Sebastiaans' ervaring

Studiekeuze gemaakt?

De onbegrensde mogelijkheden van technologie

Sebastiaan den Boer maakte op jonge leeftijd – 16 jaar – een app voor zijn vader zodat hij de Tour de France beter kon volgen. Hierdoor kwam hij erachter dat je niet alleen moet kunnen programmeren, maar wil je de app ook financieel aantrekkelijk maken en dus op de markt brengen, dan komt er meer bij kijken. Na een bezoekje aan de Open Dag van Business Information Technology wist hij het zeker: ‘Dit is de opleiding die mij meer gaat brengen, dus ik ga naar Twente voor mijn vervolgstudie!’

Een app bouwen voor je vader

Welke student kan zeggen ‘Ik heb een app gebouwd voor mijn vader zodat hij beter de Tour de France in de gaten kan houden’? Deze app noemde Sebastiaan MetroTour en voor hij het door had ging de app viral. En niet zo’n klein beetje ook. Ging je naar Mediamarkt voor een nieuwe smartphone, dan kon je MetroTour starten om zo de mobiele telefoon uit te proberen. Op een gegeven moment liep de app zo hard dat hij zelfs de app van de Rabobank voorbij streefde. Een topprestatie natuurlijk voor een jongeman van 16, met nog geen echte informatica of business achtergrond. Dat beloofde veel!

De keuze voor Business Information Technology was snel gemaakt

Tijdens de Open Dagen kwam Sebastiaan er achter dat Business Information Technology dé opleiding voor hem was. Op deze manier kon hij de broodnodige informaticakennis uitbreiden en daarbij ook de businesskant oppakken. Zo kan hij toekomstige apps natuurlijk veel beter op de markt brengen: de spirit van een echte entrepreneur. Tijdens de eerste moduleopdracht over sport ging hij aan het werk samen met 5 medestudenten.  Zij ontwierpen een app voor de Batavierenrace. Een app die ervoor kon zorgen dat je foto’s kon delen, een speciale Bata Instagram app – ze noemden de app dan ook Batagram. De kennis die Sebastiaan bij het bouwen van zijn MetroTour al opgedaan had, kon hij natuurlijk met de groep delen en inzetten om Batagram de juiste wending te geven.

Deelname aan hackathons

Als student is het is natuurlijk niet alleen maar studeren, je kunt ook lid worden van een sportvereniging, bestuurslid worden van de studievereniging, of, zoals Sebastiaan deed, deelnemen aan een hackathon. “In 2015 heb ik deelgenomen aan de eerste van een reeks hackathons van NASA’s International Space Apps Challenge”, vertelt Sebastiaan. “Samen met een aantal ITC- GIS studenten, die mij later hebben gemotiveerd om de minor Geo Information Science and Earth Observation te volgen, hebben we deelgenomen aan de hackathon in Noordwijk georganiseerd door de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA. We hebben een app ontworpen om het voedselprobleem in Afrika een oplossing te bieden. De ITC-experts bepaalden welke Afrikaanse gebieden geschikt waren voor verbouwing van welke gewassen. Nu wordt er veel van de oogst door verscheept naar Europa, die hiervoor weer geld naar Afrika terugstuurt om hulp te bieden. Beter zou het zijn dat de Afrikaanse boeren zelf hun oogst onderling verhandelen. Op die manier zouden ze zelfvoorzienend kunnen worden. Hierbij zou de app kunnen helpen. Ik pakte de business case op om de app op de markt te kunnen brengen.”

Sebastiaan den Boer

We hebben een app ontworpen om het voedselprobleem in Afrika een oplossing te bieden.

Sebastiaan den Boer

In 2016 deed Sebastiaan weer mee aan de hackathon, deze keer samen met UT studenten van verschillende disciplines: International Business Administration, Technische Natuurkunde en BIT. “Tijdens de hackathon kreeg je de kans om je team uit te breiden met meerdere leden die nog geen team gevonden hadden” vertelt Sebastiaan. Tijdens deze hackathon werd er een ‘SpaceBuddies app’ bedacht. Een educatieve app gefocused op kennisoverdracht van maanmissies bestemd voor basisschoolleerlingen. Sebastiaan: “Al heel jong was ik gefascineerd van maanlandingen, ruimteschepen en natuurlijk wilde ik ook astronaut worden. Weet je dat op 16 juli 2019 het 50 jaar geleden is dat de eerste astronauten vertrokken naar de maan aan boord Apollo 11? Dat had je kunnen leren in de app die we toen in 2016 gebouwd hadden. We hebben er zelfs de publieksprijs mee gewonnen. Met de kennis die ik opgedaan heb tijdens mijn opleiding Business Information Technology kon ik snel handelen, wat natuurlijk in een hackathon nodig is: je hebt immers maar 24 uur de tijd. Door een goede basis in de informatica kan ik zelf programmeren, maar ook meteen analyseren waar problemen ontstaan. Door het businessdeel in de opleiding kun je sneller producten op de markt brengen. Je bent eigenlijk 2 experts in 1 persoon! En dat maakt supersnel handelen mogelijk.”

Sebastiaan den Boer

Door een goede basis in de informatica kan ik zelf programmeren, maar ook meteen analyseren waar problemen ontstaan. Door het businessdeel in de opleiding kun je sneller producten op de markt brengen. Je bent eigenlijk 2 experts in 1 persoon!

Sebastiaan den Boer

Leerzaamheid van hackathons

Sebastiaan: “Het is niet alleen heel leuk om aan hackathons deel te nemen, je leert er ook heel veel van. En natuurlijk is snel handelen een must. De ontwikkeling van apps die we elke keer bedachten werden natuurlijk ook steeds beter. In 2017 maakten we een app met de naam UberWasser. Deze gaf strandbezoekers informatie over veiligheid op het strand, waar een dichtstbijzijnde winkel was om de juiste factor zonnecrème voor de appgebruiker te kopen of waar je het snelst een flesje water of een lekker ijsje kon kopen. Nu denk je natuurlijk: wat heeft dat nu met de ruimte te maken? We maakten voor deze app gebruik van data die geleverd werd door satelieten. In 2018 heb ik deelgenomen aan mijn laatste hackathon. Dit was niet langer de Space Apps Challenge van NASA, maar de Europese equivalent genaamd Act In Space. Act In Space wordt georganiseerd door  ESA en CNES (Franse ruimtevaart organisatie). We maakten een app en gaven deze de naam Vindo. De app maakt gebruik van statelietdata en locale (in-situ) metingen zoals luchtkwaliteit, om de kwaliteit van de leefomgeving te meten. Door het combineren van deze data met survey data van de lokale bevolking, wordt het mogelijk om te bepalen of de absolute hoeveelheid groene ruimte in een omgeving ook als zodanig wordt ervaren. Dit kan enorm waardevol zijn voor het bepalen hoe het klimaatbeleid ervaren wordt, en op welke manier het beter zou kunnen. Hiermee werden we door een jury bestempeld als wereldwijd de beste in onze categorie, waardoor we naar Toulouse werden gevlogen voor de prijsuitreiking en zelfs even gesproken hebben met zakenlui van Airbus, die zeer in onze app geïnteresseerd waren. Helaas viel het team uit elkaar en daardoor ben ik nu zelf aan het kijken of ik een variant op onze app kan maken die ik op de markt kan brengen.”

Organisatievermogen: NASA’s International Space Apps Challenge

In 2018 heeft Sebastiaan NASA’s International Space Apps Challenge in Enschede georganiseerd. Het was de eerste keer dat deze hackathon op een universiteit in Nederland werd georganiseerd, wat er toe leidde dat er maar liefst 50 mensen zich hadden geregistreerd om deel te nemen. De meest indrukwekkende projecten die deelnemende teams presenteerden zijn zonder twijfel de ontwikkeling van een lab-on-a-chip concept voor het meten van methaan op Mars, en de ontwikkeling van een armband waarmee de ontwikkeling van zuurstofbellen in de bloedbaan van astronauten gemeten kan worden. Deze twee projecten werden uiteindelijk doorgestuurd naar de internationale ronde van de hackathon, en maakten dus ook kans om een raketlancering bij te wonen in de Verenigde Staten.

“Het was erg cool om dit evenement zelf te mogen organiseren en het heeft mij absoluut gemotiveerd om meer studenten te betrekken bij de ruimtevaartindustrie”, vertelt Sebastiaan. De Universiteit Twente had nog geen studentenvereniging die zich bezighield met aangelegenheden in de ruimte. Omdat Sebastiaan heel veel passie heeft voor dit onderwerp, heeft hij deze vereniging samen met twee internationale studenten opgericht in augustus 2018. De vereniging draagt de naam Space Society Twente en is destijds gefuseerd met het satellietteam: TwenteSat. Zo kunnen zij hun kennis delen en tot hogere sferen komen.

Toekomstbeeld

Na het behalen van zijn bachelordiploma is Sebastiaan verder gegaan met de Masteropleiding Business Information Technology. Op die manier kan hij zijn kennis nog meer uitbreiden en nog beter worden. En zoals hij zelf zei: “I love doing the things I am doing: apps maken, ruimtevaart blijven volgen en mezelf bezig houden met duurzaamheid en klimaatinitiatieven. Met BIT kan je laten zien wat je kunt met technologie en wat deze technologie kan betekenen in bedrijfsprocessen en hoe je dit kunt optimaliseren. Na de zomervakantie ga ik beginnen met mijn afstudeeropdracht bij CGI, een consultancy bedrijf gericht op verschillende marktsegmenten waaronder ruimtevaart en openbaar vervoer. Ik ga aan het werk met het concept ‘Mobility as a Service’ en zal me voornamelijk bezig houden met kijken naar wat reizigers onderweg van A naar B nodig hebben of wensen. Denk hierbij aan ‘wat is de snelste route?’, ‘wat is de tijdsduur van de reis?’, ‘ik wil een boek lezen’, ‘ik wil rustig kunnen werken en gebruik maken van wifi’, ‘kan ik afgezet worden voor mijn eigen voordeur?’, etc. Het kan dus zijn dat er inrichtingsveranderingen op het station of in het vervoersmiddel zelf moeten plaatsvinden. Een mooi onderwerp om mijn tanden in te zetten. Dit heeft niets te maken met het ontwerpen van een app. Zoals hierboven wel duidelijk is geworden houd ik er erg van om apps te bouwen, maar als BIT-expert kun je meer, veel meer. En daar ga ik me tijdens mijn afstudeeropdracht mee bezig houden. En daarna? Misschien kan ik na mijn afstuderen doorstromen in de afdeling die zich bezig houdt met ruimtevaart, want ja, dit bedrijf heeft een ruimtevaartafdeling”, lacht Sebastiaan.

Sebastiaan den Boer

I love doing the things I am doing: apps maken, ruimtevaart blijven volgen en mezelf bezig houden met duurzaamheid en klimaatinitiatieven.

Sebastiaan den Boer
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies