Zie Industrial Design Engineering

Na de bachelor Industrial Design Engineering

Na het behalen van je bachelordiploma Industrial Design Engineering kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Verreweg de meeste studenten kiezen daarvoor. Je masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.

Doorstuderen

De meeste afgestudeerden van de bacheloropleiding IDE stromen door naar onze tweejarige Engelstalige masteropleiding Industrial Design Engineering. Deze master sluit direct aan op de bachelor. Een andere populaire keuze is de master Mechanical Engineering. Bij de meeste engineering & technology-masters ben je met een bachelordiploma Industrial Design Engineering toelaatbaar na het afronden van een pre-master. 

Populaire masteropleidingen na deze bacheloropleiding

Bekijk alle opleidingen
 • Industrial Design Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig3 specialisaties
  Nieuwe producten ontwerpen en verbeteren is een continu proces. Tijdens de masteropleiding IDE ontdek je alle facetten van de interactie tussen ontwerp en techniek.

  specialisaties

  Emerging Technology Design

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De specialisatie Emerging Technology Design richt zich op de introductie van nieuwe technologieën op de consumentenmarkt

  Human Technology Relations

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  De specialisatie Mens Technologie Relaties is gericht op het ontwerpen van producten ten behoeve van de problemen en verlangens van mensen, in een individuele, sociale of maatschappelijke context.

  Management of Product Development

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Deze specialisatie is gericht op het effectief beheer van het productontwikkelingsproces en op de communicatie met verschillende doelgroepen, zoals klanten en leveranciers.
 • Mechanical Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig5 specialisaties
  Werktuigbouwkunde richt zich op het ontwerp, analyse en onderhoud van machines, constructies, producten en productieprocessen. Mechanical Engineering laat je verdiepen in een van deze disciplines.

  specialisaties

  Biomechanical Engineering & Robotics

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Deze specialisatie is gericht op het toepassen van werktuigbouwkundige methoden en technieken om problemen in de gezondheidszorg op te lossen.

  Design Production & Management

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Deze specialisatie besteedt aandacht aan ontwerptechnologie, productie/fabricage of het beheer van productie en logistiek. Naast kennis van technologie heb je ook bedrijfskundig inzicht nodig.

  Maintenance Engineering & Operations

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  MEO gaat over het verbeteren van het onderhoud van technische systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderzoek naar ontwerpmethoden, fysieke faalmechanismen en structurele gezondheidsbewaking.

  Mechanics of Solids, Surfaces & Systems (MS3)

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Bij deze specialisatie draait het om het creëren van nieuwe en betere materialen en producten en het ontwerpen van de benodigde apparatuur om deze producten te ontwikkelen.

  Thermal and Fluid Engineering

  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
  Deze specialisatie richt zich op analyse en ontwerp van energiesystemen en stromingen in machines en processen met als doel maximale prestatie bij minimaal gebruik van energie en grondstoffen.

Andere masteropleidingen, elders in Nederland of in het buitenland

Natuurlijk kun je met je bachelordiploma Industrial Design Engineering ook terecht in andere vakgebieden, bij masteropleidingen aan andere universiteiten, in Nederland of daarbuiten. 

Ook andere masteropleidingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld Biomedical EngineeringInteraction TechnologySustainable Energy TechnologyEnvironmental and Energy Managementpsychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk. Sommige studenten combineren de master Industrial Design Engineering met onze Nederlandstalige master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Meestal is een pre-master op maat nodig. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten. 

Na de master Industrial Design Engineering een baan vinden

Je bent opgeleid om intelligente producten te ontwerpen, met oog voor het totale ontwerpproces. Wil je straks met je aanvullende masterdiploma meteen aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, onder meer in Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. De meeste afgestudeerden vinden binnen 3 maanden een baan. Je komt veelal te werken in een functie waarbij je letterlijk en figuurlijk vorm kan geven aan de toekomst. Je bent thuis in alle facetten van het productontwikkelingsproces en kijkt over de vakgrenzen heen.  

 • Engineering & productie: Je ontwerpt een nieuwe oplossing voor een probleem, waarbij je jouw wetenschappelijke kennis systematisch gebruikt. Vind jij het leuk om je bezig te houden met procesinnovaties? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als productontwerper of aan de slag als ondernemend technisch ontwerper bij een ingenieursbureau.

 • Onderzoek & ontwikkeling: Een deel van onze afgestudeerden gaat aan de slag als onderzoeker. Dat kan bij een onderzoeksinstelling of een Research & Development-afdeling in de industrie. Ook een positie aan de universiteit behoort tot de mogelijkheden. Als researcher of productontwikkelaar toets je de bestaande kennis en borduur je daarop voort. Je gaat systematisch te werk om nieuwe ontdekkingen te doen die van belang zijn voor de maatschappij of de industrie.

 • Management & consultancy: Als projectleider, consultant of hoofd van de ontwikkelafdeling van een groot bedrijf breng je kennis en deskundigen uit verschillende wetenschapsgebieden bij elkaar. Door jouw brede kennis en je spilfunctie draag je bij aan nieuwe oplossingen in complexe maatschappelijke of industriële omgevingen.

Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: Audi, Thales, Heinz, Unilever, Vredestein, Bang & Olufsen en TNO.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Spin-offs van de bachelor Industrial Design Engineering

Voorbeelden van een spin-offs die uit deze opleiding zij voortgekomen zijn onder meer Aryzon, een producten van Augmented & Mixed Reality headsets, CodeSandbox, een online code editor voor programmeurs, en Exintec, een technisch advies- en ondersteuningsbureau.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies