HomeNieuwsHightech looptherapie op videovloer

Hightech looptherapie op videovloer UT en LedGo installeren vloer op 5 april in DesignLab

Hoe maken we looprevalidatie leuker, effectiever en eenvoudiger? Met die vraag hielden de Universiteit Twente, De Hoogstraat Revalidatie, het UMC in Utrecht en LedGo zich de afgelopen twee jaar bezig. LedGo is wereldleider in interactieve LED videovloeren. Hun vloeren worden onder meer gebruikt in The Voice, Victoria’s Secret en het Eurovisiesongfestival. Het resultaat: een permanente ledvideovloer voor revaliderende patiënten die op 5 april geïnstalleerd wordt in het DesignLab op de UT-Campus.

Creatief technologen Dennis Reidsma en Robby van Delden (gefinancierd vanuit onderzoeksprogramma COMMIT/) van de UT richten zich onder andere op het sturen van fysiek en sociaal gedrag door spel en beleving. Met hun ‘Tikkertje 2.0’ kregen ze eerder al kinderen aan het bewegen en analyseerden ze het gedrag van deze kinderen.

Patiënt liep nog nooit zo hard

“Ook in de gezondheidssector kunnen games de interactie met de gebruiker sterk vergroten”, vertelt Reidsma. “We hebben dit al verkend met revalidatiekliniek Hoogstraat uit Utrecht. Daar zagen ze op zo’n LED videovloer patiënten die nog nooit zoveel plezier beleefden aan hun revalidatie en nog nooit zo hard liepen. Elke minuut die een patiënt langer traint, is directe winst. LedGo wilde dit project naar een hoger niveau tillen en graag verder samenwerken. Dat in het DesignLab nu een permanente vloer komt, is een geweldige stap, ook zeker voor ons onderzoek. Het is niet zomaar een leuke vloer, maar een hele nieuwe vorm van de toepassing van interactieve technologie. Binnenkort verwelkomen we al de eerste gebruikers en patiënten. Hun gedrag wordt effectief gestuurd en gemeten, zodat er ook meer inzicht is in de voortgang van de therapie. Bovendien krijgt de therapeut een schat aan data over bijvoorbeeld belasting van de vloer door de patiënt. We hopen ook andere klinieken te overtuigen om zo’n vloer neer te leggen.” 

Hoe werkt het?

De videovloer op de UT is modulair en heeft een oppervlakte van zo’n 9 vierkante meter. De therapeut bepaalt met een tablet hoe de therapiegame eruit ziet. Er zijn veel verschillende games mogelijk, zoals een doorlopend pad waarop bladeren verschijnen. De patiënt moet hierop stappen en wordt bij het missen van zo’n blad ‘opgegeten’ door een haai. “Die games zijn vaak competitief”, vertelt Reidsma. “Dat maakt het leuker. We gaan de vloer ook voor ander onderzoek inzetten. Zo kunnen we kindergames weergeven, of een ‘smart home’ met meubelen en apparatuur.”

De vakgroep Telemedicine (onderdeel van Biomedical Signals and Systems) van prof. Hermie Hermens gaat eveneens onderzoek verrichten met de videovloer. Oresti Baños, docent binnen het Smart Technology programma van de opleiding Creative Technology, is bijvoorbeeld betrokken bij een afstudeerproject waarin sensordata geanalyseerd worden. 

LedGo: ‘Creatieve intelligentie’

Winnie Meijer, business director van LedGo, is enthousiast over de samenwerking. “Dit is een perfecte vorm van kennisdeling. Wij willen de kennis en technieken vanuit onze entertainmentmarkt ook inzetten in de gezondheidszorg. Daarvoor hebben we een partner als de UT nodig. Zij lopen voorop in het gebruik van beschikbare technieken en games voor medische toepassingen en het niveau van de afstudeerders is hoog. De UT, en Dennis Reidsma in het bijzonder, koppelt deze expertise aan onze innovatieve technieken. Samen met De Hoogstraat Revalidatie en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zijn we bezig met een groot vervolgonderzoek. Het beschikbaar stellen van de vloer aan de UT geeft een boost aan alle creatieve intelligentie. De samenwerking biedt meer kansen voor onderzoek en kruisbestuivingen van afstudeerrichtingen die raakvlakken hebben met onze doelstelling.”  

De interactieve videovloer wordt op 5 april gedurende de ochtend geïnstalleerd en gedemonstreerd in het DesignLab. Vanaf ongeveer 11.00 uur zijn Dennis Reidsma en Winnie Meijer beschikbaar voor vragen en discussie.

Over Creative Technology

Creative Technology (CreaTe) geeft hightech de creatieve draai die de interactie met de gebruiker verbetert en de toepasbaarheid vergroot. De jonge opleiding van de Universiteit Twente heeft al ondernemers voortgebracht die verrassende producten op de markt brengen.

Meer over Creative Technology op de UT.