Twee Alumni bij NS Stations

Studiekeuze gemaakt?

Laten we vooral vaker de trein pakken! 

Soms wil het toeval dat alumni Toegepaste Wiskunde elkaar binnen een bedrijf treffen. Dit overkwam ook Femke Woudstra en Sjoerd Gallmann. Beiden werken bij NS Stations, Femke is Directeur Stationsmanagement & Exploitatie en Sjoerd is Manager Services Innovation & Support. Hele verschillende functies, maar beiden zijn erop gericht de reiziger een goede stationsbeleving te bieden en de reis van deur tot deur zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zij zijn afgestudeerd in verschillende periodes (Femke in 1998 en Sjoerd in 2003), hebben elkaar nooit leren kennen tijdens hun studentenleven, maar blijken nu collega’s te zijn binnen hetzelfde bedrijf.

  

De overeenkomsten

Ondanks dat Femke en Sjoerd geen studiegenoten waren, heb ik toch een aantal overeenkomsten kunnen vinden. Ze zijn nog steeds heel gelukkig met hun studiekeuze van toen: Toegepaste Wiskunde.  Beiden hebben een minor gedaan waarbij ze verschillende keuzevakken uit de Business Administration hebben gevolgd. En toen ze afgestudeerd waren, vonden ze het tijd om de wijde wereld in te trekken en een toffe baan te zoeken. Studietijd werd vaarwel gezegd en het bedrijfsleven werd met veel enthousiasme tegemoet getreden. De UT-tijd was dan wel voorbij, maar de vriendschappen die opgedaan zijn tijdens hun studietijd onderhouden ze nog steeds.

Femke Woudstra

Als toegepast wiskundige ben je breed inzetbaar. Je doorziet bij problemen vaak snel wat er aan de hand is, wat de oorzaak en het gevolg van een probleem is en hoe je tot een oplossing kan komen.

Femke Woudstra

WAT HEB JE VANUIT JE OPLEIDING MEEGENOMEN?

Femke: “Ik kan niet zeggen dat ik nog veel wiskunde in mijn huidige functie inzet. Echter, de manier van denken die ik vanuit mijn wiskundestudie heb aangeleerd, helpt mij nog elke dag in mijn werk. Door mijn studie heb ik geleerd om op een gestructureerde manier te werken en oplossingen te vinden, logisch te denken en snel conclusies te kunnen trekken uit data. Als toegepast wiskundige ben je breed inzetbaar. Je doorziet bij problemen vaak snel wat er aan de hand is, wat de oorzaak en het gevolg van een probleem is en hoe je tot een oplossing kan komen. En je schrikt niet snel van een ingewikkeld onderwerp, omdat je weet dat als je je er in verdiept, dat je je veel eigen kan maken”. Sjoerd knikt instemmend en voegt toe: “In mijn functie als manager van verschillende innovatieve projecten heb ik te maken met collega’s uit verschillende disciplines, denk aan o.a. Informatica en Business Information Technology. Zij houden zich dan bezig met de IT, die achter een project schuilt, waardoor dat in mijn takenpakket verdwenen is. Alle innovaties waar we namelijk aan werken, kennen een sterkte IT-component. Door nauwe samenwerking met hen, krijg ik er dus toch mee te maken en snap ik ook meteen waar zij naar toe willen met hun ideeën en modellen.”


WAT DOET EEN DIRECTEUR STATIONSMANAGEMENT & EXPLOITATIE BIJ DE NS?

Femke: “Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse operatie op alle stations in Nederland. Denk aan dat de stations schoon, heel en veilig zijn, dat er een goed winkelaanbod op het station is en dat er goede voorzieningen op het station zijn zoals fietsenstallingen, OV-fietsen, toiletten, watertappunten en gezellige wachtruimtes. Alles om er voor te zorgen dat reizigers prettig op het station kunnen verblijven en zich veilig voelen op onze stations.” Dit doet Femke uiteraard niet alleen, haar afdeling bestaat uit zo’n 300 werknemers. Daarnaast werkt haar afdeling samen met diverse externe partners, die bijvoorbeeld het schoonmaakpersoneel en het personeel in de fietsenstallingen leveren.

Femke: “We zijn natuurlijk een bedrijf met winstoogmerk, maar tegelijkertijd hebben we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen dat de reizigers een veilig gevoel hebben, de juiste voorzieningen kunnen vinden op het station en op tijd hun trein kunnen halen. Daarom is het belangrijk dat het OV goed op elkaar aansluit en dat reizigers die met de fiets of auto naar het station komen daar gemakkelijk kunnen parkeren, zodat ze daarna verder met de trein kunnen reizen. Het meedenken en gestructureerd organiseren van hoe we het op de stations steeds een beetje beter kunnen doen voor de reiziger, hoe we innovaties invoeren, naast het werken met zoveel leuke collega’s maakt mijn baan erg interessant.”


Waar houdt een Manager Services Innovation & Support zich mee bezig?

Sjoerd: “Zoals mijn functie al zegt, houd ik me voornamelijk bezig met de innovatie van de services op het station. Ik ben verantwoordelijk voor het initiëren en implementeren van deze innovaties. We vragen ons vaak af hoe we zaken gemakkelijker voor de reizigers kunnen laten verlopen. Dit doe ik uiteraard niet alleen, ik ben manager van meerdere projectgroepen, zgn. product teams, waar we onderzoeken hoe we het beste de autorijder kunnen bedienen en uitdagen met de trein verder te reizen, hoe we de toiletten op de stations gemakkelijker toegankelijk kunnen maken, innovaties bedenken voor bagagekluizen en hoe we de fietser sneller hun fiets kunnen laten parkeren en hoe we tenslotte het verhuurproces van een OV-fiets gemakkelijker en meer self-service kunnen maken. Het zijn zeer interessante projecten en we komen vaak uit op hele mooie en handige innovaties, zoals een nieuwe in- en uitcheckzone waarmee je gemakkelijk je fiets in- en uit- kunt checken. Onze ambitie is erg groot, we willen dat onze stations van wereldklasse zijn en met onze slimme innovaties gaat ons dat zeker lukken.”


Sjoerd Gallmann

In mijn functie als manager van verschillende innovatieve projecten heb ik te maken met collega’s uit verschillende disciplines, denk aan o.a. Informatica en Business Information Technology. (..) Door nauwe samenwerking met hen, krijg ik er dus toch mee te maken en snap ik ook meteen waar zij naar toe willen met hun ideeën en modellen.”

Sjoerd Gallmann

NS Fiets InnovatieLab

Sjoerd werkt met meerdere van zijn projectgroepen onder de paraplu van het NS Fiets InnovatieLab. In de steeds drukker wordende binnensteden wint de fiets steeds meer aan terrein. In Nederland is het zelfs het belangrijkste transportmiddel bij treinreizigers. “Daarom is de OV-fiets ook van groot belang voor de NS reizigers”, vertelt Sjoerd. “Om de groei te ondersteunen en te versnellen willen we het fietsen van en naar het station steeds makkelijker maken. Samen met vele collega’s met veel verschillende achtergronden werken we in een multidisciplinair team aan het verbeteren van de deur-tot-deur-reis, zodat meer reizigers voor de trein kiezen. Door slimme innovaties te ontwikkelen, te pilotten en daarna te implementeren in het land, zorgen we ervoor dat de reis van onze reizigers beter en aangenamer wordt. En door meer gebruik te maken van het OV en de fiets zorgt dat uiteraard ook voor minder files en dat is weer goed voor het milieu. Op enkele NS Stations testen we verschillende innovaties samen met reizigers in de dagelijkse praktijk in de fietsenstallingen. Dat doen we onder de noemer NS Fiets InnovatieLab. We testen of het in de praktijk net zo goed werkt als wij op de tekentafel bedacht hebben. We zijn ook aan het testen hoe we de betaalmomenten kunnen optimaliseren door een nieuwe in- en uitcheck zone te ontwikkelen: je checkt in- en uit met je OV-chipkaart bij een poort of bij de in- en uitcheck zuilen. Je stallingverbruik wordt automatisch van je rekening afgeschreven of je betaalt contactloos met je pinpas. En wellicht kunnen we zelfs tags op fietsen plaatsen waarmee het in- en uitchecken automatisch gebeurt. Genoeg uitdagingen dus om uit te testen en daarna te implementeren!”


Conclusie

Als je afgestudeerd bent in de Toegepaste Wiskunde, een aantal job switches hebt gemaakt, is de kans groot dat je niet zoveel meer direct met je wiskundestudie te maken hebt. Indirect wellicht nog wel doordat je samenwerkt in een multidisciplinair team, zoals Sjoerd. Maar kom je in een functie terecht zoals die van Femke, dan zul je algoritmes, wiskundige formules of -modellen waarschijnlijk minder vaak langs zien komen. Maar is dat zo erg? Blijkbaar niet, want je leert veel meer dan wiskunde alleen. Je kunt snel en goed problemen doorzien en oppakken, samenwerken met een multidisciplinair team gaat je goed af, structureren en organiseren is een makkie voor je, en…. je bent daarmee op heel veel terreinen inzetbaar. Sjoerd en Femke: “Zouden we de studie Toegepaste Wiskunde aan studiezoekers aanraden? Jazeker!”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies