vlnr: Arjan Hohmann, David Goedicke, Marjanne Luinstra en Jos van' t Hof

Zie Nieuws

Eerste Europese samenwerking University Innovation Fellows

Vier studenten van de Universiteit Twente zijn geselecteerd voor het University Innovation Fellow-programma van Stanford University.

Samen vormen zij de zogeheten Leadership Circle: een team van studenten dat zich gezamenlijk inzet om de mogelijkheden voor hun medestudenten op het gebied van ondernemerschap en innovatie te verbeteren. De Universiteit Twente is de eerste Europese universiteit die mag deelnemen in het prestigieuze programma. “We zijn trots dat Stanford voor ons heeft gekozen, we vormen daarbij graag de springplank naar Europa”, aldus Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur van de UT. 

Kansen voor studenten

Studenten David Goedicke (Master Human Media Interaction), Jos van 't Hof (Master Electrical Engineering), Arian Hohmann (Bachelor Creative Technology) en Marjanne Luinstra (Master Industrial Engineering and Management) brachten de afgelopen maanden het innovatie-ecosysteem in Twente in kaart. Vervolgens formuleerden ze kansen en uitdagingen om dat systeem te verbeteren en op welke wijze ze daar zelf een rol in kunnen spelen. Daarbij werken ze intensief samen met het team van het DesignLab, dat het traject met de studenten begeleidt en ondersteunt.

Marjanne Luinstra voelt zich vereerd dat zij bij de eerste Europese groep ‘Agents of change’ hoort: “Het University Innovation Fellows-programma geeft studenten een unieke kans om te leren van het netwerk en de kennis van de Stanford University. De Universiteit Twente biedt al veel mogelijkheden voor studenten op het gebied van innovatie, design en ondernemerschap. Maar er zijn altijd kansen voor beter en meer. De afgelopen periode was zeer intens doordat we het Fellowship Program naast onze studie hebben doorlopen, maar ik vind het heel gaaf om met zo’n geweldig team naar Stanford te mogen!”

Gedurende het komende jaar gaan de studenten aan de slag met hun plannen. Ze krijgen daarbij ondersteuning vanuit Stanford en het University of Innovation Fellows-netwerk, met online trainingen, bijeenkomsten en uitwisselingen. Daarbij krijgen de studenten begeleiding vanuit experts maar versterken ze ook vooral elkaar door het uitwisselen van ervaringen. Op 21 november ontvouwen de studenten hun plannen tijdens het UIF Launch Event in het DesignLab.

Europese hub

De Universiteit Twente is de eerste Europese universiteit die deelneemt in het UIF-programma en vormt daarmee de brug naar het continent. De eerste contacten daarvoor werden gelegd in maart. Toen bezocht UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs samen met Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de UIF Silicon Valley Meetup bij Stanford’s D.School, de jaarlijkse bijeenkomst van alle UIF-deelnemers.

Victor van der Chijs: “Het University Innovation Fellows-programma stelt studenten op een mooie manier in staat zelf een belangrijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit van hun eigen studie-omgeving. Ze ontwikkelen daarmee niet alleen hun eigen vaardigheden, maar helpen de universiteit in het vergroten van kansen voor alle studenten. Het UIF-netwerk biedt daarbij een geweldige kans om dat te doen in samenwerking met getalenteerde studenten en experts van over de hele wereld.” 

L.P.W. van der Velde (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (a.i.) / Persvoorlichter