HomeNieuwsVoorbereidingstoernooi RoboTeam Twente: eerste serieuze test

Voorbereidingstoernooi RoboTeam Twente: eerste serieuze test

RoboTeam Twente had met het organiseren van hun eerste internationale robotvoetbaltoernooi een mooie primeur. Het toernooi is voor de deelnemende teams een goede mogelijkheid om zich goed voor te bereiden op de RoboCup 2019, die later dit jaar in Australië wordt gehouden. Bovendien was het een mooie kans voor de teams in de small-size league om elkaar beter te leren kennen.

Duitse tegenstand

Voor het toernooi stuurde RoboTeam Twente uitnodigingen voor het vier dagen durende toernooi naar onze Oosterburen: ER-Force en TIGERs Mannheim vormden de internationale inbreng in het toernooi. De eerste twee dagen werden gebruikt voor een optimale voorbereidingen: het opzetten van het veld, het tunen van de robotvoetballers en alles wat er bij hoort. Zaterdag vormde het DesignLab het toernooi voor de oefenwedstrijden. Zo'n vijftig toeschouwers waren daar op af gekomen.

Het openingsduel werd gespeeld tussen ER-Force en TIGERs Mannheim. Lange tijd waren de ploegen gelijkwaardig aan elkaar en de scheidsrechter hoefde nauwelijks in te grijpen. In de slotfase greep TIGERs de winst door twee knappe doelpunten.

Daaropvolgend mocht RoboTeam Twente het opnemen tegen TIGERs. De Duitse ploeg wist het stabiele spel van de eerste wedstrijd voort te zetten terwijl de Twentse ploeg er niet helemaal in slaagde de robots goed aan het voetballen te krijgen. Dat resulteerde in zes gele kaarten, en robots die met een tijdstraf naar de kant moesten. Met een man (robot) minder en de sterke tegenstand lukte het RoboTeam Twente niet om in de buurt te komen, de wedstrijd eindigde in 10-0.

Door het uitlopen van enkele wedstrijden werd het schema wat omgegooid, en speelden ER-Force en TIGERs Mannheim tegen elkaar in de afsluitende wedstrijd. Opnieuw waren beide teams aan elkaar gewaagd, en lieten bij vlagen knappe stukjes voetbal zien. Ook na verlenging en penalties was er nog geen winnaar, en werd TIGERs Mannheim uiteindelijk aangewezen als winnaar op basis van het aantal gemaakte doelpunten tijdens de dag.

SERIeuze test

"Onze robots deden afzonderlijk precies wat ze moesten doen, alleen als een team ging het nog niet zoals het moet. Door de gele kaarten, en de tijdstraf voor de robots die daar op volgden slaagden we er niet in om het stabiele en slimme spel van TIGERs Mannheim te kunnen weerstaan. Maar daarom spelen we ook een toernooi als deze: we hebben nog beter kunnen analyseren waar we moeten verbeteren en we hebben nog even om aan de oplossing te werken. De RoboCup is straks in juli. We hebben bovendien de kans gehad om wat langer op te trekken met de andere Europese teams die in dezelfde competitie als wij spelen. Daar profiteren niet alleen wij van, maar ook de komende teams. Het format van het toernooi is ons goed bevallen en we hebben dat we dat kunnen doorzetten."

Dit is een nieuwsbericht van Roboteam Twente. Op onze Facebook-pagina vind je een fotoverslag van het weekend.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)