Afgestudeerde Werktuigbouwkundigen vinden banen in allerlei sectoren.

Lees en bekijk het ervaringsverhaal van Thijs Bouten afgestudeerd in 2013 en nu werkzaam als Combustion Enigeer bij OPRA Turbines.

Kun je een korte uitleg geven over het bedrijf waar je werkt en je functie?

Dag, ik ben Thijs Bouten. Ik werk bij OPRA Turbines zij bouwen gasturbines van 2 MW. Deze turbines, gecombineerd met een generator, worden gebruikt als energievoorziening op zeer diverse locaties. Onze gasturbines zijn onder andere te vinden op bij gasvelden, op olieplatforms, verschillende industrieën en op de winterspelen van 2014. Als combustion engineer zorg ik ervoor dat het technisch mogelijk is de brandstof van de klant te verbranden. Dit varieert van diesel en aardgas tot fakkelgas en diverse biobrandstoffen. Hierbij speelt experimentele validatie een grote rol.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente?

Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente heb ik gekozen vanwege het brede scala aan mogelijkheden. Overal waar je om je heen kijkt, van het kleinste schroefje tot grote olieplatforms, kom je werktuigbouwkunde tegen. De opleiding werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente geeft hierbij een zeer goede technische basis met de nodige diepgang.

Wat zijn je werkzaamheden binnen de organisatie waar je je dagelijks mee bezig houdt?

Binnen de organisatie houd ik me dagelijks met zeer diverse zaken bezig, geen dag is hetzelfde. Mijn werkzaamheden zijn onder andere het technisch ondersteunen van de verkoopafdeling, CFD modellen maken (Computation Fluid Dynamics: met behulp van de computer stromingen simuleren) en het testen van verschillende, moeilijke brandstoffen in ons verbrandingslaboratorium of een gasturbine.

Kun je een voorbeeldactiviteit en/of project noemen waar jij een grote rol in hebt gespeeld?

Een project waar ik me mee bezig houdt is het ontwikkelen van een verbrandingstechnologie voor biogas. Een belangrijk deel van de aanpak is allereerst het inventariseren wat er op dit gebied al bekend en gedaan is. Dit heb ik enerzijds uitgezocht door middel van literatuur maar anderzijds speelt overleg met collega’s en een externe consultant ook een grote rol in de aanpak. Het project is weliswaar nog niet afgerond maar de resultaten zijn tot dusverre zeer belovend en binnen aanzienlijke tijd zullen wij deze technologie ook gaan toepassen bij onze klanten. Van dit project leer ik hoe we de technologie daadwerkelijk in de praktijk kunnen toepassen. Daarnaast leer ik door zo’n project ook het bedrijf en de gang van zaken binnen het bedrijf beter kennen en begrijpen. Dit zal voor vervolgprojecten een zeer belangrijke bagage zijn om me verder te ontwikkelen.

Welke kennis uit je studie gebruik je in je werk?

Ik gebruik in mijn werk voortdurend de kennis die ik heb opgedaan bij mijn studie. Hierbij komt aan de ene kant de theoretische kennis van de verschillende vakken terug. Mijn werk is echter niet in de theoretische kennis van de studie samen te vatten. Veel belangrijker is echter nog de praktische vaardigheden die ik tijdens de studie heb geleerd. Onder andere de manier om complexe vraagstukken en problemen aan te pakken en het projectmatig werken.

Hoe heeft de opleiding Werktuigbouwkunde je voorbereid op de arbeidsmarkt?

De opleiding werktuigbouwkunde geeft een goede basis voor de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding krijg je namelijk al vanaf dag 1 met praktische problemen te maken en niet enkel academische vraagstukken. In de verschillende projecten van de bachelor en gedurende de stage en het afstuderen in de master leer je hoe je met deze problemen om moet gaan. Zodoende kun je al direct na je studie volop meedraaien in de arbeidsmarkt.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Mijn ambities voor de toekomst zijn om de uitdagingen in de industriële wereld met beide handen aan te pakken. Door deze uitdagingen hoop ik bij te blijven leren en bij te dragen aan uitdagende, vernieuwende technologie.

Wat is jouw gouden tip voor toekomstige studenten?

Profiteer van de vele mogelijkheden en kansen die krijgt op de Universiteit Twente. Veel leuke, interessante en nuttige kennis en ervaring kan opgedaan worden in een breed scala aan vakken. Vele kansen worden geboden met bijvoorbeeld gave excursies, studiereizen en stages bij leuke bedrijven.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies