De kosten van een pre-master wijken af van die van een bachelor of master. Voor een pre-master betaal je als student geen collegegeld maar een vergoeding per EC (studiepunt). 

Hoeveel EC bedraagt jouw pre-master?

De kosten van de pre-master hangen af van het aantal EC's waaruit het pre-masterprogramma bestaat. Er is een bedrag vastgesteld voor een programma van 30 EC. Afhankelijk van het aantal EC’s van je pre-master betaal je een evenredig deel. Elk studiejaar wordt het bedrag per EC opnieuw vastgesteld. Vooraf dient de gehele vergoeding betaald te worden en restitutie (terugbetaling van een deel van de vergoeding) bij tussentijdse uitschrijving van je pre-master programma is niet mogelijk.

Lees verder voor meer informatie en actuele bedragen.

Doorstroomminor als "Gratis" pre-master

Kies je ervoor je pre-master al tijdens je bachelor te doen? Dan hoef je hiervoor, bij een pre-master van 30 EC, geen extra kosten te maken, je betaalt immers al collegegeld voor je huidige bachelor. In feite is de pre-master dus "gratis". Bestaat je pre-master uit 45 EC, dan zul je het resterende deel nog moet volgen na afloop van je hbo-bachelor en betaal je hiervoor slechts het overgebleven aantal EC's . Wil je weten of jij ook de pre-master in je minorruimte kunt doen? Check dan de informatie voor hbo-studenten en wo-studenten over doorstroommogelijkheden tijdens je bachelor.

Studiefinanciering Master na hbo

Vaak heb je op het hbo al vier jaar studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs gebruikt. Als je op of na 1 september 2015 voor het eerst begint met je masteropleiding, val je voor de master onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering (studievoorschot).

Doe je een meerjarige masteropleiding, dan kun je na de vier jaar prestatiebeurs nog een jaar studievoorschot krijgen (bij Technical Medicine twee jaar). Je krijgt in het studievoorschot geen basisbeurs meer. In plaats daarvan kun je lenen. De eventuele aanvullende beurs en het studentenreisproduct krijg je nog wel. Na de periode van prestatiebeurs en/of studievoorschot is er ook nog de mogelijkheid om nog maximaal drie jaar te lenen bij DUO. Alleen in het eerste jaar van deze leenfase is er nog recht op het studentenreisproduct.

Op de UT worden pre-master studenten als bachelor-student ingeschreven. Op grond daarvan kun je al tijdens het pre-mastertraject gebruik maken van de voor jou (voor de masterfase) resterende studiefinancieringsrechten. Voor meer informatie over studiefinanciering of persoonlijk advies kun je terecht op de website van DUO of bij een studentendecaan.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies