HomeNieuwsAinara Garde ontvangt Prof. De Winterprijs 2017

Ainara Garde ontvangt Prof. De Winterprijs 2017

Tijdens de jaarlijkse Dies Natalis van de Universiteit Twente is de Professor De Winterprijs uitgereikt aan Ainara Garde. Garde ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar vroegtijdige opsporing en diagnose van ziektes bij kinderen op eenvoudige en goedkope wijze.

Haar wetenschappelijke artikel ‘Respiratory rate and pulse oximetry derived information as predictors of hospital admission in young children in Bangladesh’ werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ open, een open access medisch tijdschrift gericht op onderzoeksvraagstukken op het gebied van klinische geneeskunde, publiek gezondheid en epidemiologie. 

Maatschappelijke en medische impact

Medewerkers in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden moeten goed en snel kritieke ziektes bij kinderen kunnen opsporen. Ainare Garde ontwikkelde, samen met een team van specialisten uit verschillende disciplines uit vier landen, een methode die medisch personeel in staat stelt om met minieme training te kunnen bepalen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn.

Een relatief vaak voorkomende ziekte bij kinderen is zuurstoftekort (Hypxaemia). Om de ernst er van te kunnen vaststellen, wordt in het project een vingersensor gebruikt, de Phone Oximeter. Deze verzamelt data in een mobiele app, onder meer over hartslag en zuurstofverzadiging van het bloed. Die informatie wordt gecombineerd met metingen van de ademhaling. Ainara ontwikkelde een voorspellend model dat abnormale waarden eenvoudig en automatisch vertaald in een risicoscore, aan de hand waarvan een indicatie van de ernst van de ziekte kan worden bepaald.

De toepassing van het onderzoek heeft een directe maatschappelijke en medische impact in landen met een laag of midden inkomen en kan levens redden. Zo werd het instrument onlangs getest in een ziekenhuis in Bangladesh. 

Over Ainara Garde

Ainara Garde is assistant professor bij de MIRA-vakgroep Biomedical Signals and Systems binnen de faculteit EWI. Tijdens haar promotieonderzoek in Spanje richtte zij zich op het analyseren van ademhalingsstoornissen en gedurende haar postdoctorale onderzoek in Canada heeft zij zich verder verdiept in het vertalen van deze analyses naar commercieel-haalbare mobiele gezondheidsoplossingen. Garde heeft meer dan 50 peer reviewed publicaties achter haar naam. Bovendien heeft haar onderzoek een groot potentieel om verder te worden ingezet binnen medische toepassingen door het bedrijfsleven.

Professor De Winterprijs

De Professor De Winterprijs, genoemd naar de in 2005 overleden hoogleraar, is een internationale publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent. De prijs is bedoeld als erkenning voor excellent wetenschappelijk onderzoek en als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een oorkonde, wordt bekostigd uit het Professor De Winterfonds, een fonds op naam ingesteld bij het Universiteitsfonds Twente. Het fonds is mogelijk gemaakt door een donatie van wijlen mevrouw De Winter. Na haar overlijden in 2013 hebben haar erven, UT-alumnus Henk Hoving en zijn partner Thijs van Reijn, besloten de jaarlijkse donatie aan het Universiteitsfonds voort te zetten.