HomeNieuwsPatiënten met slaapapneu sneller behandeld dankzij OSAsense

Patiënten met slaapapneu sneller behandeld dankzij OSAsense

Sneller, eenvoudiger en patiëntvriendelijker de diagnose slaapapneu vaststellen. Dat is mogelijk met OSAsense: een zorginnovatie waarbij op een eenvoudige manier bij patiënten thuis een slaaponderzoek wordt uitgevoerd. Michel Eijsvogel, longarts bij het Medisch Spectrum Twente: “Het aantal (onnodige) doorverwijzingen naar specialisten is door OSAsense met dertig procent verminderd.”

58e Dies Natalis

‘People first technology’ staat centraal bij de 58e Dies Natalis van de Universiteit Twente. Daarbij willen we de meerwaarde van technologie in de persoonlijke gezondheidszorg zichtbaar maken. Vandaag: het belang van technologie in de gezondheidszorg door de ogen van Michiel Eijsvogel.

Alles over de 58e Dies Natalis vind je hier.

Zes á tien procent van volwassenen heeft last van slaapapneu. Bij dit syndroom stokt de ademhaling geregeld tijdens het slapen. Het zuurstofgehalte in het bloed daalt en ongemerkt is het lichaam de hele nacht aan het vechten om adem te halen. Hierdoor wordt de diepte van de slaap verstoord. Het gevolg: snurken, overdag minder energie en slechter functioneren op het werk.

 

Snellere diagnose door de huisarts

Met deze klachten kloppen mensen aan bij de huisarts. Voorheen beschikte de huisarts niet over de tools om slaapapneu te onderzoeken. Patiënten kregen daarom al snel een doorverwijzing naar een KNO arts, longarts of neuroloog. Met OSAsense is het aantal (onnodige) doorverwijzingen afgenomen. Michiel: “OSAsense is een screeningtool bestaande uit een saturatiemeter, horlogeachtig device (dataopslag) en een digitale vragenlijst. Het idee is simpel. Patiënten krijgen de saturatiemeter met horloge voor een nacht mee naar huis en houden de meter om hun vinger tijdens het slapen. De saturatiemeter meet per uur het aantal keer dat de adem stokt. De saturatiemeter kan dit meten doordat het zuurstofgehalte in het bloed daalt tijdens deze ademstops. Daarnaast vullen patiënten een digitale vragenlijst in. Vervolgens worden deze gegevens gecombineerd met de metingen van de saturatiemeter. Hierdoor beschikt de huisarts over voldoende gegevens om patiënten snel en met grote betrouwbaarheid te screenen op slaapapneu.”

OSAsense heeft als doel om patiënten beter voor te selecteren in de eerste lijn. Daarmee kan een deel van de patiënten een verwijzing naar het ziekenhuis worden bespaard. Tegelijkertijd pakken we de huidige onderdiagnostiek aan, doordat huisartsen een tool in handen krijgen waarmee slaapapneu laagdrempelig kan worden opgespoord.

Rick Pleijhuis, arts-assistent interne geneeskunde

Patiëntvriendelijk

Slapeloosheid, tanden knarsen of een bewegingsziekte; het zijn enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken die uit de vragenlijst naar voren komen. De huisarts krijgt dankzij OSAsense veel meer inzicht in de feiten en mogelijke oorzaken en kan daardoor soms zelf een behandeling starten. “Heeft een patiënt een lichte vorm van, of een laag risico op, slaapapneu en blijkt uit de vragenlijst dat de patiënt overgewicht heeft? Dan geeft de huisarts de patiënt het advies om af te vallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld koffie en/of alcohol drinken of zware fysieke inspanning verrichten voor het slapen gaan. Ook in dat geval geeft de huisarts het advies om de levensstijl aan te passen. Met dit soort relatief kleine oorzaken, kan de huisarts zelf handelen en onnodige doorverwijzingen voorkomen. Dat maakt het zeer patiëntvriendelijk”. 

Slaaponderzoek in eigen huis

De OSAsense is innovatief, alhoewel Michiel het ook wel ‘oude wijnen uit nieuwe glazen’ noemt. “Voorheen werd het zuurstofgehalte in het bloed ook gemeten met een saturatiemeter en horloge. Het grootste voordeel voor patiënten met een lage kans op slaapapneu is dat er dankzij OSAsense geen uitgebreid, tijdrovend en intensief slaaponderzoek bij een specialist nodig is. Patiënten hoeven niet meteen onderzocht te worden door een team van medisch specialisten. Zij hoeven geen nacht in het ziekenhuis te blijven en niet gekoppeld te worden aan allerlei sensoren. Het slaaponderzoek vindt gewoon thuis plaats en in vele gevallen kan de huisarts hen verder behandelen.”

De OSAsense bestaat twee jaar en wordt steeds bekender. Dat merken ze op de longpoli van het MST ook. “Zes van de tien doorverwijzingen, worden doorgestuurd omdat de huisarts heeft geconstateerd dat er in zeer aanwezige mate sprake is van slaapapneu dat niet is op te lossen met het aanpassen van een levensstijl. In het MST voeren we een uitgebreider onderzoek uit en behandelen we patiënten bijvoorbeeld door een bepaald gezichtsmasker mee te geven of een nachtbeugelbehandeling te starten. Doordat de huisarts veel gerichter patiënten kan doorsturen  besparen we veel tijd en wordt onze wachtlijst steeds korter. Hierdoor kunnen we patiënten met zwaardere slaapapneu, of verhoogd risico op slaapapneu, sneller onderzoeken en behandelen.”

Samenwerking UT en MST

De OSAsense is ontwikkeld door studenten Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente, in samenwerking met specialisten in het MST. Michiel was betrokken bij dit proces. “We zijn blij met OSAsense. Het is erg mooi om te zien dat studenten dit idee hebben bedacht, de mogelijkheden onderzochten en het vervolgens ook daadwerkelijk ontwikkeld hebben. Inmiddels hebben zij hier hun eigen bedrijf mee opgericht. Ik denk dat OSAsense, mede dankzij de inzet van deze studenten, een gouden toekomst heeft en het wereldwijd een succes kan worden”.