HomeNieuwsWereldkampioen Green Team Twente onthult één van de efficiëntste waterstofauto’s ter wereld

Wereldkampioen Green Team Twente onthult één van de efficiëntste waterstofauto’s ter wereld

De Aurora 3 is de nieuwste trots van studententeam Green Team Twente van de Universiteit Twente. Met afwisselend strakke groene en zwarte vlakken en hier en daar een doorschemering van het carbonnen oppervlak, ziet de waterstofauto er prachtig uit. Dit jaar presenteerde het studententeam de auto op een andere manier dan normaal, maar dat maakte het niet minder bijzonder. Het team is trots op het eindresultaat.

Green Team Twente is een team van achttien enthousiaste studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool die samen werken aan de bouw van een zo efficiënt en duurzaam mogelijke waterstofauto. Als huidig wereldkampioen laten ze zien dat de Nederlandse studenten aan de top staan op het gebied van ontwikkeling en toepassing van groene energie. Ook dit jaar weer bouwden ze één van de zuinigste auto’s ter wereld.

Onthulling waterstofauto online

Een waterstofauto, je ziet ze nog maar weinig rijden. Juist daarom vinden de studenten het belangrijk om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Met een video, die op 29 juni 12:00 is uitgebracht, nemen ze de kijker mee op een reis door hun jaar dat eindigde met de onthulling van de waterstofauto. De groene bolide is de nieuwste versie van de waterstofauto’s die het team heeft gemaakt. Het doel aan het begin van het jaar was om de auto nog betrouwbaarder te maken dan vorig jaar, de auto beter te begrijpen, de componenten in de auto beter bereikbaar te maken en om daarnaast de efficiëntie te behouden en waar mogelijk zelfs te verbeteren. Via de auto-onthulling laten ze zien hoe ze dit hebben behaald.

Er is gekozen om de vorm van vorig jaar te behouden. Deze vorm is twee jaar geleden ontworpen en is nog steeds optimaal. Om de vervorming van de auto tegen te gaan, wat voorheen opspeelde wanneer iemand in de auto ging zitten, zijn er twee balken geplaatst die door de gehele structuur over de bodem lopen. Door het gebruik van de balken konden een aantal schotten uit de vorige structuur verwijderd worden. Hierdoor zijn alle componenten die in de auto worden geplaatst een stuk makkelijker bereikbaar. Daardoor is alles overzichtelijker en wordt het maken van kleine aanpassingen veel eenvoudiger. Een groot aantal van de kleinere componenten in de auto is 3D-geprint waardoor het gewicht van de auto daalt wat resulteert in een efficiëntere auto.

Waterstofsysteem 

Naast dat de componenten in de auto een nieuwe indeling kregen, is dit ook gedaan met het waterstofsysteem. Deze is opnieuw ingedeeld, zodat het overzichtelijker wordt en minder ruimte inneemt. Het hart van de auto, namelijk de elektrische componenten, is ook grondig aangepakt. Een groot deel van de ontwerpen is dit jaar herzien om zo alle onderdelen zo optimaal mogelijk met elkaar te laten samenwerken en communiceren.

Cockpit

In de cockpit zijn de veranderingen duidelijk zichtbaar; waarvan de opvallendste het scherm. Dit scherm wordt tijdens de race gebruikt om de real-time driving strategy naar de bestuurder te communiceren. Dit is een verbetering gezien nu tijdens de race de strategie live veranderd kan worden doormiddel van een database die vooraf is opgesteld. Ook opvallend is het nieuwe design van het stuur, dit is opnieuw ontworpen zodat de vorm goed in de handen valt. Daarbij is de indeling van het stuur vereenvoudigd zodat de bestuurder zijn/haar ogen makkelijker op de weg kan houden.

De aandrijving van de wielen gebeurt in de Aurora 3 op een nieuwe manier. Eerder werd dit gedaan door vier elektromotoren maar nu door één hub motor. De hub motor is in samenwerking met een van de partners van Green Team op maat gemaakt voor de Aurora 3, dus zal zo optimaal lopen.

Dit jaar kon het team haar wereldkampioenstitel niet verdedigen omdat de race is afgelast vanwege COVID-19. Onder normale omstandigheden zou het team op dit moment in Londen op de Shell Eco-Marathon zijn om dit wel te doen. De Shell Eco-Marathon is een race tussen verschillende studententeams waar ze strijden om te titel van de meest efficiënte auto. Maar de afgelaste race mocht de pret niet drukken.

Online evenement Hydrogen Next

Tijdens een online evenement toont Green Team Twente de ontwikkelingen en de mogelijkheden van waterstof; een onderwerp waar we door de energietransitie de komende jaren allemaal mee in aanraking gaan komen.

De autopresentatie is slechts het begin! De hele week kan je alles te weten komen over waterstof als brandstof. Alle activiteiten zijn digitaal en toegankelijk. Meer informatie vind je op de website (www.greenteamtwente.nl) en de sociale media (/greenteamtwente) van het team.

Tekst: Green Team Twente

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)