HomeNieuwsDesignLab lanceert de DesignLab Academy voor professionals
DesignLab

DesignLab lanceert de DesignLab Academy voor professionals

DesignLab kondigt met trots de lancering aan van hun Academy. Binnen de DesignLab Academy gaat het over toekomstdenken; het begrijpen van de mogelijkheden van de toekomst, zodat we nu weten hoe onze besluiten de wereld van morgen beïnvloeden. 

Het huidige tijdperk kenmerkt zich door complexe mondiale vraagstukken zoals: klimaatverandering, energietransitie en de opkomst van AI. DesignLab gebruikt daarom toekomstdenken om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het introduceerde daarom in 2020 de Responsible Futuring aanpak. 

Responsible Futuring 

'Responsible Futuring' helpt mensen van verschillende achtergronden samen te werken om complexe maatschappelijke problemen op te lossen. Het gaat om het begrijpen van de impact van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van ideeën voor een verantwoordelijke toekomst. Het doel is om ruimtes te creëren waar mensen leren, samenwerken en hun verbeelding gebruiken om een inspirerende en verantwoordelijke toekomst vorm te geven. Deze aanpak is gebaseerd op onderzoek van UT-collega Cristina Zaga. DesignLab heeft deze aanpak inmiddels meerdere keren met succes toegepast in onderwijs en samenwerkingen met bedrijven en overheidsinstellingen.

Reactie vanuit klant Achmea

“Responsible Futuring is een zeer levendige aanpak. Het actief bezig zijn met de groep en werken aan buiten de doos oplossingen zonder dat dit geforceerd gebeurt is erg leuk. De methodieken brachten me naar een punt in een creatief proces waarop ik mezelf en anderen mij oprecht verrasten. Zeker als je stapsgewijs teruggaat naar het nu, zie je opeens dat je een realistisch plan hebt om mee van start te gaan. Dat leek bijna tovenarij. De Responsible Futuring aanpak helpt om vanuit het nu te kijken naar een toekomstbestendige oplossing voor een probleem. Het leuke is dat de aanpak rekening houdt met een grote groep aan diverse belanghebbenden. Hoe meer hoe beter. Het levert je een mooie probleemstelling op en een concreet plan met actiepunten voor de korte-, midden lange- en lange termijn." 

De 'Responsible Futuring' aanpak wordt momenteel uitgebreid en verder geprofessionaliseerd in de DesignLab Academy. Individuen en organisaties die hun medewerkers willen opleiden tot toekomstdenkers, krijgen hier de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en bij te dragen aan positieve veranderingen. 

DesignLab Academy biedt een unieke leerervaring waarbij deelnemers niet alleen de uitdagingen van vandaag begrijpen, maar ook actief werken aan het vormgeven van gewenste toekomsten. De workshops en masterclasses zijn gevuld met inspiratie, interactie en praktische tools. Het gaat dus niet alleen om de theorie, deelnemers gaan aan de slag in groepen met het formuleren van toekomstscenario’s en het tastbaar maken hiervan. DesignLab Academy is voor een brede doelgroep van professionals, wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers, burgers, ontwerpers en innovators. 

Aanbod 

Het aanbod van DesignLab Academy omvat zowel 1-daagse workshops als 2-daagse masterclasses, waarbij verschillende thema's zoals klimaat & duurzaamheid, innovatie & gezondheid en de digitale samenleving aan bod komen. Daarnaast biedt DesignLab op maat gemaakte incompany trajecten aan voor organisaties die hun eigen toekomstbestendigheid willen vergroten. 

Workshop 'richting een circulaire samenleving'

De eerste workshop van DesignLab Academy vindt plaats op 10 juni a.s. en heeft als titel: richting een circulaire samenleving. DesignLab’s research fellow Svenja Damberg en Julieta Matos-Castaño zijn beide wetenschappers die hun waardevolle bagage zullen overdragen tijdens deze workshop. In het najaar volgt er een masterclass over  de toekomst van AI: hoe geven we samen vorm aan een inclusieve, rechtvaardige en 'meer dan menselijke' samenleving? Daarnaast organiseren we een workshop over heath innovation.  

Meer informatie

Voor meer informatie over DesignLab Academy, bezoek www.utwente/designlab-academy.nl. De kosten voor de eerste workshop "Richting een circulaire samenleving' zijn € 950,-. Tot en met 1 mei 2024 geldt er een early bird korting van 50%. 

Over DesignLab Academy

DesignLab Academy is een initiatief van DesignLab Universiteit Twente en biedt educatieve programma's gericht op verantwoorde toekomstvorming. Met een focus op 'Responsible Futuring', brengt DesignLab Academy mensen samen uit verschillende disciplines om samen te werken aan positieve veranderingen voor de samenleving.

Contactpersoon: Saskia Baas-Oude Hilbert saskia.baas@utwente.nl

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)