Na de bachelor Industrial Design Engineering

Studiekeuze gemaakt?

Na het behalen van je bachelordiploma Industrial Design Engineering kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Verreweg de meeste studenten kiezen daarvoor. Je masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.

Doorstuderen

De meeste afgestudeerden van de bacheloropleiding IDE stromen door naar onze tweejarige Engelstalige masteropleiding Industrial Design Engineering. Deze master sluit direct aan op de bachelor. Een andere populaire keuze is de master Mechanical Engineering. Bij de meeste engineering & technology-masters ben je met een bachelordiploma Industrial Design Engineering toelaatbaar na het afronden van een pre-master. 

Populaire masters na deze bachelor

Bekijk alle opleidingen
 • Industrial Design Engineering

  Combineer design en engineering in de creatie van innovatieve producten die het dagelijks leven verrijken. Je leert niet alleen producten, maar ook de ontwikkelingsprocessen te optimaliseren.
  3 SpecialisatiesMSc2 jaarVoltijdEngelstalig

  Emerging Technology Design

  Wat zijn de nieuwste, baanbrekende technologieën en hoe zet je deze in bij de ontwikkeling van producten? Met deze mastertrack word jij een technologiegerichte industrieel ontwerper.
  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig

  Human Technology Relations

  Met de mastertrack Human Technology Relations word jij een mensgericht industrieel ontwerper. Je leert de wensen en behoeften van mensen te begrijpen en deze om te zetten in producten.
  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig

  Management of Product Development

  In de mastertrack Management of Product Development word je een procesgerichte industrieel ontwerper die het grotere geheel van de ontwikkeling van nieuwe en betere producten kan overzien.
  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig
 • Mechanical Engineering

  Richt je op het toekomstbestendig ontwerpen, analyseren en onderhouden van machines, constructies, producten en productieprocessen als werktuigbouwkundig expert.
  7 SpecialisatiesMSc2 jaarVoltijdEngelstalig

  Aeronautics

  De specialisatie Aeronautics maakt van jou een expert in de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen waarbij aerodynamica in wisselwerking staat met akoestiek, structuren en voortstuwing.
  MSc2 jaarVoltijd

  Design & Manufacturing

  In deze specialisatie krijg je meer inzicht in ontwerp- en productieprocessen en productiefaciliteiten als geheel, door je te richten op het methodologisch ontwerp ervan.
  MSc2 jaarVoltijd

  Energy & Flow

  Als je graag wilt bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energiesystemen, -processen en -apparatuur met hoge prestaties en minimale milieueffecten, dan is deze specialisatie de juiste keuze.
  MSc2 jaarVoltijd

  High-Tech Systems & Materials

  Deze brede, maar diepgaande specialisatie leert je het gedrag van materialen en systemen te begrijpen om optimale interactie en prestaties binnen producten en productieprocessen te bewerkstelligen.
  MSc2 jaarVoltijd

  Maintenance Engineering & Operations

  Deze specialisatie leert je innovatieve oplossingen te bedenken om het onderhoud van machines, structuren en productiefaciliteiten te verbeteren en prestaties van systemen en bedrijven te vergroten.
  MSc2 jaarVoltijdEngelstalig

  Personalised Health Technology

  Als je als werktuigbouwkundig ingenieur expertise wilt opbouwen in het domein van de gezondheidszorgtechnologie, dan is deze specialisatie echt iets voor jou.
  MSc2 jaarVoltijd

  Smart & Sustainable Industry

  Deze specialisatie richt zich op de ontwikkeling, analyse, simulatie en besturing van innovatieve en digitaal gestuurde productiesystemen.
  MSc2 jaarVoltijd

Andere masteropleidingen

Natuurlijk kun je met je bachelordiploma Industrial Design Engineering ook terecht in andere vakgebieden, bij masteropleidingen aan andere universiteiten, in Nederland of daarbuiten. Ook andere masteropleidingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld:

Sommige studenten combineren de master Industrial Design Engineering met onze Nederlandstalige master Educatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt. Na afronding van deze extra master beschik je dan niet alleen over een tweede masterdiploma, maar ook over de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en natuurlijk unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen! 

Voor het volgen van een master is meestal is een pre-master op maat nodig. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.

Een baan vinden

Je bent opgeleid om intelligente producten te ontwerpen, met oog voor het totale ontwerpproces. Wil je straks met je aanvullende masterdiploma meteen aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, onder meer in Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. De meeste afgestudeerden vinden binnen drie maanden een baan. Je komt veelal te werken in een functie waarbij je letterlijk en figuurlijk vorm kan geven aan de toekomst. Je bent thuis in alle facetten van het productontwikkelingsproces en kijkt over de vakgrenzen heen.  

Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer: Audi, Thales, Heinz, Unilever, Vredestein, Bang & Olufsen en TNO.

Start je eigen bedrijf

Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Spin-offs van de bachelor Industrial Design Engineering

Voorbeelden van een spin-offs die uit deze opleiding zij voortgekomen zijn onder meer Aryzon, een producten van Augmented & Mixed Reality headsets, CodeSandbox, een online code editor voor programmeurs, en Exintec, een technisch advies- en ondersteuningsbureau.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies