HomeNieuws'Vici'-beurs voor Marieke Huisman en Alexander Brinkman

'Vici'-beurs voor Marieke Huisman en Alexander Brinkman

Twee UT’ers ontvangen een Vici-subsidie - elk 1,5 miljoen euro - van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO): prof. Marieke Huisman en prof. Alexander Brinkman.

Marieke Huisman (CTIT) is hoogleraar Software Reliability. Zij ontwikkelt nieuwe technieken om steeds complexer wordende software betrouwbaar te maken en te houden. Alexander Brinkman (MESA+) is hoogleraar Quantum Transport in Matter. Hij gaat onderzoek doen naar de magnetische lading van elektronen: kan die lading de basis zijn voor energiezuinige elektronica?

Betrouwbare software

Dankzij de Vici-subsidie kan prof.dr. Marieke Huisman vijf jaar onderzoek doen naar betrouwbare software. Het maken van betrouwbare software blijft een grote uitdaging. Wanneer je programmeert, schrijf je eigenlijk instructies die te begrijpen zijn voor een computer. In het verleden werden deze instructies één voor één uitgevoerd. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat een computer meerdere series instructies gelijktijdig uitvoert. Dit vergroot de complexiteit van het proces en daarmee de kans op fouten of problemen. Huisman ontwikkelt nieuwe technieken waarmee zulke complexe stukken programmeerwerk gecontroleerd worden op instructies die fouten of conflicten gaan veroorzaken nog vóórdat je de instructies daadwerkelijk probeert uit te voeren in je productieomgeving. Op deze manier weet je of de programmeercode foutloos werkt, voordat je deze op de eindbestemming inzet. Marieke Huisman heeft onder meer al eens een Starting Grant ontvangen van de European Research Council (ERC).

Magnetische monopolen

Prof.dr.ir. Alexander Brinkman kan dankzij de VICI-subsidie vijf jaar lang onderzoek doen naar magnetische monopolen en hun dynamische eigenschappen. De elektrische lading van een elektron vormt de basis van elektronische toepassingen. Het lijkt er op dat naast deze elektronische lading, er ook een magnetische lading bestaat wanneer elektronen interacteren met deeltjes eromheen. Brinkman wil deze zogenaamde magnetische monopolen proberen te detecteren en zodanig controleren dat deze wellicht de basis kunnen vormen voor energiezuinige elektronica. Op dit moment kunnen computerchips nauwelijks sneller gemaakt worden, dus de halfgeleiderindustrie is op zoek naar alternatieve technologieën. Brinkman: “Ik ben enorm blij met de Vici-toekenning. Ik liep rond met leuke ideeën en wilde deze zo graag uitvoeren. Daar zijn mensen, apparatuur en financiële middelen voor nodig, en daar hoef ik me nu geen zorgen over te maken. Ik kan lekker aan de slag.” Brinkman ontving eerder vanuit NWO en Veni- en een Vidi-subsidie. Zijn groep Quantum Transport in Matter maakt deel uit van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT.

Vici-subsidies maken deel uit van het programma Veni, Vidi, Vici (Julius Caesar: ik kwam, zag en overwon) van NWO, dat onderzoekers, in verschillende fasen van hun carrière, in staat stelt om grensverleggend onderzoek te doen. Zie ook het persbericht van NWO.

K. Hovestad (Kim)
Persvoorlichter (aanwezig ma, di-ochtend, do)