HomeNieuwsIn Memoriam: Klaas Jan Beek

In Memoriam: Klaas Jan Beek

Op woensdag bereikte ons het droevige bericht dat Prof.dr.ir. Klaas Jan Beek op 83-jarige leeftijd is overleden.

Klaas Jan werd op 1 oktober 1980 aangesteld als hoogleraar Landevaluatie en tevens als Rector van het ITC. Daarmee was hij de derde Rector van het ITC. Onder zijn leiding maakte ITC een belangrijke transitie door: door de overgang van luchtfoto interpretatie  naar satelliet remote sensing en door de snelle ontwikkeling van analoge naar digitale verwerking van geo-informatie. Hij droeg in 1996 het Rectoraat over, bij de opening van het nieuwe ITC-pand aan de Hengelosestraat.

Capaciteitsontwikkeling in economisch en technologische zwakker ontwikkelde landen bleef hoofd oriëntatie van het ITC. Maar het werk in deze sector behoefde steeds meer ondersteund te worden door onderwijs en het onderzoek op een hoog wetenschappelijk niveau. Deze  veranderingen waren reden voor een naamswijziging in die periode: “International Institute for Aerospace Survey and Earth Sciences”, waarbij de term Aerial is vervangen door Aerospace vanwege de vergrote inzet van space platforms bij onderwijs en onderzoek.

De ITC gemeenschap heeft goede herinneringen aan Klaas Jan, vooral door zijn kenmerkende positieve houding en opgewekte persoonlijkheid. Daarbij was hij een meer dan uitstekende ambassadeur voor het ITC en haar werkveld.