Zie Nieuws

Indrukwekkende profielwerkstukken bij wedstrijd Twente Academy

Tientallen knappe koppen uit het hele land togen vandaag naar de campus van de Universiteit Twente om te laten zien wat zij in huis hebben. Zij kwamen voor de finaledag van de profielwerkstukkenwedstrijd en de Meesterproevenwedstrijd, een initiatief van de Twente Academy. Leerlingen uit de examenklassen konden hun profielwerkstuk insturen. Die werden door een deskundige jury gewogen en beoordeeld. 

Van Groningen tot Haarlem tot Winterswijk: uit alle hoeken van Nederland hadden leerlingen hun profielwerkstuk ingestuurd voor de wedstrijd van de Twente Academy. Daartussen vele mooie indrukwekkende projecten waar studenten in het afgelopen jaar vele uurtjes van hun vrije tijd in hebben gestoken. Sommige projecten waren technisch en praktisch, anderen juist heel theoretisch. Van een eigen gebouwde raket tot een onderzoek over motorische vaardigheden, alle disciplines waren vertegenwoordigd. 

De diversiteit aan profielwerkstukken maakte het voor de jury van de Profielwerkstukkenwedstrijd en Meesterproevenwedstrijd niet makkelijk. Juryvoorzitters Dave Blank en Richard Boucherie hadden met hun teams een hele kluif aan het afwegen van de verschillende projecten.  

De winnaar van de Profielwerkstukkenwedstrijd kwam uit Winterswijk. Jasper ten Dolle, Mitchel Schreurs, Dion Dokter en Bas Kempers van het Gerrit Komrij College maakten The Cosmic Balloon. Hun ballon met meetinstrumenten stuurden zij vele kilometers de lucht in. In een indrukwekkend (zelfgemaakt) filmpje leggen zij uit hoe het werkt. 

Esther Kunst won de Meesterproevenwedstrijd, de wedstrijd speciaal voor leerlingen van het Technasium. Haar profielwerkstuk ging over allergieën, waar zij met een prezi-presentatie goed inzichtelijk maakte hoe zij haar onderzoek heeft aangepakt. 

Voor de winnaars lag een mooie geldprijs klaar, de winnaars van de Publieksprijs mogen een dagje gebruik maken van de 3D-printers op de Universiteit Twente.

ATLAS Award 

Nieuw bij deze editie van de finale is de uitreiking van de ATLAS Award. Deze wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk dat aansluit bij de opleiding Technology and Liberal Arts & Sciences (ATLAS). De beoordelingscriteria hiervoor zijn:

 • Een originele creatieve aanpak;
 • Een verassende combinatie van vakgebieden, bijvoorbeeld maatschappijleer en wiskunde; 
 • Het levert een bijdrage aan op het oplossen van problemen in de samenleving;
 • Het legt een link tussen technologie en de mens.

De Atlas Award ging naar Ide Touwen, Peter Lafranca, Manoek Spitzers, leerlingen van het Etty Hillersum Lyceum in Deventer. Met het project “De mobiele telefoon: moordenaar in je broekzak” keken zij naar het effect van straling op het lichaam. "Mooi om te zien hoe jullie alle verschillende disciplines hebben toegepast in jullie onderzoek. Natuurkunde, wiskunde, biologie... Een goed project en helemaal passend bij ATLAS", lichtte Jennifer Herek, decaan van University College Twente toe bij de uitreiking van de award.  

Uitslag Profielwerkstukkenwedstrijd

 1. Jasper ten Dolle, Mitchel Schreurs, Dion Dokter, Bas Kempers - The cosmic balloon
 2. Emma Kormelink en Rosa Toonen - RNA Interferentie: De mens als medicijn
 3. Jasmijn Kooijman - Zij die blijven
 • Publieksprijs. Myrthe Smit, Caréanne Rijnja - Gotta catch them all! (een onderzoek naar het verbeteren van motorische vaardigheden door jongleren)

Uitslag Meesterproevenwedstrijd

 1. Esther Kunst - Chemical scissors for allergic reaction
 2. Frédérique van Gameren, Enneke Hassink - The Improved IV-pole: 4 Solutions, 1 Connecting Piece
 3. Rianne Rolfes, Tessa Gote, Jacintha Verhoef - Hoe verandert het verklikkereiwit Gpnmb tijdens lysosomale stress, geïnduceerd door sucrose, in een RAW264.7 cel
 • Publieksprijs. Hanna Reijneveld, Channah Bellink, Margriet Blijham - miRNAs en de ziekte van Hodgkin

Een selectie van de foto's vind je op onze Facebook-pagina.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder / persvoorlichter (aanwezig ma, wo-vr)