Zie Nieuws

UT ontwerpt nanorobotjes die lijken op sperma Toepassing in toediening geneesmiddelen en IVF-behandeling

Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben nanorobotjes ontwikkeld die hetzelfde bewegen als zwemmende spermacellen. Dit ‘MagnetoSperm’ heeft een simpel ontwerp met een kop van metaal en een flexibel lichaam dat ongeveer zes keer groter is dan een menselijke spermacel. Het kunstzaad vindt zijn toepassing in de toediening van geneesmiddelen en is mogelijk bruikbaar bij reageerbuisbevruchtingen.

Sarthak Misra van de Twentse vakgroep Robotics and Mechatronics publiceerde het onderzoek in de wetenschappelijke titel Applied Physics Letters. Zijn team slaagde erin de nanorobot naar een vast punt te laten zwemmen. Daarbij werd een magnetisch veld gebruikt dat niet sterker is dan die van een koelkastmagneet .

Gecontroleerde beweging
“We hebben een superkleine, biologisch geïnspireerde robot gebouwd die lijkt op een spermacel, maar volledig in het lab gemaakt is”, vertelt Misra. “De magneetkop bevat een laagje van kobalt-nikkel van tweehonderd nanometer dik. Dankzij die laag beweeg het magneetje heen en weer in een oscillerend zwak magnetisch veld, zodat een slingerbeweging ontstaat.”

Misra en zijn groep lieten zien dat de nanorobotjes voorwaarts zwemmen en dat deze beweging gestuurd kan worden. Hierdoor kunnen materialen, zoals medicijnen, gericht afgegeven worden. Ook IVF-behandelingen vragen het bereiken van zeer precieze locaties in het lichaam. Misra gaat verdere experimenten uitvoeren om het MagnetoSperm nog kleiner en sneller te maken.

In de video hieronder bewegen de cellen met een snelheid van een millimeter in twintig seconden.

De reacties uit de wetenschappelijke wereld zijn veelbelovend, zoals onder meer in dit artikel van de BBC te lezen valt.