Vijf masterstudenten Maatschappijleer van de Universiteit Twente hebben de landelijke prijs voor de beste lessenserie Maatschappijleer 2011/2012 gewonnen. Begeleider Dr. Margarita Jeliazkova: “Bijzonder is dat de aanwezige docenten Maatschappijleer direct aan de gang willen met de lessen over familie Weltevree”.
De lessenserie van Fatima Bouaali, Eveline Dijkdrent, Manon Euverman, Susan Meulenbroek en Lukas Schoonhoven werd verkozen vanwege de praktische toepasbaarheid, het gebruik van multimedia als Twitter, Facebook, een website bij de lessenserie en tot slot de goede theoretische onderbouwing. Aan de hand van de familie Weltevree, brengt het UT-team het thema ‘Verzorgingsstaat’ dichterbij de leerling. De familie Weltevree is een gezin waar de leerling ook onderdeel van zou kunnen maken. In ieder hoofdstuk gebeurt er iets met één of meerdere familieleden. Het UT-team: “Door zo’n voorval te gebruiken om de begrippen uit te leggen hopen wij de stof concreter voor de leerling te maken.”
De prijs is uitgereikt op de LIO-dag maatschappijleer in Amsterdam. Elk jaar organiseert het Landelijk Expertisecentrum Maatschappijleer een prijsvraag voor de beste lessenserie. De jury bestond uit Anique ter Welle (redactie vakblad Maatschappijleer, Maatschappij en Politiek), Jefta Bego (Fontys Hogeschool Tilburg) en Christian van Kesteren (Hogeschool van Amsterdam). De jury beoordeelde de inzendingen op criteria als: ‘originaliteit’, ‘toepasbaarheid’, ‘passen binnen het vak’ en ‘inhoudelijke onderbouwing’. De studenten wonnen honderd euro en een oorkonde.
De vijf winnende studenten volgen de masteropleiding Eerstegraadsleraar Maatschappijleer aan de Universiteit Twente. Met de afronding van deze master komen de studenten in de positie om leerlingen inzicht te geven in maatschappelijke ontwikkelingen, hoe politiek werkt en hoe politieke en maatschappelijke processen te beïnvloeden zijn. Het is een persoonlijke en kleinschalige opleiding waar veel afstemming plaatsvindt tussen theorie en praktijk. Kenmerkend aan deze opleiding aan de UT is de individuele begeleiding waardoor er veel persoonlijk contact en korte lijnen zijn met docenten.
Meer informatie:
Klik hier voor meer informatie over de opleiding eerstegraads docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen.