HomeNieuwsNWO-toekenning voor onderzoek naar membranen die niet opzwellen

NWO-toekenning voor onderzoek naar membranen die niet opzwellen

Wereldwijd worden membranen op grote schaal toegepast voor de zuivering van water. Echter zijn ze nog niet geschikt voor het gebruik in organische oplosmiddelen aangezien deze oplosmiddelen de kleine poriën in polymeermembranen zo aanpassen dat ze niet goed meer kunnen filteren. UT-onderzoeker dr. ing. Mieke Luiten-Olieman (vakgroep Inorganic Membranes) ontwikkelt in het onderzoeksproject ReSolve duurzame keramische nanofiltratiemembranen voor organische oplosmiddelen. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende recent financiering toe binnen het Open Technologieprogramma.

Doordat de huidige membranen nog ongeschikt zijn voor grote stromen organische oplosmiddelen die kleine moleculen bevatten bij verhoogde temperaturen, gebruiken we nu nog vaak energie slurpende technologieën zoals destillatie. Met nieuwe, duurzame membranen die deze technologieën vervangen besparen we veel energie.

Reactie met organische oplosmiddelen

Organische oplosmiddelen in water kunnen reageren met de huidige generatie polymeermembranen. De poriën in de membranen zwellen op en laten niet meer de juiste moleculen door. Daarom werkt Luiten-Olieman keramische membranen die geen reactie aangaan met de organische oplosmiddelen. De prestaties van de ontwikkelde membranen zullen getest worden met drie model-mengsels, die industriële solventstromen voorstellen. In het laatste jaar van het project zal de eerste opschalingstest uitgevoerd worden om te kijken of de membranen ook geschikt zijn voor industrieel gebruik.

Meer informatie

In het project ReSolve werken de vakgroepen Inorganic Membranes (IM) en Integrated Devices and Systems (IDS) samen om een nieuwe atoomlaagafzetting te ontwikkelen voor dit soort membranen. De volledige titel van het project is ‘Re-use of industrial solvent process streams with ceramic nanofiltration membranes with adaptable surface properties’. Het Open Technologieprogramma van NWO staat open voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)