Zie Nieuws

UT-vinding in top 20 'Laser Focus World'

Het is de tijd van het jaar waarin ‘technology watchers’ terugkijken en de meest kansrijke innovaties in ranglijstjes zetten. Dat deed ook het blad ‘Laser Focus World’. Bovenaan, in hun top 20 van fotonica/optica: de lichtverbinding die UT-onderzoekers weten te leggen op een elektronica chip, om twee delen van de chip ‘galvanisch’ te kunnen scheiden. Bijvoorbeeld om heel gevoelige elektronica te verbinden met elektronica die onder hoogspanning staat. Of om fotonica te koppelen aan elektronica. Dit idee van Ray Hueting en Anne-Johan Annema haalde begin dit jaar de media.

De vinding die in januari is gepresenteerd, heet ook wel een ‘optocoupler’, een lichtkoppelaar die twee werelden op een enkele chip met elkaar kan verbinden zonder elektrische verbinding. Waarom is dat interessant? Stel, de chip is verbonden met een sensor die een meting doet aan je lichaam. Vervolgens stelt dezelfde chip een apparaat in werking dat op het lichtnet werkt. Twee werelden: die van de gevoelige sensor - kleine stroompjes, lage spanningen - die direct in contact komt met het lichaam, en die van de hoogspanning. Het laat zich raden dat deze werelden gescheiden moeten blijven. En dat kan door de verbinding te leggen met licht en niet met elektrische stroom.

Leading edge 

Optocouplers bestaan al veel langer, maar dan als relatief grote, losse componenten. Het mooiste zou zijn als de lichtkoppeling op de chip zélf wordt aangebracht. Helaas is dat niet zo eenvoudig te realiseren in de belangrijkste fabricagetechnologie voor chips, die CMOS heet. Silicium is nu eenmaal niet zo’n goede lichtbron. Toch is het niet onmogelijk, bewees promovendus Vishal Agarwal begin dit jaar: dankzij een slimme 'truuk' wist hij wel degelijk licht te introduceren op de chip, naar het oorspronkelijke idee van Ray Hueting en Anne-Johan Annema. De groepen Integrated Devices and Systems van prof. Jurriaan Schmitz en Integrated Circuit Design van prof. Bram Nauta werkten hierin samen. Laser Focus World signaleerde dat dit een ‘leading edge’ uitvinding is om fotonica en elektronica te koppelen. Voor de toekomst van de fotonica is dit onontbeerlijk.

Laser Focus World is een Amerikaans, maandelijks tijdschrift over fotonica, optica en lasertechnologie in wetenschap en industrie. Het bestaat al sinds 1965.

Meer informatie

De top 20 van Laser Focus World

Het oorspronkelijke persbericht over de vinding

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)