HomeNieuwsVici-subsidie voor Devaraj van der Meer

Vici-subsidie voor Devaraj van der Meer Impact van een kokende druppel

UT-onderzoeker prof. Devaraj van der Meer (MESA+) wil onderzoek doen naar de impact die een kokende druppel heeft. Hij ontvangt daarvoor een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2012 ontving hij al een Vidi.

De natuurkunde van een druppel die een oppervlak raakt, is goed begrepen. Toch wordt het volledig anders als die druppel het kookpunt heeft bereikt, bijvoorbeeld tijdens het transport van vloeibaar aardgas (LNG). Devaraj van der Meer, hoogleraar Granular Matter and Interstitial Fluids aan de UT wil de impact van een kokende druppel beter begrijpen. Zijn onderzoek begeeft zich op het raakvlak van granulaire materie, zoals zand, en vloeistoffen. De Vidi die hij in 2012 mocht ontvangen, was voor onderzoek naar de impact van een druppel op een granulaire ondergrond. Een recent voorbeeld van het werk van zijn groep was ook onderzoek naar het gedrag van een druppeltje op een heel koud oppervlak, ook wel het 'inverse Leidenfrost effect' genoemd.

Vici is de hoogste in de drie subsidies van NWO (Veni, Vidi, Vici), voor zeer ervaren wetenschappers die hiermee de kans krijgen hun eigen groep op te bouwen of te versterken. Met de Vici is een bedrag gemoeid van 1,5 miljoen euro. Van de 239 ingediende voorstellen heeft NWO er in deze ronde 32 gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 48 miljoen euro.

Voor het volledige overzicht van de toekenningen, zie het persbericht van NWO.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin