Zie Nieuws

Niet meer in je broek plassen dankzij innovatieve sensor

In de klas in je broek plassen, veel kinderen noemen het één van de meest stressvolle gebeurtenissen in hun leven. Een nieuw medisch hulpmiddel, de SENS-U, meet of de blaas bijna vol is en geeft zo nodig een seintje om te gaan plassen. UT-promovendus en mede-ontwikkelaar van de blaassensor, Paul van Leuteren, verdedigde afgelopen donderdag hierover zijn proefschrift.

Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Paul van Leuteren komt het probleem al tegen in zijn eerstemasterstage ‘Technical Medicine’ in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en gaat werken aan een oplossing. Het resultaat is een eerste klinische prototype dat met behulp van echografie meet hoe ver de blaas gevuld is. Voor zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij mede de sensor verder en deed hij ook het benodigde klinische onderzoek.

Kort trilsignaal

De blaassensor, een klein apparaatje dat op de onderbuik wordt gedragen, geeft een kort trilsignaal als de blaas bijna vol is. Tijd om naar de wc te gaan! Op deze manier houdt het kind de broek droog en blijft een mogelijk traumatische gebeurtenis uit. “Doordat de sensor met echografie werkt, is het niet invasief en kan het apparaatje de hele dag door het kind gedragen worden”, zegt van Leuteren.

Training

Naast het voorkomen van broekplassen, kan de sensor onder begeleiding van een urotherapeut helpen het kind te leren op tijd naar de wc te gaan. Van Leuteren legt uit: “Het kind wordt ondersteund bij het herkennen van het natuurlijke gevoel dat een volle blaas geeft. Hierdoor kan urine-incontinentie worden voorkomen en kan het gebruik van de SENS-U op termijn ook weer worden afgebouwd.”

Bedplassen

Ook heeft van Leuteren onderzocht of de blaassensor gebruikt kan worden voor het voorkomen van bedplassen. Daarvoor moet het apparaat in bed de blaasinhoud goed kunnen meten, maar mag het kind er niet slechter door gaan slapen. In 83% van de momenten dat de blaas vol was, werd dit correct gedetecteerd door de SENS-U. In de overige situaties (17%) was de blaas niet vol genoeg om gemeten te worden (minder dan 30 ml). De kinderen die meededen aan het onderzoek leverden niet aan nachtrust in.

Taboe

Als laatste hoopt van Leuteren dat zijn onderzoek het taboe op urine-incontinentie bij kinderen kan doorbreken. “Het komt nog veel vaker voor dan door de meeste mensen wordt gedacht. Als mensen er al over praten, dan spreken ze vaak over ‘het broertje’ dat er last van had”, zegt Paul van Leuteren. Met de blaassensor wil hij laten zien dat urine-incontinentie niet gek is en wil hij kinderen die er last van hebben helpen weer gewoon kind te zijn.

Meer informatie

Paul van Leuteren is een promovendus in de onderzoeksgroep Magnetic Detection and Imaging (MD&I). Zijn promotor is prof.dr.ir. B. ten Haken van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en zijn copromotor is prof. dr P. Dik die in het WKZ het project begeleidde. Van Leuteren verdedigde zijn proefschrift, getiteld “Development, Validation and Implementation of a WearableUltrasonic Bladder Sensor for Pediatric Applications”, op donderdag 10 december aan de Universiteit Twente.

K.W. Wesselink MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)