HomeNieuwsElf onderzoekers ontvangen Pioneers in Health Care vouchers 2017

Elf onderzoekers ontvangen Pioneers in Health Care vouchers 2017 Zorginnovatie in Overijssel krijgt nieuwe impuls door duurzame samenwerking tussen technische onderzoekers en medisch specialisten

Op 21 november reikte het ‘Pioneers in Health Care’ (PIHC) Innovatiefonds 11 vouchers uit van elk 50.000 of 75.000 euro. De vouchers worden uitgereikt om initiatieven gericht op het stimuleren van samenwerking tussen organisaties in de regio op het gebied van de zorg en medische technologie te stimuleren. De winnende initiatieven draaien om het verbeteren van de zorg voor patiënten met inzet van nieuwe technologie. Het is de vierde keer dat de vouchers zijn uitgereikt door het fonds, dat gevormd wordt door de Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, Deventer Ziekenhuis, Hogeschool Saxion en Menzis. 

Vouchers

Dit jaar zijn er 34 onderzoeksvoorstellen ingediend, waarvan de 11 beste projecten zijn bepaald. De voorstellen zijn beoordeeld op onder andere de relevantie voor de kliniek, de technologische uitdaging en de mate van samenwerking tussen de onderzoekers en medisch specialisten. Acht vouchers zijn uitgereikt aan initiatieven tussen de UT en MST en/of ZGT, waarvan vier in samenwerking met Saxion. Twee vouchers zijn door Menzis ter beschikking gesteld voor vergelijkbare projecten met een speciale focus op de regio, en één voucher betreft een samenwerking tussen de UT en het Deventer Ziekenhuis. Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis is blij met toetreding tot de Pioneers in Health Care: “Als topklinisch opleidingsziekenhuis ervaren we dagelijks hoe de combinatie van patiëntenzorg, onderzoek en innovatie elkaar versterkt. Door in deze regio goed samen te werken in onderzoek en innovatie stimuleren we elkaar om kennis en creatieve concepten te delen en zo concrete producten te ontwikkelen die de zorg vernieuwen.”

Feestelijk

De uitreiking had dit jaar een extra feestelijk tintje omdat het Deventer Ziekenhuis en Hogeschool Saxion ook toetreden tot het innovatiefonds. Rients Jorna, directeur Academie Gezondheidszorg aan Hogeschool Saxion: “Pionieren betekent voor mij spannende samenwerking opzoeken om ‘smart solutions’ te vinden voor vraagstukken uit de praktijk. Zo komen we samen tot innovatie: werkveld en hoger onderwijs en onderzoek. Vanuit Saxion dragen we graag bij vanuit expertises als life sciences, creatieve technologie en health care.” In 2014 hebben de UT, MST en ZGT het Pioneers in Health Care Innovatiefonds opgericht. Menzis heeft zich in 2015 aangesloten.

Samenwerking

Het Pioneers in Health Care Innovatiefonds heeft als doel een snellere introductie van innovatieve technologie in de klinische praktijk te realiseren. Om dat te bereiken probeert het fonds bottum-up samenwerking tussen de wereld van de nieuwe technologie en de medische praktijk tot stand te brengen. Het fonds daagt technische onderzoekers en zorgprofessionals uit om elkaars taal te gaan spreken. Als zij elkaars werk en expertise beter kunnen begrijpen, verbetert dit de samenwerking en leidt dit tot meer en relevantere innovatieve medische technologie. Om de juiste mensen bij elkaar te krijgen zet het fonds actief in op matchmaking.

C.A. van der Kuil (Corjan)
Communicatieadviseur sustainability, energy & environment