www.dih-hero.eu.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 825003.

C.A. van der Kuil (Corjan)
Communicatieadviseur sustainability, energy & environment