HomeNieuwsBlijvend vuilafstotende kleding dankzij revolutionair wasproces
WASH&LOAD - waterafstotend.

Blijvend vuilafstotende kleding dankzij revolutionair wasproces Onderzoek Universiteit Twente zorgt voor veiligere en hygiënischere beroepskleding

Mede dankzij onderzoek van de Universiteit Twente gaat het industrieel wasproces van textiel revolutionair veranderen. In het internationale, door de Europese Commissie gefinancierde project WASH&LOAD is het gelukt om vuilafstotende en antimicrobiële functies aan beroepskleding toe te voegen. Dit gebeurt dan naast het verwijderen van vlekken, dus de hygiënische functie. WASH&LOAD biedt bovendien tegelijkertijd een kwaliteitscontrole. Het systeem wordt vanaf deze maand toegepast in de industrie.

De nieuwe vuilafstotende en antimicrobiële functies kunnen tijdens iedere wascyclus van beroepskleding opnieuw hersteld worden. WASH&LOAD zorgt voor een garantie op het gebied van veiligheid, hygiëne en bescherming van dragers én degenen met wie zij te maken hebben.

Unieke garantie en langere levensduur

Het WASH&LOAD systeem is een innovatieve en betaalbare manier om de functionaliteit van de (Professionele Beschermingsmiddelen) PBM, oftewel beroepskleding, te herstellen. Door dit te valideren, wordt de functionaliteit gegarandeerd. Omdat de vuilafstotende en antimicrobiële functies tijdens iedere wascyclus opnieuw hersteld worden, zorgt het systeem voor een unieke garantie op het gebied van veiligheid, hygiëne en bescherming. Hierdoor wordt de levensduur van beroepskleding aanzienlijk verlengd, naar verwachting met zo’n 20%.

Nieuwe functies van beroepskleding

De antimicrobiële functionaliteit van WASH&LOAD beschermt tegen kruisbesmetting en optimaliseert de hygiëne. Vuilafstotend is binnen WASH&LOAD een verzamelnaam voor waterafstotend (zie afbeelding) en olie-afstotende eigenschappen. Deze functionaliteiten zijn belangrijk om representativiteit uit te blijven stralen en beschermt tegen onder andere brandbare stoffen.

Bestaande testmethodes voor de antimicrobiële en vuilafstotende eigenschappen zijn tijdrovend en kostbaar. Het WASH&LOAD systeem voorziet in een effectieve kwaliteitscontrole van ieder behandeld textielitem. Het meet de aanwezigheid van functionele chemicaliën, zonder dat het kledingstuk verloren of beschadigd raakt. Binnen WASH&LOAD zijn technologieën en kansen uitgewerkt voor de algemene industrie, voedselindustrie, horeca en gezondheidszorg. Stuk voor stuk branches waarin persoonlijke bescherming, veiligheid en duurzaamheid steeds belangrijker worden.

Over het project en de rol van de UT

14 partners uit vier verschillende Europese landen hebben aan dit project meegewerkt. De Europese Commissie heeft dit project mogelijke gemaakt voor een verdere professionalisering van dienstverlening. Dit door de hoge mate van innovatie, verbeterde persoonlijke veiligheid en bescherming en duurzaamheid. De introductie van WASH&LOAD vindt op 30 september plaats bij Lavans in Helmond, een dienstverlener in bedrijfskleding. De officiële Europese introductie van WASH&LOAD vindt plaats in Milaan tijdens de internationale EXPOdetergo beurs op 3 oktober 2014.

De UT richtte zich in WASH&LOAD op de ‘Scientific Characterization of Functional Agents and Processes’. Daarbij ging het om wetenschappelijk onderzoek naar de antimicrobiële, vuilafstotende en brandwerende functionaliteiten.
Het onderzoek op de Universiteit Twente is verricht binnen de groep Engineering of Fibrous Smart Materials (EFSM, faculteit CTW). Deze groep wordt gefinancierd door industriële partners die zich bezighouden met textielindustrie in Nederland.
Marijn Warmoeskerken, sinds 1 juli 2014 emeritus hoogleraar van de Universiteit Twente, en PhD-student Usha Bhaskara waren betrokken bij de initiatie. De laatste twee jaar werkten er ook drie Saxion-studenten mee. Sinds 1 juni 2013 is UT-onderzoeker Pramod Agrawal de coördinator, onder supervisie van UT-hoogleraar Remko Akkerman.