HomeNieuwsTwee UT-wetenschappers ontvangen Vidi-beurs
Dannis Brouwer (CTW).
Floris Zwanenburg (EWI).

Twee UT-wetenschappers ontvangen Vidi-beurs

UT-onderzoekers Dannis Brouwer en Floris Zwanenburg ontvangen een Vidi-beurs van 800.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Brouwer gebruikt zijn beurs voor onderzoek naar elastische mechanismen die een veel grotere slag (rotatiehoek) kunnen maken dan bestaande elastische scharnieren. Brouwer ziet toepassingen in zowel ultra precisiemachines als in professioneel geprinte robothandjes, ortheses en flexibele implantaten. Zwanenburg gaat elektronische circuits fabriceren met één enkel atoom in het hart van de schakeling. 

Elastische scharnieren: grote stap vooruit

Met zijn onderzoek rekent Dannis Brouwer af met de aloude beperking van de korte slag van elastische scharnieren. Hierdoor is de weg vrij voor bijna ideale wrijvingsloze, spelingsvrije, superlichte en onderhoudsvrije scharnierelementen met grote slag.
“Een elastisch scharnier combineert van oudsher de voor precisie belangrijke eigenschappen als geen wrijving, geen speling en geen hysterese”, legt Brouwer uit. “Hierdoor beweegt de scharnier soepel en voorspelbaar. Als je nog enige ondersteuning wilde behouden, was de slag van zo’n scharnier beperkt tot een graad of 10.” Brouwer heeft een verbetering tot 40 graden aangetoond, maar er is meer mogelijk. “Het doel is nu om een generieke methode te ontwikkelen om elastische scharnieren te synthetiseren tot slagen van 90 tot 120 graden.”     

Bouwsteen voor kwantumcomputer

Floris Zwanenburg gebruikt de beurs om elektronische circuits te fabriceren met één enkel atoom in het hart van de schakeling. Deze zijn ideaal om atomaire eigenschappen te onderzoeken, zoals de ionisatie-energie en de kernspin. Op de lange termijn kunnen deze één‐atoom transistors gebruikt worden als bouwsteen voor een kwantumcomputer. 

Zwanenburg over zijn plannen met de Vidi-beurs: “Met een speciale ionenimplanter lukt het ons in het MESA+ NanoLab miljarden ionen per vierkante centimeter in een materiaal schieten. Het plan is nu dat met een zeer lage dosis en op kleine schaal te doen. Om een 'enkel-atoom'-transistor te realiseren, wil ik door een gaatje van 30 nanometer één specifiek atoom aanbrengen.”

Meer informatie

Dannis Brouwer is universitair hoofddocent in de groep Werktuigkundige Automatisering en Mechatronica van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen (CTW) van de UT. Zijn onderzoek valt binnen het klassieke vakgebied werktuigbouwkunde, terwijl Vidi-beurzen voor de UT doorgaans worden binnengehaald door de instituten MIRA en MESA+. Hij geeft college in de gelijknamige opleiding Werktuigbouwkunde.
Floris Zwanenburg is onderzoeker in de groep Nano-elektronica (faculteit EWI, onderzoeksinstituut MESA+).

Over Vidi

NWO heeft in deze ronde aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-beurs van maximaal 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Meer info over de Vidi-beurzen.