Zie Evenementen

Food & Cognition: Het MKB Café - Sessie 3 Leefstijlveranderingen

Schrijf je nu in voor dit inspirerende event
Klik hier

Sessie 3: Leefstijlverandering

Langer leven in goede gezondheid: hoe doe je dat? En geldt dat dan ook voor een goede hersengezondheid? In deze MKB café-sessie praten we met Edgar Schwandt van Salut. De Salut App verbindt data en gevoel om zo te helpen bij het structureel volhouden van een gezonde leefstijl. Esther Aarts is hersenonderzoeker bij de Radboud Universiteit en we vragen haar naar de invloed van leefstijl op hersengezondheid. Ook zullen we het hebben over een recent gestart, groot programma naar leefstijlverandering in Nederlandse ouderen ter preventie van cognitieve achteruitgang.

Tijdens elke sessie zal een wetenschapper en MKB'er hun licht laten schijnen op een onderwerp over voeding, gezonde leefstijl, brein en eetgedrag. Wat kunnen MKB'ers leren en gebruiken? We zoeken spanningsvelden op, dagen deelnemers uit om actief mee te denken in oplossingen en wellicht ontmoet u tijdens het event wel een nieuwe samenwerkingspartner om de eetbeleving of hersengezondheid van mensen met hulp van technologie te verbeteren? 

Sprekers 

Edgar Schwandt
Health innovator bij Salut

De ambitie van Salut is dat Nederlanders zich in 2030 vijf jaar langer gezond voelen. Hiertoe bouwen wij aan een platform dat gebruikers in staat stelt om al hun zorg- en gezondheidsdata bij elkaar te brengen op 1 plek, en dat vraag en aanbod op het gebied van leefstijl en gezondheid bij elkaar brengt.

Esther Aarts
Hoofdonderzoeker bij Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, Radboud Universiteit

Mijn groep in Food & Cognition onderzoekt hersenmechanismen van eetgedrag en hoe onze voedselkeuzes ons breinfunctioneren beïnvloeden. Wat we eten, maar ook andere leefstijlfactoren hebben effect op onze hersenen via onze darmbacteriën en het immuunsysteem. Daarom bestuderen we deze darm-immuun-brein as in ons onderzoek. Ik ben projectleider van MOCIA (‘Maintaining Optimal Cognitive function In Aging’), waar we  de effecten van leefstijlverandering op hersenen en cognitie in ouderen gaan testen.

Hosted door: Femke Nijboer 
Universiteit Twente - Assistant Professor Creative Technology

Co-hosted door: Guido Camps
OnePlanet Research Center & Wageningen University & Research - Senior onderzoeker

WANNEER & WAAR

  • 29 oktober 2020
  • 16.00 - 16.45
  • Taal: Nederlands
  • Entree: Gratis
  • Locatie: Online, via Livestorm webinar (je hoeft geen programma te downloaden om te deel te nemen)

VOOR WIE

Alle MKB, grotere bedrijven en onderzoeksinstellingen die geïnteresseerd zijn en werkzaam zijn in het domein van voeding, gezondheid, gedrag en technologie. Dit kan variëren van MKB'ers die te maken hebben met de eetervaring of eHealth technologie tot voedingsindustrie en tot wetenschappers die onderzoek doen in deze domeinen.  

registratie

Ook al is er geen limiet op het aantal deelnemers, we gaan er wel van uit dat als u zichzelf registreert, u deelneemt aan de sessie. Onze hosts en sprekers bereiden de sessie voor mede aan de hand van de deelnemende MKB'ers. Mocht u niet kunnen deelnemen, dan kunnen we u de opgenomen video van het webinar toesturen. Als u vragen heeft of u wilt zich uitschrijven dan kunt u contact opnemen met dit mailadres

De serie


2 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 1: Consumentenwetenschap
Sprekers: Guido Camps & Adjmal Sarwary  

Meer informatie 

9 juli  |  15.30 - 16.15

Sessie 2: Geur & eetgedrag en reukverlies bij Corona
Sprekers: Sanne Boesveldt & Wim Vaessen

Meer informatie 

29 Okotober | 16.00 - 16.45

Sessie 3: Leefstijlveranderingen

Sprekers: Edgar Schwandt & Esther AartsTe verwachten thema's:
Robots, Voeding en Cognitie
Ouderen, eenzaamheid, Ondervoeding en Cognitie
Kinderen, Voeding en Cognitie
Gepersonaliseerde voeding 
Stress-gerelateerd eten  
Duurzame keuzes  

organisatie

Dit event wordt georganiseerd door het strategische programma Personalized eHealth Technology, binnen het TechMed Centre instituut. Het event vindt plaats binnen het programma EFRO Food & Cognition en wordt gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) & Operationeel Programma Oost (OP Oost) binnen de Europese Unie. 

           

EFRO FOOD & COGNITION

Slechte eetgewoonten zijn risicofactoren voor belangrijke chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten en vormen wereldwijd een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Onze voedselkeuzes hebben op hun beurt niet alleen invloed op de algemene gezondheid, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Met het ouder worden van de bevolking wordt het voorkomen van cognitieve achteruitgang een steeds grotere uitdaging en nemen de kosten in verband met neurodegeneratieve ziekten zoals dementie dramatisch toe. Gezonde voeding eerder in het leven is van het grootste belang bij het voorkomen van hersenziekten later in het leven. Het doorbreken van slechte gewoonten voor gedragsverandering is echter niet eenvoudig in onze huidige obesogene en ongelijke samenleving. Food and Cognition onderzoekt de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenen. Met hulp van de toegekende EFRO cluster- en netwerk-subsidie wil het onderzoeksprogramma de regionale samenwerking met het mkb  verder uitbouwen. Het programma brengt MKB, grote voedingsproducenten en onderzoekers uit Nijmegen, Wageningen en Twente met elkaar in contact om samen consortia in Oost Nederland te kunnen vormen. 

Meer informatie over het EFRO Food & Cognition programma. 

PERSONALIZED EHEALTH TECHNOLOGY 

Het wordt steeds duidelijker dat de huidige benadering van de gezondheidszorg niet duurzaam is, vooral als het gaat om het toenemende volume en de vraag naar chronische ziekten, waarvoor een heroverweging van strategieën voor innovatieve oplossingen nodig is. Het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidszorg - eHealth - is een veelbelovende strategie om de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren. Biologische (bijv. Genetische aanleg), gedrags (bijv. Levensstijl) en omgevingsfactoren (bijv. Fysieke en sociale context) beïnvloeden de toename en progressie van chronische ziekten. eHealth maakt het ook mogelijk om deze uitdaging van diversiteit aan te gaan, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die aanpasbaar zijn voor elke gebruiker, en ook aan veranderingen in de loop van de tijd. Elk individu, dat met een specifieke aandoening te maken heeft, heeft een duidelijk uniek geval en benadrukt de behoefte aan gepersonaliseerde e-gezondheidstechnologie.

Meer inforamtie over het Personalized eHealth Technology programma. 

OP OOST

Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is hét subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

 Meer informatie over het OP Oost programma.