HomeNieuwsNederland en Amerika verstevigen onderzoekssamenwerking naar neurorevalidatie

Nederland en Amerika verstevigen onderzoekssamenwerking naar neurorevalidatie

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is gisteren in de Verenigde Staten een memorandum van overeenstemming getekend tussen IMDI NeuroControl en het Rehabilitation Institute of Chicago (RIC). Deze overeenkomst bekrachtigt de samenwerking van de twee partijen op het gebied van onderzoek naar neurorevalidatie. IMDI Neurocontrol is een belangrijk Nederlands Center Of Research Excellence, waar onder meer de Universiteit Twente en Roessingh deel van uitmaken. Op de bijeenkomst werd tevens bekend gemaakt dat de Northwestern University in Chicago zeven nieuwe Nederlandse gasthoogleraren heeft benoemd. Onder hen is een opvallend grote Twentse delegatie.  

Door de handen ineen te slaan kunnen het RIC en het NeuroControl-consortium een uitgebreid onderzoeksprogramma starten om de klinische toepassing van neurorevalidatietechnieken te verbeteren met behulp van Nederlandse technologie. De aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderstreept het grote belang van wereldwijd onderzoek naar neurorevalidatie. In Chicago is er behalve het koninklijk paar ook een Nederlandse delegatie aanwezig om de Nederlandse expertise op het gebied van neurorevalidatie te delen. Deze bestaat uit minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), vertegenwoordigers van de topsector Life Sciences & Health en vertegenwoordigers van verschillende universiteiten. 

Gasthoogleraren

Verder werd op de bijeenkomst, in aanwezigheid van het koningspaar, bekend gemaakt dat de Northwestern University in Chicago zeven nieuwe gasthoogleraren heeft benoemd. Hieronder een opvallend grote Twentse afvaardiging. Zo kregen onder meer Jaap Buurke (Roessingh Research and Development), Peter Veltink (Universiteit Twente), Edwin van Asseldonk (Universiteit Twente), Hans Rietman (Roessingh Research and Development en Universiteit Twente ) en Alfred Schouten (TU Delft en de Universiteit Twente) er een aanstelling. 

IMDI NeuroControl

IMDI NeuroControl, een erkend Centre of Research Excellence, maakt deel uit van het Innovative Medical Devices Initiative NL (IMDI.NL). Dit initiatief is opgericht door het VUMC, het LUMC, het Erasmus MC, het Radboudumc, de Universiteit Twente en de TU Delft. De TU Delft is penvoerder.