Zie Wetenschappelijke thema's

Shaping our world with smart materials

De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan.

Het stenen, bronzen en ijzeren tijdperk zijn vernoemd naar de materialen die de ontwikkeling van deze periode vorm gaf. De maatschappelijke uitdagingen van onze tijd - van gezondheidszorg en energie tot digitalisering en logistiek – vragen om volledig nieuwe materialen, met eigenschappen die nu nog niet bestaan. Materialen die lichter, sterker, veelzijdiger, makkelijker te verwerken en onderhouden zijn dan alles wat we nu kennen. En materialen die milieuvriendelijker en duurzamer zijn, meer voorspelbaar in hun gedrag en levensduur in veranderende omstandigheden. Door het manipuleren van de bouwstenen van de natuur – atomen en moleculen – zijn we in staat deze materialen te maken.

Voorbeelden van onderzoeksgebieden

Universiteit Twente is een voorloper op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie binnen de materiaalkunde; een wetenschapsgebied dat hoge eisen stelt en tegelijkertijd grote mogelijkheden biedt. Onze wetenschappers voeren fundamenteel onderzoek uit over de grenzen van disciplines, onder andere door het gebruik van geavanceerde computermodellen. Mede door onze deelname aan diverse publiek-private samenwerkingen ontdekken we hoe we materialen kunnen creëren die nieuwe functionaliteiten combineren met voorspelbaar gedrag.

Actualiteiten binnen dit thema

Meer nieuwsartikelen

SPIN OFFS

Voor de derde keer op rij zijn we benoemd tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. We zijn succesvol in het vertalen van ontwikkelde kennis naar economische bedrijvigheid: ruim duizend spinoffs hielpen we opstarten. Onderstaand een aantal voorbeelden: 

Relevante opleidingen binnen dit thema