Studie kiezen? Online Open Day op 20 november!

Zie Industrial Design Engineering

Na de bachelor Industrial Design Engineering

Na het behalen van je bachelordiploma Industrial Design Engineering kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Verreweg de meeste studenten kiezen daarvoor. Je masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.

Doorstuderen

De meeste afgestudeerden van de bacheloropleiding IDE stromen door naar onze tweejarige Engelstalige masteropleiding Industrial Design Engineering. Deze master sluit direct aan op de bachelor. Een andere populaire keuze is de master Mechanical Engineering. Bij de meeste engineering & technology-masters ben je met een bachelordiploma Industrial Design Engineering toelaatbaar na het afronden van een pre-master. 

Populaire masteropleidingen na deze bacheloropleiding

Bekijk alle opleidingen
 • Industrial Design Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig3 specialisaties
  Combineer design en engineering in de creatie van innovatieve producten die het dagelijks leven verrijken. Je leert niet alleen producten, maar ook de ontwikkelingsprocessen te optimaliseren.

  3 specialisaties voor Industrial Design Engineering

  Emerging Technology Design

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Wat zijn de nieuwste, baanbrekende technologieën en hoe zet je deze in bij de ontwikkeling van producten? Met deze mastertrack word jij een technologiegerichte industrieel ontwerper.

  Human Technology Relations

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Met de mastertrack Human Technology Relations word jij een mensgericht industrieel ontwerper. Je leert de wensen en behoeften van mensen te begrijpen en deze om te zetten in producten.

  Management of Product Development

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  In de mastertrack Management of Product Development word je een procesgerichte industrieel ontwerper die het grotere geheel van de ontwikkeling van nieuwe en betere producten kan overzien.
 • Mechanical Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig7 specialisaties
  Werktuigbouwkunde richt zich op het ontwerp, analyse en onderhoud van machines, constructies, producten en productieprocessen. Mechanical Engineering laat je verdiepen in een van deze disciplines.

  7 specialisaties voor Mechanical Engineering

  Aeronautics

  MSc2 jaarVoltijd
  The Aeronautics specialisation at UT aims to educate versatile mechanical engineers, well-equipped to contribute to new fundamental knowledge of aerodynamics.

  Design & Manufacturing

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialisation can guide the student in becoming a specialist in the design, maintenance and optimization of large systems, such as entire factories and supply chains.

  Energy & Flow

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialisation focuses on the development of sustainable energy systems, efficient processes and high-performance innovative equipment, and minimal environmental impact.

  High-Tech Systems & Materials

  MSc2 jaarVoltijd
  This specialization includes an emphasis on mechanics, control, materials and processes. These skills are indispensable to create new materials (composites), products and manufacturing processes.

  Maintenance Engineering & Operations

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  MEO gaat over het verbeteren van het onderhoud van technische systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderzoek naar ontwerpmethoden, fysieke faalmechanismen en structurele gezondheidsbewaking.

  Personalised Health Technology

  MSc2 jaarVoltijd
  The Master’s specialisation Personalised Health Technology integrates several mechanical engineering disciplines to analyse, simulate and support aspects of human functioning.

  Robotics

  MSc2 jaarVoltijd
  In this specialisation you will combine Mechanical Engineering with other technical disciplines, such as electrical engineering, software programming and biomedical engineering.

Andere masteropleidingen, elders in Nederland of in het buitenland

Natuurlijk kun je met je bachelordiploma Industrial Design Engineering ook terecht in andere vakgebieden, bij masteropleidingen aan andere universiteiten, in Nederland of daarbuiten. 

Ook andere masteropleidingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld Biomedical EngineeringInteraction TechnologySustainable Energy TechnologyEnvironmental and Energy Managementpsychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk.

Sommige studenten combineren de master Industrial Design Engineering met onze Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Na afronding van deze extra master beschik je dan niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en natuurlijk unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen! 

Voor het volgen van een master is meestal is een pre-master op maat nodig. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.

Na de master Industrial Design Engineering een baan vinden

Je bent opgeleid om intelligente producten te ontwerpen, met oog voor het totale ontwerpproces. Wil je straks met je aanvullende masterdiploma meteen aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, onder meer in Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. Volgens de WO Monitor 2017 vinden afgestudeerden van onze masteropleiding gemiddeld binnen anderhalve maand een baan, terwijl 94% binnen een half jaar een baan heeft.

De meeste afgestudeerden vinden binnen 3 maanden een baan. Je komt veelal te werken in een functie waarbij je letterlijk en figuurlijk vorm kan geven aan de toekomst. Je bent thuis in alle facetten van het productontwikkelingsproces en kijkt over de vakgrenzen heen.  

 • Engineering & productie: Je ontwerpt een nieuwe oplossing voor een probleem, waarbij je jouw wetenschappelijke kennis systematisch gebruikt. Vind jij het leuk om je bezig te houden met procesinnovaties? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als productontwerper of aan de slag als ondernemend technisch ontwerper bij een ingenieursbureau.

 • Onderzoek & ontwikkeling: Een deel van onze afgestudeerden gaat aan de slag als onderzoeker. Dat kan bij een onderzoeksinstelling of een Research & Development-afdeling in de industrie. Ook een positie aan de universiteit behoort tot de mogelijkheden. Als researcher of productontwikkelaar toets je de bestaande kennis en borduur je daarop voort. Je gaat systematisch te werk om nieuwe ontdekkingen te doen die van belang zijn voor de maatschappij of de industrie.

 • Management & consultancy: Als projectleider, consultant of hoofd van de ontwikkelafdeling van een groot bedrijf breng je kennis en deskundigen uit verschillende wetenschapsgebieden bij elkaar. Door jouw brede kennis en je spilfunctie draag je bij aan nieuwe oplossingen in complexe maatschappelijke of industriële omgevingen.

Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: Audi, Thales, Heinz, Unilever, Vredestein, Bang & Olufsen en TNO.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Spin-offs van de bachelor Industrial Design Engineering

Voorbeelden van een spin-offs die uit deze opleiding zij voortgekomen zijn onder meer Aryzon, een producten van Augmented & Mixed Reality headsets, CodeSandbox, een online code editor voor programmeurs, en Exintec, een technisch advies- en ondersteuningsbureau.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies