Hightech ‘habijt’ maakt meditatie meetbaar

Op het eerste gezicht lijkt het een ingekorte versie van een habijt voor monniken en nonnen. Natuurlijke materialen geven een bewuste klassieke touch aan het hightech meditatiepak van Danielle Roberts (Kunstenaar bij Awareness Lab). Geflankeerd door een ontwerper, wetenschappers, bedrijven, studenten en DesignLab Universiteit Twente werkte Roberts de afgelopen maanden aan een ambitieus plan: het realiseren van een hightech meditatiekit. Eén die de relatie tussen kwaliteit van meditatie en omgevingsfactoren meet. Pronkstuk is de Silence Suit: een hightech meditatiepak met biometrische en omgevingssensoren.

Als decennialang ervaren mediteerder was Roberts nieuwsgierig naar hoe omgevingsfactoren meditatiekwaliteit beïnvloeden. Het winnen van een financieringsronde via het Europese WEAR Sustain – dat onderzoek naar duurzame en ethische wearables ondersteunt - bracht haar dichter bij het vinden van antwoorden. Als eerste bekeek Roberts de invloed van licht op meditatiekwaliteit.

hub

DesignLab is een ‘hub’ voor projecten van WEAR Sustain. Hiervoor werkt(e) het naast aan de Silence Suit onder andere aan een robotvest voor postuurcorrectie en een hightech pak voor daklozen

Samen met ontwerper Vera de Pont, bedrijven, wetenschappers en studenten van Universiteit Twente maakte ze daarvoor een complete hightech meditatiekit. Die bestaat naast de Silence Suit uit een zelfontwikkeld softwareplatform (‘de Dataserver’), die kwalitatieve en kwantitatieve meditatiedata opslaat en analyseert. Met behulp van een algoritme leert het systeem de mediteerder steeds beter kennen. Via Internet of Things-technologie past de Dataserver automatisch de omgevingsfactor aan. Allemaal voor de optimale meditatie-ervaring.

Open Source

De Silence Suit bestaat uit natuurlijke materialen als zuivere wol en een viscose/modal mix. De behuizingen zijn geprint met PLA, een filament op basis van melkzuur. Met in totaal negen sensoren werpt het pak licht op zaken als houding, ademhaling, hartslag, de druk tussen je vingers, en hun relatie tot meditatiekwaliteit.

De meeste elektronicaonderdelen zijn kant-en-klaar verkrijgbaar bij elektronica webshops. Dit maakt vervangen en upgraden ervan eenvoudig, vertelt Roberts. “De ‘makkelijke’ onderdelen zijn bewust gekozen. We willen het pak en de software Open Source beschikbaar stellen.”

All in the details: op de stof van het meditatiepak geven 3D-prints en lasergesneden icoontjes aan waar de sensoren en kabelverbindingen zitten.

Rol DesignLab

DesignLab werkte aan het technische deel van de wearable: het ontwerpen en opbouwen van twee printed circuit boards, en printen van de behuizingen. Ook herschreef het de firmware en de code voor communicatie met de verlichting. Daarnaast adviseerde DesignLab over de Open Source-strategie.

Ten slotte faciliteerde DesignLab de presentatie ‘Enlightenment Through Light’, waar Roberts de Silence Suit/meditatiekit aan geïnteresseerde onderzoekers, studenten en kunstenaars toonde.

Ik vond de samenwerking met DesignLab erg prettig. De studenten waren heel kundig en betrokken. We zijn als multidisciplinair team tot vernieuwende oplossingen gekomen.Danielle Roberts, Silence Suit Maker bij Awareness Lab

Nieuwsgierig

Vermengen van spiritualiteit met technologie ligt gevoelig. Toch is de meditatiewereld ‘nieuwsgierig’ naar de kit, vertelt Roberts. “Mijn experimenten zaten binnen een oogwenk vol. Mensen zijn benieuwd naar hun meditatiedata. Ze vinden het pak heel fijn zitten, ondanks de hoeveelheid elektronica.” Zelf geeft Roberts aan dat de Silence Suit haar helpt in het bewuster maken van de intenties en resultaten van haar meditatiepraktijk.

Vervolg

Roberts’ vervolgplannen liggen op tafel: intensiever experimenteren, andere invloeden als geluid en geur meten, de kit open source beschikbaar stellen, en artistieke visualiseringen van meditatiedata maken.

De ultieme droom? Telemeditatie, met elkaar mediteren op afstand. “Dit geslaagde project smaakt naar meer,” aldus Roberts.

Roberts (Awareness Lab) bedankt de volgende projectbetrokkenen:

Ontwerper: Vera de Pont
Stagiair Awareness Lab: Meike Kurella
ProtoSpace:  Anne van den Heuvel, Simon de Bakker, Jan-Jaap Schuurman
DesignLab: Stephen Geerlings, Klaas de Haan,  Stefan Paun, Olaf van der Meer, Jelmer Dijkstra, Edo de Wolf, Frank Kresin, Nicola Liberati
Systeemarchitectuur: Hans d’Achard
Data science Germán Bravo
Researcher: Tom Bergman
Baltan Laboratories: Koen Snoeckx (mentor)