HomeNieuwsNaaldloos prikje beste tech-idee van 2017

Naaldloos prikje beste tech-idee van 2017

Het idee van de Universiteit Twente om mensen medicijnen toe te dienen zonder dat daar naalden voor nodig zijn, is als beste tech-idee van 2017 uit de bus gekomen.

Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks meer dan 12 miljard naalden gebruikt. Maar naast de impact die de naaldjes hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up InkBeams ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van medicijnen. Een initiatief dat KIJK vandaag beloont met de award ‘Beste tech-idee van 2017’.

Recente tech-ideeën van eigen bodem

De winnaar werd gekozen uit een longlist van twintig inspirerende, recente tech-ideeën van eigen bodem, samengesteld door de KIJK-redactie op basis van een rondgang langs onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die startups een kans geven. Daarna kon het publiek online een favoriet kiezen, en dat leverde ruim 3600 stemmen op. Bovendien werden de genomineerde ideeën beoordeeld door een vakjury, bestaande uit technologie- en innovatie-expert Danny Mekíc, promovenda Jacqueline Heinerman, maker Astrid Poot, tech-redacteur bij NU.nl Jeroen Kraan en KIJK-hoofdredacteur (a.i.) André Kesseler.

“InkBeams is een mooi en relevant idee" 

Het idee van het naaldloze prikje kreeg maar liefst 729 stemmen. Ook de jury was enthousiast. “InkBeams is een mooi en relevant idee”, oordeelde jurylid Astrid Poot. “Veel mensen zijn bang voor naalden en als dit ook nog zorgt dat er minder afval van weggegooide naalden wordt geproduceerd, zou dat tof zijn.” 

Hoofdredacteur (a.i.) André Kesseler is erg tevreden met deze KIJK-award voor het beste tech-idee. “De angst voor injectienaalden wordt bij de meeste mensen al op jonge leeftijd ingeprent. Nucleair ingenieur David Fernandez Rivas, universitair docent aan de Universiteit Twente, probeert dat probleem op te lossen door de medicijnen met behulp van een laser in het lichaam te krijgen. Als Rivas slaagt, is dat goed nieuws voor ons allemaal.”

Op de tweede plaats eindigde de Eindhovense start-up BitSensor met cybersecurity-software die hacks signaleert op het moment dat ze plaatsvinden. De derde plek was voor GUTS. Met hun online-ticketingplatform dat draait op blockchain-technologie kunnen kaartjes voor concerten en voorstellingen niet meer illegaal worden doorverkocht. De volledige top tien van beste tech-ideeën is terug te vinden in de nieuwste KIJK-editie, vanaf donderdag 16 november in de winkel.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)