HomeNieuwsUT start Living Smart Campus

UT start Living Smart Campus Campus als 'living lab' met zes pilotprojecten

Wat is er nodig om de campus van de Universiteit Twente nog beter te benutten als ‘living lab’, met experimenten waarin de campusgebruikers een hoofdrol spelen? UT-studenten en -medewerkers zijn uitgedaagd om met ideeën te komen voor de Living Smart Campus. Uit 50 inzendingen zijn zes pilotprojecten geselecteerd: van gezondheidsmetingen door ‘Healthy Heroes’ tot een competitie voor de meest energiebewuste studentenflat.

De campus, als compacte samenleving, leent zich uitstekend voor experimenten. Elke dag werken en studeren er duizenden mensen, een deel van hen woont en recreëert er ook. Vernieuwen, experimenteren en pionieren hoeft niet alleen in de laboratoria en collegezalen plaats te vinden, de campus zélf kan ook als aanjager dienen voor nieuwe ontwikkelingen. Living Smart Campus betekent: wetenschappelijk uitdagende projecten die maatschappijgericht zijn en spraakmakend. Het zijn geen naar binnen gerichte projecten: bij voorkeur doen externe partijen mee, zodat de blik van buiten naar binnen is gericht. Zes pilotprojecten zijn toegelicht met pitches in het DesignLab, de multidisciplinaire ontwerpomgeving van de UT.

Healthy Heroes

Het project ‘Healthy Heroes’ wil medewerkers en studenten mobiliseren om vrijwilliger te worden voor het in de gaten houden van hun gezondheid. Misschien doen ze dat voor een deel al, via commercieel verkrijgbare ‘wearable’ sensoren en hun smartphone – dit aanbod is nog sterk groeiend. Een nog in te richten European Techmed Center verzamelt de data: het heeft bijvoorbeeld ook toiletten waar de urine van de gebruiker wordt geanalyseerd, nadat die zich met zijn vingerafdruk heeft geïdentificeerd. Tijdens het wassen van de handen wordt de gebruiker even gewogen. Maar hoe weten de ‘Healthy Heroes’ dat hun meetgegevens in goede handen zijn? Willen ze alle uitslagen wel weten? Behalve informatie over individuen zijn er misschien ook trends te meten die voor de hele campuspopulatie gelden. Het nieuwe centrum gaat ook dienen als testomgeving voor bedrijven, voor nieuwe sensoren en diagnose-apparatuur.

Privacy-preserved crowd monitoring

Onze smartphone, tablet of laptop stuurt voortdurend informatie uit, om verbinding te maken met bijvoorbeeld een WiFi-netwerk. Dat gaat bijvoorbeeld om een uniek netwerkadres. Uit die informatie is ook te herleiden hoe individuen of groepen zich verplaatsen op het campusterrein, waar de drukke evenementen plaatsvinden, hoe de ruimten worden gebruikt. Door het plaatsen van 150 WiFi-scanners op het campusterrein, binnen en buiten, wordt ‘crowd monitoring’ mogelijk. Een mogelijke toepassing kan een slim campusnavigatiesysteem zijn. Maar wat als we de unieke netwerkadressen kunnen herleiden tot personen? Technisch is de monitoring misschien niet heel complex, maar de bijbehorende privacyvraagstukken zijn dat wél: reden waarom ook partijen als Bits for Freedom en Privacy First zijn benaderd.

Sustainabattle

Een campus waar veel onderzoek plaatsvindt naar duurzame energie, zoals de toepassing van hernieuwbare bronnen, zou ook zélf het goede voorbeeld moeten geven. Een echt groene campus is straks zelfs energieneutraal. Het project ‘Sustainabattle’ wil hiervoor ideeën van studenten aanboren. In een competitie van een maand gaan studentenflats de uitdaging aan om zo zuinig mogelijk om te springen met energie en maken ze ook plannen voor een duurzamer energievoorziening. Het verbruik wordt steeds gemeten en wekelijks bekendgemaakt, dit houdt de spanning erin. De winnaars zijn een jaar lang ‘de meest sustainable campusbewoners’ en winnen energiebesparende producten en een huisfeest. Door de inventiviteit van studentbewoners te benutten kunnen ook weer nieuwe initiatieven ontstaan op weg naar een groene campus.

Escape room

Escape rooms zijn ruimten vol pittige puzzels, die de bezoeker moet zien op te lossen om de ruimte weer te kunnen verlaten. Studenten van de studievereniging Inter-Actief (Informatica) willen tussen 11 en 29 april 2016 twee zeecontainers plaatsen op het Onderwijs & Onderzoekplein op de campus. Alle medewerkers en studenten kunnen in die periode de uitdaging aangaan van het oplossen van alle puzzels die de studenten hebben bedacht. ‘Think like Turing’ is het motto, naar de Britse wetenschapper die de Duitse Enigmamachine kraakte in de Tweede Wereldoorlog. Behalve het bedenken van de slimme puzzels en programmatuur spelen er ook vragen rondom regelgeving en logistiek: aan welke voorwaarden moet zo’n evenement voldoen? Interessant is ook de vraag of het gedrag van deelnemers in de escape room onderwerp van onderzoek kan zijn voor psychologen.

Green Office Twente

Verspreid over de campus vinden uiteenlopende duurzame ontwikkelingen plaats: in het onderzoek, bij het beheer van campus en gebouwen, op individuele basis. Green Office Twente wil hét aanspreek- en verzamelpunt voor deze activiteiten zijn. Het groene kantoor wordt gerund door studenten en werkt samen met onder meer de internationale studentenorganisatie Enactus, het facilitair bedrijf en de afdeling Human Resources Management van de UT. Deze samenwerking kan de drempel verlagen om werk te maken van duurzame initiatieven zoals bijvoorbeeld het uitroepen van een dag waarop minder vlees gegeten wordt.

Internet of Things, IoTwente

In het onderzoek naar Internet of Things loopt de Universiteit Twente voorop. Allerlei apparaten en sensoren gaan, vaak draadloos en autonoom, met elkaar communiceren. Dat kan al beginnen met een intelligente thermostaat, en gaat straks over auto’s die met elkaar communiceren. Het toekomstbeeld van ‘Smart Cities’ kan nu al uitgetest worden binnen de compacte omgeving van Kennispark Twente. Sensoren kunnen daar een schat aan informatie opleveren, bijvoorbeeld over verkeers- en parkeerbewegingen, water- en luchtkwaliteit, energieverbruik of trillingen in gebouwen. Hoe al die meetgegevens met elkaar samenhangen, is een boeiend vraagstuk. Tegelijk dienen zich vragen aan op het gebied van security – is het netwerk veilig voor hackers? – en privacy. De basis is al gelegd door de groep Pervasive Systems (CTIT), met de inrichting van een IoT platform Twente.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin