Jaarlijks reikt de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen een premie uit het Pieter Langerhuizen Lambertuszoon Fonds uit. Van de dertien ingediende aanvragen, beoordeelde de jury het voorstel van David Fernandez Rivas, onderzoeker bij UT-onderzoeksinstituut MESA+, als beste. Fernandez Rivas ontvangt daarom een bijdrage van 15 duizend euro voor de ontwikkeling van een naaldvrije injectiemethode. Hij werkt aan een laagdrempelig en goedkoop apparaatje dat medicijnen, met behulp van een klein straaltje vloeistof, rechtstreeks via de huid het lichaam inspuit.
Twee miljoen zorgverleners ter wereld prikken zich per jaar aan een injectienaald en lopen hierdoor kans op een besmetting. Daar komt bij dat veel mensen bang zijn voor naalden en dat de gebruikte naalden – als ze niet goed verwerkt worden – een risico voor mens en milieu vormen.
David Fernandez Rivas werkt daarom aan de Universiteit Twente aan een nieuw apparaatje om medicijnen te kunnen injecteren zonder injectienaald. Deze methode maakt gebruik van een goedkope laser, zoals een commercieel verkrijgbare laserpointer. Deze wordt verbonden met een ‘cartridge’ die Fernandez Rivas momenteel ontwikkelt. Deze bevat een vloeistof, met daarin een medicijn. Als je de laser aanzet, ontstaat er onderin de cartridge een bel die vanwege het temperatuurverschil snel groeit. De groeiende bel drukt een zeer dun straaltje vloeistof uit de cartridge met een snelheid van maar liefst 100 meter per seconde, een snelheid die hoog genoeg is om (zonder schade aan te richten) in de huid door te dringen en zo het medicijn af te leveren.
Toepassing
Uiteindelijke doel van Fernandez Rivas is zorgen dat zijn apparaat beschikbaar komt voor de maatschappij. Daarom wil hij onderzoeken hoe zijn technologie omgezet kan worden naar een gebruiksvriendelijk, veilig en goedkoop product. Hij zal de premie inzetten om zijn apparaat te voltooien en om expertise op te doen over de toepassingsmogelijkheden. Hierbij gaat het onder meer om kennis over de diepte waarmee je specifieke medicijnen in het lichaam moet spuiten en de vorm van het vloeistofstraaltje.
Naast het injecteren van medicijnen ziet de onderzoeker ook mogelijkheden om zijn apparaat in te zetten om pigment te injecteren in de aangetaste huid van patiënten met brandwonden.
David Fernandez Rivas
David Fernandez Rivas, geboren in Cuba, is een Tenure Track Assistant Professor in de vakgroep Mesoscale Chemical Systems van UT-onderzoeksinstituut MESA+. Hij voert zijn onderzoek uit in nauwe samenwerking met onderzoekers van de vakgroep Physics of Fluids. Binnen het project werkte Fernandez Rivas samen met een student van het Mexicaanse onderzoeksinstituut INAOE (National Institute of Astrophysics, Optics and Electronics). Deze uitwisseling is financieel mede mogelijk gemaakt door CONACYT (de ‘National Council of Science and Technology’ uit Mexico).
Pieter Langerhuizen Lambertuszoon Fonds
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen beheert een fonds dat ontstaan is door erflating van Pieter Langerhuizen Lambertuszoon. De bate hieruit is bestemd ter bevordering van natuurwetenschappelijk onderzoek of publicatie daarvan. Sinds 1920 ontvangt jaarlijks één wetenschapper een bijdrage van maximaal 15 duizend euro uit dit fonds. De jury roemt de ‘innovatieve blik’ in het voorstel van Fernandez Rivas en stelt dat de combinatie van passie voor de wetenschap met ondernemerszin (Fernandez Rivas is mede-oprichter van het UT-spin off bedrijf BuBclean dat gespecialiseerd is in het ultrasoon reinigen met behulp van bubbels), goed aansluiten bij de traditie van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.