HomeNieuwsSlimme echopulstrein brengt snelle bloedstroming precies in beeld

Slimme echopulstrein brengt snelle bloedstroming precies in beeld

Charlotte Nawijn, promovenda van de Universiteit Twente, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om echobeelden van bloedstroming te verbeteren. Met een slimme pulstrein van ultrageluid wist ze de hoeveelheid ruis van contrastechobeelden te verlagen. Nawijn promoveerde op 24 oktober op dit onderwerp met de verdediging van haar proefschrift ‘Bubbles and Waves for Ultrasound Imaging and Therapy’.

Microbellen zijn minuscule belletjes, kleiner dan rode bloedcellen, die in de bloedbaan kunnen worden ingespoten als contrastmiddel voor ultrageluidsdiagnostiek. Dit helpt artsen om de doorbloeding van organen (of gebrek daaraan) zichtbaar te maken. Of om bijvoorbeeld de bloedstroming in het hart en de grote bloedvaten in beeld te brengen.

Eerder onderzoek liet al zien dat het uitzenden van twee pulstreinen van ultrageluid de hoeveelheid ruis in het echobeeld enorm kan verminderen, maar deze methode werkte niet voor contrastbellen en ook niet voor snelle stroming van het bloed.

Charlotte Nawijn ontwikkelde een techniek om die pulstrein op een slimme manier uit te zenden en te analyseren, waardoor het nu voor contrastechografie van snelle bloedstroming kan worden gebruikt. Door haar nieuwe techniek wordt het contrast van de echobeelden verhoogd en de hoeveelheid ruis verlaagd, waarmee de beeldkwaliteit sterk wordt verbeterd. Deze techniek opent compleet nieuwe mogelijkheden in de diagnostiek van hart- en vaatziekten.

Berekende pauzes

Die slimme manier maakt gebruik van de mogelijkheid om de pulsen afzonderlijk te timen. Nawijn ontwikkelde een methode die precies berekent hoeveel tijd er tussen de pulsen moet zitten om het beste resultaat te krijgen. In plaats van een regelmatige serie pulsen, berekent de nieuwe methode de verschillende pauzes tussen de pulsen zodat ze optimaal samenwerken om een beter echosignaal op te leveren. Bovendien kon Nawijn de uitzendpuls beperken tot één enkele pulstrein, waarmee ze nu snel bewegende stroming kan meten, zoals die in de aorta.

"Onze techniek zorgt voor betere beelden met hogere precisie en zonder de opnamesnelheid te verlagen," legt Nawijn uit. Uit tests bleek dat deze methode ervoor zorgt dat de meetfouten tot wel een factor vier werden verminderd. Daarmee wordt de bloedstroming veel preciezer in beeld gebracht en dat levert voor de behandelend arts een veel betere diagnostiek.

Meer informatie

Charlotte Nawijn was promovenda bij de onderzoeksgroep Physics of Fluids (PoF; Faculteit TNW / TechMed Centrum). Ze werd begeleid door prof. Dr. Michel Versluis, Dr. Guillaume Lajoinie en Dr. Tim Segers. Haar openbare promotie over dit onderzoek was op 24 oktober 2024. Haar proefschrift, getiteld "Bubbles and Waves for Ultrasound Imaging and Therapy", is beschikbaar om te downloaden.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)