1-daagse workshop

Responsible Futuring in 1 dag - richting een circulaire samenleving | 16 September 2024

Richting een duurzame en circulaire samenleving bewegen is een ingewikkelde maar noodzakelijke uitdaging. Deze verandering vereist het navigeren door een complex proces met meerdere belanghebbenden, waarbij verschillende onderlinge afhankelijkheden en waarden in het geding zijn. In deze workshop zul je praktische ervaring opdoen met hoe je duurzame toekomsten vormgeeft voor verantwoorde strategische keuzes vandaag.

Deze interactieve workshop van DesignLab Academy zit bomvol inspiratie en praktische tools die je leren een blik in de toekomst te werpen en inzichten geeft waar je nu wat mee kan. Tijdens deze workshop ga je samen met mensen met uiteenlopende achtergronden – denk bijvoorbeeld aan wetenschappers naast kunstenaars, ondernemers naast ambtenaren en managers naast studenten – aan de slag om te verkennen wat de toekomst in petto heeft voor de uitdagingen waar we vandaag voor staan. 

Na de workshop:

Voor wie?  

De doelgroep voor deze workshop is heel divers. Of je nu een professional bent in de verpakkingsindustrie, een beleidsmaker, een kunstenaar of een consument die gepassioneerd is over circulaire praktijken, we nodigen je uit om deel te nemen aan deze masterclass. Deelnemers aan de workshop zijn op zoek naar verdieping in hun werkpraktijk en zien futures design als geschikte innovatieve aanpak voor het ontwikkelen van nieuwe strategieën. Om een echte transdisciplinaire leerervaring te creëren moedigen we deelnemers met diverse achtergronden en ervaring op het onderwerp en futures design aan om mee te doen.

Programma

 • Onboarding

  Kennismaken met de principes van circular economy, reflecteren op persoonlijke leerdoelen, kennismaken docenten en andere deelnemers;.

 • Fase 1: Connect & Relate

  In kaart brengen van verschillende belanghebbenden, hun waarden, wereldbeelden en perspectieven t.a.v. de maatschappelijke uitdaging.

 • Fase 2: Understand & Frame

  Leer hoe je verschillende perspectieven kunt structureren en positioneren in relatie tot een maatschappelijke uitdaging. Formuleer de uitdaging op basis van een systemisch begrip van de context.

 • Lunch en inspiratietour door DesignLab

  als ecosysteem voor transdisciplinaire samenwerking om samen vorm te geven aan de toekomst waarin we willen leven.

 • Fase 3: Imagine & Ideate

  Maak kennis met verschillende ontwerptechnieken om mogelijke toekomsten tot leven te brengen om kansen te identificeren en er lessen uit te trekken.

 • Fase 4: Reflect & Reframe

  Leer van de toekomst om vandaag weloverwogen beslissingen te nemen. Aan de slag met principes en richtlijnen voor strategieën die koersen op wenselijke toekomsten.

 • Reflecteren & leren

  Delen en bespreken inzichten en toepassingsmogelijkheden in eigen werkpraktijk.

Sprekers en trainers

 • dr.ir. J. Matos Castaño (Julieta)

  Julieta Matos-Castaño is een futuroloog en projectleider bij DesignLab Universiteit Twente in Nederland. Haar expertise ligt in het ontwikkelen en experimenteren met creatieve methoden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en te werken aan verantwoorde innovatie. Als luchthavenplanner en voormalig consultant voor verandermanagement heeft Julieta een transdisciplinair profiel waardoor ze haar onderzoek in de praktijk kan brengen. Ze gebruikt haar meer dan 14 jaar aan onderzoeks- en industrie-ervaring om samen te werken met publieke instellingen, bedrijven en burgers voor het vormgeven van gewenste toekomsten. Het werk van Julieta en haar collega's is de afgelopen jaren te zien geweest tijdens de Dutch Design Week. Ze is een Faculty Innovation Fellow aan Stanford's d.school en mede-oprichter van het Speculative Futures Chapter in Den Haag, Nederland.

 • dr. S. Damberg (Svenja)

  Svenja Damberg is universitair hoofddocent binnen Sustainable Entrepreneurship and Innovation Management en onderzoeker bij Universiteit Twente in Nederland. Svenja's expertise ligt in het begrijpen van de mechanismen achter duurzaamheidstransities met een focus op consumenten- en organisatiegedrag, gebaseerd op empirisch bewijs. Haar passie ligt in het bouwen van de brug tussen onderzoek en praktijk met betrekking tot het aanpakken van duurzaamheidskwesties. In haar vorige baan als postdoctoraal onderzoeker was ze betrokken bij een project gefinancierd door derden over duurzame regionale ontwikkeling met als doel regionale stakeholders te betrekken bij circulaire initiatieven. Svenja werkt ook nauw samen met bedrijven bij het organiseren van workshops, inclusief design thinking benaderingen voor circulaire productontwikkeling. Ze is Faculty Innovation Fellow bij Stanford d.School.

 • ir. M. Huinink (Maartje)

  Maartje Huinink is moderator Responsible Futuring. Bij DesignLab Universiteit Twente werkt ze als trainer bij DesignLab Academy en ontwikkelt ze mee aan de Responsible Futuring aanpak voor innovatie. Naast haar werk voor DesignLab helpt ze organisaties in verander- en innovatietrajecten. Als innovatie facilitator zet ze ontwerptools en creatieve technieken in en verbindt ze mensen, inzichten en ideeën om draagvlak voor innovatie te creëren.

Praktische informatie


 • Wanneer: 16 September 2024
 • Duur: 1 dag van 9.00 – 17.00 uur. 
 • Locatie: DesignLab Universiteit Twente
 • Kosten: Prijzen: €950 excl. BTW, inclusief materialen, lunch, koffie en thee.
 • Korting: €100 voor UT alumni, €200 voor studenten en individuen die niet verbonden zijn aan een bedrijf.
 • Groepsgrootte: 8-20 deelnemers.
 • Taal: instructies zijn voornamelijk in het Engels, discussies en gesprekken kunnen in het Nederlands.
 • Certificering: Na afloop krijg je een certificaat van deelname.

Aanmelden

Ben je benieuwd wat de toekomst voor ons in petto heeft? Wil je leren van mensen die je anders niet snel zou tegenkomen? En heb je zin om samen te leren van de toekomst voor onze acties vandaag? Schrijf je dan nu in voor deze workshop. 

Andere workshops & masterclasses