HomeNieuwsUT krijgt specifieke dronelicentie van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

UT krijgt specifieke dronelicentie van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Drie UT-dronepiloten van de Faculteit voor Geo-Informatiewetenschap en Aardobservatie (ITC) zijn recent geautoriseerd om specifieke dronevluchten te maken in Nederland. De autorisatie is uitgereikt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Nederland zijn er sinds juni 2020 ongeveer 200 organisaties geautoriseerd. ‘Deze stap maakt het doen van ons werk een stuk eenvoudiger’, vertelt dronepiloot Timothy Roberts.

‘Iedereen die Nederland wil vliegen met een drone, moet voldoen aan Europese regelgeving. Dit geldt zowel voor het recreatief en het commercieel vliegen met een drone. Maar dus ook voor ons als universiteit. Deze Europese regels zijn voor alle piloten hetzelfde. Aan welke eisen iemand moet voldoen, is afhankelijk van het risiconiveau’, vertelt Roberts. De website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschrijft drie risiconiveaus: een laag risico (OPEN), een gemiddeld risico (SPECIFIEK) en een hoog risico (GECERTIFICEERD). De Universiteit Twente is met dit certificaat geautoriseerd binnen de categorie ‘SPECIFIEK’. ‘Het gaat met deze licentie om de categorie PDRA-S01’ vertelt Roberts. Samen met collega’s Camilla Marcatelli en Roel Bossink voeren zij dronevluchten uit voor ITC.

Divers onderzoek met drones

‘De meest imposante drone die wij besturen is een DJI M600 Pro, uitgerust met een Lidar scanner. Maar we drones in allerlei soorten en maten in onze faculteit, waar we verschillende soorten onderzoektoepassingen voor hebben. We maken voor partners ook drones specifiek op maat’, vertelt Roberts. Drones worden bijvoorbeeld door ITC gebruikt voor rampenmanagement en risicoanalyses, 3D mapping en digital twins en het in kaart brengen van biodiversiteit. ‘Onderzoek met drones kan ook gaan over het in kaart brengen van warmteverlies bij gebouwen. We kunnen met behulp van drones gebouwen scannen en zien dan op welke plekken warmte wegvloeit. Deze toepassing is essentieel bij het effectief verduurzamen van allerlei infrastructuur.’

De toekomst

‘Ik voorzie overigens een grote toename van de inzet van drones de komende jaren. Het zal niet lang duren voordat je als particulier een taxirit krijgt met een drone. Maar ook webwinkels zullen gebruik gaan maken van drones om goederen te bezorgen. En dit zijn slechts twee voorbeelden van de praktische toepassing. Op het gebied van onderzoek, zoals we dat bijvoorbeeld in ITC doen, zullen de toepassingsmogelijkheden gaan toenemen de komende jaren. Deze licentie maakt het een stuk eenvoudiger om ons werk te doen.

Contact

T.M.R. Roberts BA (Timothy)
Ondersteunend en beheerspersoneel