Ben je een erkende vluchteling met een hoger opleidingsniveau in je land van herkomst? Je bent van harte welkom om te studeren aan de Universiteit Twente (UT).
Bekijk voordat je je aanmelding start goed het aanbod van bachelor- en masteropleidingen en bepaal vervolgens welke opleiding het beste bij je past.
DigiD & BSN
Wanneer je je verblijfsvergunning krijgt, moet je je inschrijven in de BRP. Na registratie ontvang je een burgerservicenummer, het zogenaamde BSN. Iedereen met een BSN kan DigiD aanvragen. Wanneer je een erkende vluchteling bent, vragen we je om met DigiD in te loggen op Studielink. Zo kun je je BSN-nummer en de code van je vluchtelingenstatus zien. De UT kan ook je vluchtelingenstatus zien en kan hiernaar handelen - de status geeft je een aantal privileges. In Studielink start je je aanmelding voor de UT-opleiding van jouw keuze.
Aanmeldproces
Nadat je je aanmelding in Studielink hebt ingediend, wordt deze doorgestuurd naar OSIRIS, ons studenteninschrijfportaal. Het Admission Office gaat vervolgens over tot beoordeling van je aanmelding. Ben je ouder dan 21 jaar en ben je niet direct toelaatbaar, dan kan het colloquium doctum een oplossing zijn. Dit is een toelatingstest voor aankomende studenten die niet direct toelaatbaar zijn tot de bacheloropleidingen van de UT.
Meld je je aan voor een bacheloropleiding, dan ontvang je binnen twee weken na het afronden van je aanmelding een beslissing. Voor een masteropleiding duurt de beslissing iets langer omdat de faculteit er ook over moet beslissen. Dit kan tot zes weken duren. Je wordt per e-mail op de hoogte gebracht.
Als hoogopgeleide vluchteling met een hoger opleidingsniveau moet je voldoen aan bepaalde deadlines voor je aanmelding. Houd onze deadlines goed in de gaten, deze zijn erg belangrijk.
Voor bacheloropleidingen waarvoor afwijkende deadlines gelden, worden geen uitzonderingen gemaakt op de inschrijfdeadlines voor vluchtelingen. Voor die opleidingen geldt dat je gewoon de deadlines moet volgen die gelden voor niet-EER-studenten (ook de deadlines voor het volledig afronden van de OSIRIS-inschrijving en het wegwerken van deficiënties). Hetzelfde geldt overigens ook voor de master Psychology met specialisatie Positive Clinical Psychology & Technology.
Collegegeld
Als erkende vluchtelingstudent heb je dezelfde status als Nederlanders wat betreft collegegeld. Je betaalt voor inschrijving in een bachelor- of masteropleiding hetzelfde wettelijke collegegeld als Nederlandse studenten. Dit geldt ook als je een student bent die op dit moment in het bezit bent van een wachtdocument (W-document) of een vergelijkbaar document waaruit blijkt dat je in dezelfde procedure zit, want volgens de UT-regeling komen zij in aanmerking voor het wettelijk collegegeld. Als je denkt recht te hebben op deze korting en kunt aantonen dat je in een wachtprocedure zit, neem dan contact op met Student Services. Voor de hoogte van het collegegeld, kijk op de webpagina's over het collegegeld.
Diploma's
Alle diploma's die je hebt kunnen meenemen uit je land van herkomst worden geëvalueerd om te kijken of je kunt starten met een van onze opleidingen. Je moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:
- De meeste UT-opleidingen zijn in het Engels, dus een voldoende beheersing van het Engels is vereist. Als je geen native English speaker bent, moet je een geldige Engelse taaltest indienen. TOEFL, IELTS of Cambridge worden geaccepteerd - geen andere. Zie voor de specifieke scores de bachelor- en masterpagina's.
- Opleidingen in het Nederlands: je moet het Staatsexamen Nederlands NT2, niveau II hebben behaald.
- Een diplomawaardering van de IDW is sterk aan te raden. Dit helpt je aanmelding te versnellen en geeft je een duidelijk inzicht in het niveau van je opleiding volgens Nederlandse normen.
- Mochten we extra testen van je eisen om (bijvoorbeeld) je niveau van Wiskunde of Natuurkunde aan te tonen, dan biedt het Boswell-instituut of CCVX cursussen en examens aan om je te helpen deze te behalen. Dit zijn erkende instituten en de behaalde certificaten worden geaccepteerd.
Nederlandse taalcursussen (NT2)
De UT biedt alleen optionele Nederlandse taalprogramma's op een hoger niveau aan. Neem contact op met het UT Language Centre voor informatie over deze optionele B2-programma's en voorbereiding op het staatsexamen. Het StudieSuccesCentrum van Saxion biedt taalprogramma's op alle niveaus: van beginners (CEF A0-niveau) tot staatsexamen II (CEF B2-niveau).
Een woning/kamer vinden
Nadat je jouw asielaanvraag bij de IND hebt ondertekend, worden er via het COA een aantal zaken voor je geregeld. Een daarvan is tijdelijke huisvesting in een van de vluchtelingenkampen die verspreid over Nederland liggen. Als de aanvraag positief is en je een asielstatus hebt gekregen, krijg je huisvesting toegewezen waar die beschikbaar is en waar het COA denkt dat je goed kunt wonen, werken of eventueel studeren. Er moet echter wel huisvesting beschikbaar zijn en de gemeente moet akkoord gaan met je verblijf hier. Mocht je een acceptatiebrief van de universiteit hebben, dan kan dat helpen.