EUvox 2014 is een hoogwaardige EU- brede stemadviesapplicatie (SAA) voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2014. EUvox is bedoeld om burgers te helpen bij het kiezen van de politieke partij die het beste bij hun eigen beleidsvoorkeuren past en om ze in staat te stellen snel toegang te krijgen tot informatie over de standpunten van alle partijen.
EUvox heeft tot doel het bewustzijn van de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 te vergroten, democratische deelname aan de EU te bevorderen, kennis van stemgerechtigden van de meest saillante thema's en politieke partijstandpunten met betrekking tot de verkiezingen te vergroten en de positie van burgers te versterken door ze in staat te stellen een goed onderbouwde beslissing te nemen bij het uitbrengen van hun stem. Zoals andere SAA's zal EUvox 2014 via traditionele en sociale media worden gepromoot door burgers uit te nodigen om een korte lijst met vragen over hun beleidsvoorkeuren te beantwoorden. Gebruikers krijgen een visualisering van de politieke ruimte van de verkiezingen en hun match met politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Bovendien zien gebruikers niet alleen de match met partijen in hun eigen land, maar ook die met partijen van andere EU- lidstaten. Verder krijgen gebruikers een indruk hoe mensen met dezelfde politieke voorkeur vermoedelijk gaan stemmen tussen de 28 EU- lidstaten. Dit laatste is een innovatief sociaal aspect van de SAA dat voor het eerst is geintroduceerd in 2012 door het PreferenceMatcher consortium waarvan de UT een van de leden is. EUvox is tevens beschikbaar als gratis app op je smartphone.
Partners en financiering
EUvox wordt gerund door een consortium van vier partners: Centre for Democracy Studies Aarau (ZDA)/de Universiteit van Zürich, de Universiteit Twente, Cyprus University of Technology, Kieskompas B.V./ VU Amsterdam. Het project wordt financieel gesteund door subsidies van: het Directoraat-Generaal Communicatie van het Europees Parlement en het Open Society Initiative for Europe.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met universitair docent Kostas Gemenis, of UT Adviseur Wetenschapsvoorlichting drs. Janneke van den Elshout, +31(0)6 13950017. Het onderzoek valt onder het onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente.