HomeEvenementenThe Great War Machine

The Great War Machine Joachim Robbrecht

Een mentale en fysieke trip door het duistere optimisme van de oorlogseconomie die ons leven beheerst. 

HOE HET BEGON

In November 2011 houdt Generaal van Uhm, commandant der Nederlandse strijdkrachten, een lezing in de Amsterdamse Schouwburg waarin hij beargumenteert waarom wapens ons helpen om de vrede te bewaren. Deze soldaat in het theater inspireert Joachim Robbrecht tot een duizelingwekkend propagandastuk waarin de toeschouwers worden uitgedaagd om het fenomeen oorlog met een andere bril te bekijken. The Great Warmachine is een zinderende uitwisseling van gedachten over oorlog en de betekenis ervan in ons dagelijks leven. De debatten worden gevoerd door performers die zowel game-ontwerpers, ingenieurs, uitvinders, fantasten als trendwachters belichamen. The Great Warmachine werd in 2015 geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival. 

 “Zelden had een voorstelling het zo fris en tongue-in-cheek over de ergste en ernstigste dingen uit het wereldnieuws. Precies de onbegrijpelijke drive ervan is het meest ontluisterende, terwijl je er fysiek steeds nauwer in betrokken wordt.” - Jury Vlaams Theaterfestival 

“Ook de teksten van Robbrecht zijn komisch, slim en snel. Ze nemen de luisteraar op sommige momenten griezelig ver mee in de oorlogsretoriek.” - Theaterkrant

“Er gaat een zeldzaam infecterende werking uit van Robbrechts ritualistische performance. Waar het hier om gaat, is of je je hebt laten aanraken” - De Volkskrant 

 

BESCHRIJVING VOORSTELLING

Een grote cirkel aan het grid met vele lampen zonder filter. Fat-boy zitzakken in legermotief op de speelvloer waar het publiek ook op mag plaatsnemen. Daarachter een paar monitors. Stoere zwart-rode bureaustoelen op wielen, zetels voor top-gamers. De drie spelers (Een Japanner en een Spaanse die erg goed kunnen bewegen. En de kleine Louis van der Waal.) komen op in streetwise, out-fits. En ze beginnen enthousiast te praten met hun zendmicrofoons over wat hen inspireert. En geïnspireerd zijn ze. De performers bewegen tussen het publiek door. Er gaat een dreiging van hun uit, maar er wordt ook geflirt. Wat ze zeggen is verre van braaf:

Onze identiteit wordt niet gevormd door het verleden, maar door de toekomst. Het jammere aan oorlog is dat het geschiedenis produceert. Geschiedenis is sowieso een afvalproduct van ons bestaan menselijk leven. De aarde is een dom ding, dat helemaal niets produceert, hij neemt alleen onze dode lichamen in zich op. Drones zijn alleen maar drones. Natuurlijk zullen we andere planeten gaan bezetten, want planeten bezetten en vernietigen, is wat we nu eenmaal doen als mens…, etc.

Kortom: Silicon Valley / Ted Talk / denktank retoriek is tot in het absurde doorgedreven, in een lange, onvermoeibaar enthousiaste, opzwepende en over elkaar buitelende monoloog.

De lichtstand, die al fel begint, wordt in twee stappen superfel. Af en toe slaat het helemaal donker. Onder de tekst is een soundtrack gemaakt die menig techno-producer op zijn stoel zal doen wippen. En hier en daar een dot rook uit de rookmachine. Alles artificieel en opgepompt, maar in trefzekere stijl.

 Joachim Robbrecht is schrijver en regisseur. In de laatste jaren oogstte hij als theatermaker succes met zijn voorstellingen als Oh Polsko, waarin Poolse seizoensarbeiders de scène bevolkten en de parallel trokken tussen Jean Genet's De Meiden en hun eigen leven. Met het Berlijnse gezelschap Andcompany&co werkte hij aan Black Bismarck , waarin hij de humor van taal combineert met de sensualiteit van het lichaam. Als schrijver werkte hij onder andere voor De Warme Winkel, Oostpool en Moeremans & Sons. Robbrecht won in 2011 de Charlotte Köhlerprijs en werd in 2014 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. 

Tekst en regie Joachim Robbrecht
Van en met Aitana Cordero, Tashi Iwaoka, Louis van der Waal  
Dramaturgie Nina Aalders
Advies Bruno Listopad
Decor Jan Brokof 
Kostuum Rebekka Wörmann
Licht André Goos  
Muziek Steve Martin Snider 
Gemaakt met de steun van Gemeente Rotterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Stichting Ammodo, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van Lange Fonds


Inspiratieavond

Studievereniging Proto koos deze voorstelling als inspiratieavond; alle leden kunnen op de avond zelf een vrijkaart ophalen bij de kassa. Vergeet niet je ledenpas mee nemen en als je zeker wilt zijn van een plekje reserveer dan even bij het bestuur!

Prijzen

Studenten met UnionCard€ 5,-
Studenten€ 7,50
Anderen€ 10,-
Medewerkers Universiteit Twente€ 7,50
Externen met CJP / CampusCard / BiebPas€ 7,50
The Great War Machine Joachim Robbrecht
Bestellen