HomeNieuwsNieuw studententeam RISE: ‘over drie jaar raket op biobrandstof’
RISE

Nieuw studententeam RISE: ‘over drie jaar raket op biobrandstof’

Studenten werktuigbouwkunde Nathan Jacques en Alexander Nieuwland richtten in 2019 samen met een handvol studiegenoten een raketvereniging op: RISE. Het team kreeg recent het stempel ‘officieel studententeam van de UT’ en is uitgegroeid tot een club van 28 studenten. Hun ambities zijn torenhoog en de sky is daarbij beslist niet de limit. Al ligt hun doel niet zozeer bij hoogte, als wel bij een precieze landing: ‘Over drie jaar willen we een raket klaar hebben die – met biobrandstof – op de motor kan landen.’

Tanden erin

Tijdens hun VWO in Purmerend werd al duidelijk dat klasgenoten Nathan en Alexander beschikken over het talent om hun tanden ergens stevig in vast te zetten. Nathan Jacques: ‘We hebben zoveel meer uur in ons profielwerkstuk gestoken dan nodig was voor de punten. Die tijd hadden we nodig om uit te zoeken wat het effect van straling op de bijenpopulatie is.’  Zowel de tomeloze focus als interesse in het effect van technologie op onze wereld is bij de inmiddels derdejaars studenten werktuigbouwkunde onveranderd.

Officieel studententeam

In april 2019, de heren zijn in die tijd lid van een roboticateam, komt Alexander op het idee om een modelraket te bouwen. Ze richten hun eigen team op en de basis voor team RISE - Rocketry Innovations & Space Engineering - is gelegd. Sinds maart van dit jaar mag de club zich een officieel studententeam noemen en dat komt met nogal wat voordelen: ‘Studenten kunnen zich nu voltijd met het team bezighouden, met teruggave van hun collegegeld. Daarnaast krijgen we steun van Marketing & Communicatie van de UT, coaching en begeleiding en is er een kort lijntje met de andere studententeams. Vooral dat laatste is heel waardevol. Neem bijvoorbeeld Solar Team Twente: zij weten precies hoe ze sponsoren moeten werven, moeten netwerken en communiceren met partners, maar ook hoe je een event of competitie organiseert. Zo hoeven wij het wiel niet opnieuw uit te vinden’, legt teammanager Jacques uit. 


Nathan Jacques en Alexander Nieuwland

Herbruikbare raket

Het team dat bestaat uit studenten van de gezamenlijke werktuigbouwkundeopleiding van de UT en de VU heeft veel ambities, maar vooral één helder doel. Jacques: ‘Met ons team innoveren we in de verduurzaming van rakettechnologieën. We staan wereldwijd op een kantelpunt, de raketindustrie móet veranderen. Denk daarbij aan het recyclen van materialen en de brandstof die gebruikt wordt. Wij willen daar heel graag een rol in hebben. Daarom werken we aan een raket die werkt op biobrandstof en die we heel precies terug naar aarde kunnen sturen voor een zachte landing. Zo wordt het mogelijk om het gelanceerde voertuig opnieuw te gebruiken.’

Ruimtepuin ruimen

Met de verduurzaming van de industrie valt er ook op het vlak van ruimtepuin nog grote winst te behalen. ESA (The European Space Agency, red.) werkt aan de eerste systemen die dit probleem moeten verhelpen. ‘Voor ons ligt daar nu niet echt concreet een bijdrage, maar we willen wel graag een competitie opzetten waarin studenten oplossingen bedenken voor het ruimen en recyclen van ruimtepuin’, deelt Jacques.

Officiële competitie

Volgende maand staat er een lancering gepland in Baarlo. ‘Dan kunnen we de systemen gaan testen die de motor laten afremmen en draaien. Uitklappende en bewegende fins moeten de raket terugsturen naar het landingsplatform. Zo’n test is altijd weer spannend, want je doet je best om alles te berekenen en maakt uitgebreide simulaties, maar in de praktijk moet het dan ook werken. Een geslaagde landing op een officiële competitie is nu onze grootste droom. In 2027 hopen we daar klaar voor te zijn tijdens een Europese competitie in Lissabon, die elk jaar wordt gehouden.’

Eigen werkplaats

‘We bouwen momenteel de raketten op zolder bij Alexander’, vertelt Nathan lachend. ‘Daar hebben we precies genoeg ruimte om de 3D-printers hun werk te laten doen. Ideaal zouden we een grotere ruimte vinden, in een loods bijvoorbeeld. De andere studententeams hebben dat goed voor elkaar.’

Nieuwe leden

Het team bestaat al uit een flinke club, maar wil graag groeien met voltijdstudenten. Als je bij Team RISE wilt, uit welk hout je dan gesneden zijn? ‘We zoeken natuurlijk met name naar mensen die passie hebben voor de raketindustrie, maar het liefst met verschillende achtergronden. Engineering, natuurkunde, marketing en pr, financiën: we kunnen het allemaal gebruiken. Belangrijk is dat je nieuwsgierig en leergierig bent en wilt samenwerken met teamgenoten die een heel andere expertise hebben dan jij. En je moet ergens wel een beetje gek zijn’, bekent Jacques, ‘zo bouwen we een sterk, gemotiveerd team.’

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)