HomeNieuwsE-Nose en Ensketon genomineerd voor beste tech-idee

E-Nose en Ensketon genomineerd voor beste tech-idee

Ze vielen al op, doordat ze eerder in de prijzen vielen of juist nog meedoen in een prestigieuze competitie. En nu zijn ze ook genomineerd voor ‘Het beste tech-idee van 2019’ van het populair-wetenschappelijke magazine KIJK. Het zijn de finalisten, later dit jaar, van de Holland Chemistry Student Competition, die een elektronische neus ontwikkelen die voedselbederf kan ruiken. En het zijn de bedenkers van de regenton die zelf buienradar checkt, de ‘Ensketon’.

Rens Horst (UT) en Rick Cohen (Saxion) ontwikkelen op dit moment, in hun project eNose, een sensor gebaseerd op ‘polymeerborstels’. Dit zijn polymeren die aan één kant verbonden zijn aan een oppervlak. De polymeren die Rens en Rick toepassen, zijn in staat aceton te detecteren, een stof die vrijkomt bij onder meer aardappelrot. Zij worden hierin begeleid door UT-wetenschapper Sissi de Beer, en ze zijn er nu al in geslaagd, een sensor te ontwikkelen die veel gevoeliger is dan de bestaande methoden. Om de detectie te kunnen uitvoeren met licht, is het idee om de borstels aan te brengen op een lichtgevoelige chip. Daarvoor werken de studenten samen met UT-spinoff LioniX International. Tijdens het chemiecongres CHAINS in december horen Rens en Rick of ze hebben gewonnen van de andere finalisten, in de Holland Chemistry Student Competition.

Ensketon

De Ensketon, bedacht door Jur van Geel (Creative Technology) en zijn medestudenten, is een intelligente regenton die zelf Buienradar checkt. Als een fikse bui in aantocht is, kan de ton besluiten om al eerder zijn inhoud te lozen en zo bij te dragen aan een slimmere waterhuishouding. Het studententeam bedacht de Ensketon tijdens de 20Creathon competitie en waren ook winnaar. In de verdere uitwerking van hun idee werken zij samen met de gemeente Enschede en het Waterschap Vechtstromen.

Het magazine KIJK heeft projecten van studenten en startende ondernemers genomineerd voor ‘Het beste tech-idee van 2019. Stemmen kan nog tot 1 oktober!

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin