HomeNieuwsNanoporeuze materialen voor bloedzuivering

Nanoporeuze materialen voor bloedzuivering UT is partner in nieuw Europees programma 'TheLink'

Nano-gestructureerde polymeren zijn high-tech materialen met vele mogelijkheden. In een nieuw Marie-Skłodowska-Curie programma van de EU, gaan onderzoekers van het MIRA Instituut van de UT samenwerken met  negen partners in industrie en wetenschap, uit heel Europa. Het UT-onderzoek richt zich op membranen met poriën op nanoschaal, voor het zuiveren van bloed.

Dankzij nanostructuren kunnen polymeren krachtige nieuwe eigenschappen krijgen: sommige polymeren hebben van zichzelf zo’n structuur, in andere gevallen worden nanogestructureerde materialen toegevoegd. Voor het ontwikkelen van die nieuwe materialen is nu het Europese netwerk ‘TheLink’ opgericht, waarin 15 onderzoekers aan de slag gaan met verschillende stappen in de kennisketen: van het ontwerp en simuleren tot aan daadwerkelijke productie en experimenten.

Onder leiding van prof. Dimitrios Stamatialis (MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde) gaan in dit netwerk twee promovendi aan de slag met speciale nanoporeuze materialen voor de behandeling van bloed: één onderzoeker gaat werken op de UT, de ander bij filterfabrikant GVS S.p.A. in Italië. Het onderzoek op de UT, binnen de groep Biomaterials Science and Technology, richt zich op nanoporeuze sponsachtige structuren die zijn te integreren in een membraan. Hiermee is bloed te zuiveren van bijvoorbeeld ureum. De onderzoeker bij GVS gaat nieuwe polymeren ontwikkelen voor membranen, ook voor de behandeling van bloed. De nieuwe materialen zullen in vitro worden getest. Voor computersimulaties doen de UT-onderzoekers bijvoorbeeld een beroep op collega’s in het netwerk.

Het programma TheLink, een Marie-Skłodowska-Curie programma van de EU, wordt gecoördineerd door het Fraunhofer Institut für Chemisch Technologie (ICT) in Pfinztal, Duitsland.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin