HomeOnderwijsOver ons onderwijs

Studeren en COVID-19

COVID-19 heeft ook in de komende periode nog invloed op het studeren aan de Universiteit Twente. Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Optimaliseren van het onderwijsaanbod op de campus

Als Universiteit Twente vinden we het belangrijk om onderwijs fysiek op de campus te kunnen aanbieden. Daar waar dit binnen de huidige regelgeving en adviezen van de Rijksoverheid mogelijk is, zullen we dat zo veel mogelijk doen.

Het is namelijk van groot belang elkaar ook in levende lijve te zien en te spreken, om zo samen te werken aan projecten en opdrachten. Maar ook in het sociale leven rond de studie: we zijn een campusuniversiteit met een hechte gemeenschap. Studenten zijn actief in allerlei verenigingen en studentenorganisaties. Ook daar leer je veel en bouw je vriendschappen voor het leven.

Vanzelfsprekend doen we er alles aan om een gezonde en veilige studieomgeving te bieden. Zo nemen we uitgebreide maatregelen voor de hygiëne van het gebouw. Denk daarbij aan goede ventilatie en luchtcirculatie, maar ook het inrichten van looproutes om onnodige drukte te vermijden. We adviseren medewerkers en studenten om zich te laten vaccineren, en we vragen aan iedereen om gebruik te maken van de mogelijkheden om preventief zelf thuis een zelftest te doen.

We blijven steeds op de hoogte van actuele regelgeving, om vervolgens onze eigen maatregelen daar op te laten aansluiten. Ook staan we in nauw contact met de GGD om op de hoogte te blijven van de besmettingsgraad. Op dit moment zijn er beperkte maatregelen. Zo geldt een mondkapjesplicht in de gebouwen van de universiteit, vragen we mensen afstand te houden wanneer dit kan en is het aantal studenten in een ruimte beperkt tot 75.

Online en offline; het beste van beide werelden

In de afgelopen periode hebben we veel geïnvesteerd in de kwaliteit van ons online onderwijsaanbod. Het zou zonde zijn om al die inspanningen niet te blijven benutten voor de toekomst. Want al die online onderwijsactiviteiten voegen iets toe aan ons onderwijs: er zijn nieuwe interessante werkvormen ontwikkeld maar ook biedt het online aanbieden studenten de mogelijkheid te studeren op een moment van de dag dat het hen het best uitkomt. Zo willen we in de komende periode het beste van twee werelden met elkaar verbinden. Ook in het huidig studiejaar wordt een deel van het onderwijs online worden aangeboden. Er zijn verschillen per opleiding, maar we schatten dat het gaat om circa 20 tot 25 procent van het totaal aantal studieuren.

Mogelijkheden om op afstand te studeren

Studeren aan de Universiteit Twente betekent ook studeren in Twente. We vragen van je om aanwezig te zijn bij onderwijsactiviteiten op de campus en willen ook heel graag dat je echt deel uit gaat maken van onze studentengemeenschap.

In de praktijk zal je tegen beperkingen aanlopen op het moment dat je niet in Enschede aanwezig kan zijn om deel te nemen aan onderwijsactiviteiten. We doen ons best om studeren op afstand mogelijk te maken, maar kunnen niet alle beperkingen wegnemen. Het is dus van belang om echt te proberen aanwezig te kunnen zijn bij de start van het nieuwe jaar.