HomeNieuwsMiljoen voor UT-onderzoek griepvirus

Miljoen voor UT-onderzoek griepvirus

Prof. dr. ir. Jurriaan Huskens van UT-onderzoeksinstituut MESA+ heeft twee subsidies, van samen ruim een miljoen euro, in de wacht gesleept voor twee fundamentele onderzoeksprojecten naar het griepvirus. Het onderzoek moet inzicht verschaffen in welke varianten van het influenzavirus eenvoudiger van dier op de mens kunnen overspringen. Het gaat om een TOP-subsidie van NWO van 780 duizend euro en om een subsidie van 225 duizend euro van de VolkswagenStiftung.

Het influenzavirus komt zeer veel voor en kost honderdduizenden mensen jaarlijks het leven. Er is niet sprake van één virus dat altijd hetzelfde is, maar er bestaan zeer veel varianten, bij zowel mensen als dieren. In sommige gevallen kan het virus overspringen van dier naar mens, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de vogelgriepvirus H5N1 dat al ruim tien jaar menselijke slachtoffers maakt.

Met de onderzoeken die Huskens gaat starten, wil hij beter begrijpen hoe het kan dat sommige virussen eenvoudiger van dier op mens kunnen overspringen. Het virus kan alleen een organisme besmetten als het zich kan hechten op het celmembraan van dat organisme. Dit gebeurt met zogenoemde multivalente bindingen. Hierbij hechten meerdere eiwitten, die zich aan de buitenkant van het virus bevinden, zich tegelijkertijd aan suikers op het celmembraan van dier of mens.  

Kunstmatige celoppervlakken

Huskens zal in de twee onderzoeken kunstmatige celoppervlakken creëren waarbij hij de hoeveelheid suikers per oppervlakte-eenheid kan variëren. Hiermee kan je vervolgens beter inschatten bij welke virusvarianten de kans groter is dat ze ook gevaarlijk zijn voor de mens.

Bij beide onderzoeksprojecten werken onderzoekers van de vakgroep Molecular Nanofabrication van UT-onderzoeksinstituut MESA+ nauw samen met onderzoekers van het Research Center for Emerging Infections and Zoonoses (RIZ) van de Tierärztliche Hochschule Hannover (TiHo).

Beeld: Centers for Disease Control and prevention