Na het behalen van je bachelordiploma Business Information Technology, kun je je verder specialiseren door een masteropleiding te volgen. Verreweg de meeste studenten kiezen daarvoor. Je masteropleiding kun je volgen aan de Universiteit Twente, aan een andere Nederlandse universiteit of aan een universiteit in het buitenland. Een enkeling gaat meteen de arbeidsmarkt op of start een eigen bedrijf.
Doorstuderen: Business Information Technology
De meeste alumni van Business Information Technology stromen door naar de tweejarige, Engelstalige masteropleiding Business Information Technology. De master sluit direct aan op de bachelor Business Information Technology.
Andere masteropleidingen
Met je bachelordiploma Business Information Technology kun je ook andere masteropleidingen volgen, bijvoorbeeld Computer Science, Industrial Engineering & Management, Business Administration, Interaction Technology of Philosophy of Science, Technology and Society. Bij de meeste engineering & technology-masters ben je met een bachelordiploma Business Information Technology toelaatbaar na het afronden van een pre-master. Dit geldt eveneens voor masters aan andere (inter)nationale universiteiten.
Ook een masteropleiding in de sociale wetenschappen, bijvoorbeeld psychologie, filosofie of bestuurskunde, is mogelijk. Meestal is een pre-master op maat nodig.
Sommige studenten combineren de master Business Information Technology met onze Nederlandstalige master Educatie in de Bètawetenschappen, waarmee je onder meer in het onderwijs aan de slag kunt.
Na de master Business Information Technology een baan vinden
Je bent opgeleid als specialist in het ontwerpen van informatiesystemen waarmee bedrijven op verschillende niveaus hun prestaties kunnen verbeteren. Wil je straks met je aanvullende masterdiploma aan het werk, dan zijn er voldoende baankansen, onder meer in Twente, de snelst groeiende industriële regio van Nederland. De meeste afstudeerders vinden al vóór het afstuderen een baan – sommige kunnen zelfs kiezen uit meerdere aanbiedingen.
Je komt veelal te werken in een functie waarbij je een brugfunctie vervult tussen mensen – bijvoorbeeld directie of gebruikers van systemen – en IT. Dat kan in vrijwel alle sectoren: van energie, bouw of verkeer & vervoer tot de (maak)industrie. Ook de (online) marketing en de financiële sector behoren tot de mogelijkheden.
- IT-Manager of CIO
Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden informatie en gebruiken veel technologie om deze te verwerken. Veel van onze afgestudeerden beginnen als informatiespecialist en groeien snel door richting de functie van IT-manager of Chief Information Officer (CIO). Je bent dan verantwoordelijk voor het ontwikkelen en organiseren van deze informatie. Je zorgt ervoor dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats is. Hiervoor gebruik je vaak de nieuwste technologie, zoals mobiele apps en cloud computing. Jij begrijpt wat de gebruikers nodig hebben en hoe je dat technisch kunt realiseren. - Onderzoeker bij een R&D-afdeling of IT-Analist
Bijna nergens gaan de ontwikkelingen zo snel als in de IT. Het vertalen van IT naar zinnige bedrijfstoepassingen vraagt veel onderzoek en ontwikkeling. Als onderzoeker aan een universiteit of op de Research & Development (R&D)-afdeling van een IT-bedrijf ontwikkel je nieuwe soorten diensten met IT. Je bedenkt methoden om IT succesvol te gebruiken. Als IT-analist bij een gespecialiseerd IT-onderzoeks- of adviesbureau volg je de nieuwste ontwikkelingen en adviseer je het bedrijfsleven over de toepassingen. - IT-architect, -consultant of -projectmanager
Als IT-architect zorg je ervoor dat overal in een bedrijf de informatie en software goed functioneren en aansluiten bij het werk dat wordt gedaan. Je hebt dan een afwisselende baan, waarbij je het hele bedrijf moet kunnen doorgronden en klaarmaken voor de toekomst. IT-consultants helpen bedrijven met specifieke vragen, zoals hoe je het bedrijf beter beschermt tegen hackers, of hoe je een app ontwerpt waarmee de klanten beter kunnen worden geholpen. IT-projectmanagers voeren projecten uit, bijvoorbeeld rond de ontwikkeling van een nieuw IT-systeem. In deze functie heb je oog voor de organisatie, de financiën, de techniek en de optimale samenwerking binnen het team.
Bekende bedrijven waar afgestudeerden van deze opleiding aan de slag zijn gegaan zijn onder meer Shell, Deloitte, FrieslandCampina, Picnic, Albert Heijn en Kuehne + Nagel.
Start je eigen bedrijf
Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.
Voorbeeld van spin-offs die uit deze opleiding zijn voortgekomen zijn onder meer Thuisbezorgd.nl, waarmee consumenten restaurantmaaltijden thuis kunnen laten bezorgen, en Hops&Grains, dat consumenten de gelegenheid geeft hun eigen speciaalbier te laten brouwen en thuisbezorgen.
Wil je meer weten over studeren aan de UT? Kijk of stel jouw vraag op Study Information Center.