HomeNieuwsKNAW-top bezoekt Universiteit Twente

KNAW-top bezoekt Universiteit Twente José van Dijck en Mieke Zaanen enthousiast over Twents onderwijs en onderzoek

De president en de algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), prof. José van Dijck en Mr. Mieke Zaanen, brachten deze week een informeel werkbezoek aan de Universiteit Twente. Van Dijck en Zaanen, de opvolgers van prof. Hans Clevers en Hans Chang, maakten kennis met het Twentse onderwijs en onderzoek en waren onder de indruk.

UT-hoogleraar Albert van den Berg, tevens bestuurslid van de KNAW, nodigde de delegatie uit. De KNAW-top sprak met de wetenschappelijke directeuren van de Twentse onderzoeksinstituten. Ze lieten zich voorlichten over het onderzoek en beleid van de UT en brachten veel tijd door in de faciliteiten van instituten MESA+ (het Nanolab) en MIRA (het Experimental Centre for Technical Medicine, ECTM).

In een gesprek met rector Ed Brinksma kwamen het Twentse onderwijsmodel, strategische samenwerkingen en het Twentse ondernemerschap aan bod. Ook maakte de delegatie bij een informele borrel kennis met huidige en vroegere UT-leden van De Jonge Akademie, waaronder prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp, prof. Dr. ir. Peter-Paul Verbeek en prof. dr. ir. Alexander Brinkman. 

‘Schoolvoorbeeld van impact op samenleving’

KNAW-directeur Mieke van Zaanen was erg enthousiast over het werkbezoek. “Een geweldige dag. Ik was, naast al het prachtige onderzoek en de passie waar dat mee werd gepresenteerd, vooral onder de indruk van de impact van jullie onderzoek. Zo heeft de opleiding Technische Geneeskunde enorm veel invloed op patiëntenzorg en patiëntveiligheid. De verbinding van technologie en mens is sterk. Een schoolvoorbeeld van hoe belangrijk universiteiten zijn voor de samenleving.” 

‘Openbaring’

“Ik vond het ontzettend leuk in Enschede, ik heb echt nog een dag zitten nagenieten”, meldde KNAW-president Van Dijck.  “Het bezoek aan de UT was een openbaring. Het was indrukwekkend te zien hoe cutting-edge wetenschappelijk onderzoek, innovatie en

interdisciplinariteit aan elkaar gekoppeld zijn. In Twente wordt met een aanstekelijk enthousiasme aan de toekomst gewerkt. De UT heeft fantastische faciliteiten en geweldige mensen.”