Inspraak van medewerkers en studenten is van groot belang voor het functioneren van onze universiteit. Of je nu hier werkt of studeert, jouw inbreng en ideeën over het UT-beleid doen ertoe: jouw mening, goedkeuring of advies is belangrijk.
Natuurlijk is jouw input anders dan die van beleidsmakers; juist omdat jij jouw afdeling, collega's of faculteit vertegenwoordigt is je inbreng essentieel. Medezeggenschap is dé plek waar je verantwoordelijkheid neemt, invloed hebt, beleid bespreekt, nieuwe mensen ontmoet en samen bijdraagt aan een nog betere universiteit.
UToday Special (april 2024)
Dit is een magazine over medezeggenschap, vol verhalen over studenten en medewerkers die meedenken en meebeslissen over het beleid van de UT. De medezeggenschapsorganen vormen een belangrijke brug tussen de besturen en de samenleving. Ze spelen een belangrijke rol in goede tijden en, misschien nog wel belangrijker, in moeilijke tijden.
Waarom is je stem zo belangrijk?
Waarom zou jij je kandidaat stellen voor een van de medezeggenschapsorganen van de UT? Je krijgt er - letterlijk - iets voor terug!
Zelf meedoen: Ervaring niet vereist
Als medezeggenschapper draag je bij aan een nog betere universiteit en aan verbeterd onderwijs. Je krijgt de mogelijkheid om thema’s en onderwerpen die jij belangrijk vindt op de agenda te zetten. En terwijl je dat doet, leer je nieuwe UT-collega’s kennen en krijg je een bredere blik op de organisatie waar je voor werkt.
Als je net begint in een medezeggenschapsraad – maar ook als je een ervaren lid bent – is het prettig om wegwijs gemaakt te worden in hoe medezeggenschap werkt. Daarom biedt de UT cursussen aan: bijvoorbeeld vergadertechnieken, wet- en regelgeving medezeggenschap of effectief zijn als medezeggenschapsraad. De universiteit biedt voorzieningen, ondersteuning en scholing voor medezeggenschapsraden. Het centrale trainingsaanbod met een open inschrijving wordt gefinancierd vanuit de arbeidsvoorwaardengelden, maatwerktrainingen worden lokaal gefinancierd.
Medezeggenschapsorganen
Overzicht van de UT-medezeggenschapsorganen op diverse levels:
Binnen de UT zijn er verschillende vormen van vertegenwoordiging. De meest bekende is de democratisch verkozen organisatiebrede Universiteitsraad. Verder kennen we onder meer de opleidingscommissies, die elke opleiding heeft. Elke vorm van medezeggenschap heeft invloed op een ander niveau van de UT.
Informatie per type medezeggenschapsorgaan:
Organisatieniveau: Universiteitsraad De jaarlijks verkozen Universiteitsraad (URaad) vertegenwoordigt studenten en medewerkers van de gehele universiteit en overlegt regelmatig met het College van Bestuur. De URaad is het centrale medezeggenschapsorgaan en heeft 18 leden: negen medewerkers en negen studenten. De URaad heeft inspraak in het beleid van de UT op organisatieniveau.
De URaad heeft drie vaste commissies:
- Primaire processen: Commissie Onderwijs, Onderzoek en Student
- Universitaire bedrijfsvoering: Commissie Financiën, Personeel en Bedrijfsvoering
- Langetermijnbeleid: Commissie Strategie en Internationalisering
Organisatieniveau: Lokaal overleg (beter bekend als OPUT) Binnen de UT zijn vier vakbonden verenigd in het Overleg Personeelszaken Universiteit Twente (OPUT). In het Lokaal Overleg bespreekt het OPUT met het College van Bestuur onderwerpen die invloed hebben op UT-medewerkers. Denk aan arbeidsvoorwaarden, veiligheid, een sociaal plan, diversiteit en vitaliteit. Zo ziet het OPUT erop toe dat de CAO Nederlandse Universiteiten wordt uitgevoerd binnen de UT.
Ontdek meer over het OPUT
Op de Universiteit Twente bestaat er eveneens een belangenorganisatie voor promovendi. Zij zijn georganiseerd in het P-NUT
Binnen de faculteit: Faculteitsraden Alle vijf faculteiten hebben een faculteitsraad, waarin zowel medewerkers als studenten vertegenwoordigd zijn. De raad kan gevraagd én ongevraagd advies geven aan het faculteitsbestuur. Als lid van deze raad zul je je samen met de decaan en het faculteitsbestuur buigen over strategische onderwerpen, beleid, budgetten en meerjarenplannen. Of je nu medewerker of student bent, jouw inzicht is cruciaal voor de faculteitsraad.
In de faculteitsraad zijn zowel medewerkers als studenten vertegenwoordigd. De raad adviseert het faculteitsbestuur over alle onderwerpen die de faculteit of haar medewerkers of studenten aangaan. De rol van de faculteitsraad is vergelijkbaar met die van de universiteitsraad, maar dan op faculteitsniveau.
Overzicht van onderwerpen In de faculteitsraad bespreek je onder andere: faculteitsreglement, facultair beleidsplan, onderwijs- en examenregeling (inclusief de onderwijsprogramma’s), budget, onderwijsbeleid, huisvestings- en dienstenbeleid en voorlichtingsbeleid. De UT-medewerkers in de faculteitsraad hebben specifieke adviesrechten over de personeelszaken. Als er meer dan één faculteit betrokken is bij een besluit, zoals bij een grote reorganisatie, ligt het medezeggenschapsrecht bij de Universiteitsraad.
Binnen de diensten: Dienstraden De belangen van de medewerkers van de centrale diensten worden vertegenwoordigd in dienstraden. Dit medezeggenschapsorgaan bestaat alleen uit medewerkers. Naast het bespreken van de jaarkalender met vaste onderwerpen en het ondersteunen van de diensthoofd(en) zorg je er als dienstraad voor dat je weet wat er speelt binnen jouw dienst. In de dienstraad ben je een ambassadeur van je collega's.
Elke dienstraad heeft als doel om bij te dragen aan het optimaal functioneren van de dienst en om het welzijn en het belang van de medewerkers te vertegenwoordigen.
Elke dienst of groep van afdelingen heeft een eigen dienstraad. Afdelingen met vergelijkbare taken – zoals beleidsafdelingen – kunnen een gezamenlijke dienstraad overwegen. Zo worden de medewerkers van Algemene Zaken vertegenwoordigd door de Universiteitsraad.
De zes dienstraden op een rij:
Binnen de opleidingen: Opleidingscommissies Elke opleiding of groep van opleidingen heeft een opleidingscommissie (OLC). Als lid van een opleidingscommissie overleg je regelmatig met de opleidingsdirecteur. Samen met collega’s en studenten zorg je ervoor dat de onderwijskwaliteit van jouw opleiding op uitstekend niveau is en blijft.
Over opleidingscommissies In een opleidingscommissie adviseren studenten en docenten de opleidingsdirecteur over het verbeteren en waarborgen van de onderwijskwaliteit binnen hun opleiding. De belangrijkste input hiervoor zijn evaluaties op vak- of opleidingsniveau.
Op bepaalde onderdelen van de onderwijs- en examenregeling (OER) van haar opleiding heeft de opleidingscommissie instemmingsrecht en op andere onderdelen van de OER heeft ze adviesrecht. Daarnaast beoordeelt de commissie jaarlijks de uitvoering van de OER. En de opleidingscommissie heeft het recht om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de opleidingsdirecteur en het faculteitsbestuur over alles wat betrekking heeft op het onderwijs van hun opleiding.
De drie rechten van medezeggenschapsorganen
In het besluitvormingsproces binnen de UT bespreken de medezeggenschapsorganen plannen, besluiten en beleidsdocumenten met het betrokken bestuur. Medezeggenschapsraden doen dat vanuit het perspectief van collega’s en studenten. Zo geven ze aan welke consequenties besluiten volgens hen hebben voor het werken, studeren en onderwijzen aan de UT.
Om hun taken goed uit te kunnen voeren hebben al onze medezeggenschapsorganen drie rechten:
- Instemmingsrecht: Sommige voorstellen van het bestuur worden alleen uitgevoerd als ze zijn goedgekeurd door het medezeggenschaporgaan.
- Adviesrecht: Als medezeggenschapsorgaan kun je het bestuur voorzien van sterke argumenten of – gevraagd en ongevraagd – advies om besluiten te veranderen en beïnvloeden.
- Initiatiefrecht: Als toevoeging op het geven van instemming en advies op beleidsvoorstellen van het bestuur kan een medezeggenschapsorgaan ook zelf met nieuwe voorstellen komen.
Reglementen
Trainingen
We bieden verschillende type trainingen aan:
Agenda trainingsaanbod open inschrijvingen We bieden on- en offline cursussen met open inschrijving voor alle leden van de medezeggenschapsraden, zowel medewerkers als studenten. Voor dienstraden is er een specifieke cursus. Deze trainingen worden verzorgd door de externe aanbieder TAQT.
Daarnaast kunnen individuele raden op maat gemaakte trainingen volgen voor de hele raad, ook in combinatie met het bestuur of de directeur. De inhoud van deze training is sterk afhankelijk van de specifieke behoeften van de groep en wordt daarom altijd vooraf gegaan door een kort intake gesprek met de opdrachtgever, bijvoorbeeld het dagelijks bestuur van de raad. Er kan hiervoor rechtstreeks contact opgenomen worden met bureau TAQT.
Trainingen opleidingscommissies Ben je lid van een opleidingscommissie ook dan is er aanbod voor jou. Meer informatie vind je hier.
U participate event
Jaarlijks organiseert de UT een evenement met sprekers en workshops over belangrijke thema’s in de medezeggenschap. Hier komen management, raadsleden en ondersteunende stakeholders samen om elkaar te ontmoeten, te netwerken en ideeën over medezeggenschap met elkaar te delen. Heb je een idee of suggestie voor het jaarlijkse evenement in januari? Stuur deze dan naar registrar-uc@utwente.nl
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over medezeggenschap op de UT? Neem dan contact op met:
x