Zie Nieuws

UT opzoek naar duurzame energiebronnen met data van het ISS

Volgens UT-onderzoeker Dr. Chris Hecker (Faculteit ITC) kan de ECOSTRESS sensor op het ISS helpen bij het zoeken naar nieuwe aardwarmtevelden. Zijn onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) om een nieuwe aanpak te testen voor het in kaart brengen van kleine temperatuurvariaties aan het aardoppervlak.

Aardwarmtevelden zijn essentieel in de wereldwijde transitie naar duurzame energiebronnen en kunnen worden gevonden door met behulp van satellieten kleine temperatuurvariaties aan het aardoppervlak in kaart te brengen. De meeste satellieten hebben echter beperkingen. Hun resolutie is te laag of ze passeren het gebied op het verkeerde moment. "Het ISS zal met elke baan om de aarde op een ander tijdstip over een ander deel van de wereld gaan", zegt Hecker.

ECOSTRESS Sensor

De sensor op het ISS - genaamd ECOSTRESS - heeft een veel hogere resolutie dan vergelijkbare sensoren van satellieten die oppervlaktewarmte meten. ECOSTRESS is ontworpen om de temperatuur van planten te meten. Onderdeel van het onderzoeksproject is om na te gaan of het ook kan worden gebruikt voor het vinden van kleine temperatuurvariaties aan het aardoppervlak. "We stellen voor om de gegevens die NASA al verzamelt met ECOSTRESS op een nieuwe en innovatieve manier te gebruiken", zegt Hecker, "De resultaten van ons onderzoek zullen helpen bij beslissingen over toekomstige missieconcepten."

Meer informatie

Dr. Chris Hecker is assistent-professor Geologische Remote Sensing voor de Department of Earth Systems Analysis (faculteit ITC). Hij is ook lid van het NASA ECOSTRESS Science and Application Team, waar hij werkt aan het ontdekken van nieuwe inzichten voor de gehele ECOSTRESS gebruikersgemeenschap. Vijf jaar geleden gaf hij al eens een mini college over het onderzoek naar aardwarmte bronnen.

Project informatie

Titel: Geothermal hotspot detection from Space Station-based ECOSTRESS data (GeoHot)

Hoofdaanvrager: Dr Chris Hecker (ITC)

Betrokken UT-onderzoeker: Dr Thomas Groen (ITC)

Andere betrokken onderzoekers: Dr Robert Hewson (Onafhankelijk onderzoeker, Australië), Robert Reeves (Institute of Geological and Nuclear Sciences (GNS), Nieuw-Zeeland), Eunice Bonyo (Kenya Electricity Generating Company (KenGen), Kenia)

K.W. Wesselink MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)